Biber bitkisinde organik tarım denemeleri
The organic agriculture dissertations on pepper plants
  1. Tez No: 259721
  2. Yazar: MEHMET YOLCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Botanik, Biology, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Organik tarım, biber, gübre, verim
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, organik tarım ilkelerine göre farklı gübre uygulamalarının seralarda üretimi yapılabilen biber ( Capsicum annuum L. ) bitkisi üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Çalışmada organik gübre ( sığır ), sıvı organik gübre (B5A) ve mineral gübre olmak üzere 3 farklı gübre kullanılmıştır.Yapılan yaprak analizleri sonucunda bitkilerin N, P, K, Ca, Mg, B, Fe, Zn, Mn ve Cu içeriklerinin yeterli düzeylerde oldukları görülmüştür. Hasattan sonra farklı gübre uygulamalarının toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini nasıl etkilediği tespit edilmiştir. Kontrol grubu ve mineral gübre kullanılan topraklarda organik madde içeriği azalırken, organik gübre kullanılan topraklarda organik madde içeriğinin yükseldiği gözlemlenmiştir. Aynı zamanda organik gübrenin toprağın potasyum içeriğini diğer gübrelere oranla daha fazla arttırdığı görülmüştür. Hasat sonrası yapılan istatistiki analizler sonucunda gövde uzunluğu bakımından kontrol grubu ile organik gübre kullanılan bitkiler arasında anlamlı bir fark oluşurken, diğer gübrelerde önemli düzeyde farklılık oluşmamıştır. Bitkilerin gövde çapı ve meyve ağırlığında istatistiki analizlere göre önemli farklılıklar bulunmamaktadır. Bitkilerin yaprak genişliği ve yaprak ağırlığını tüm gübreler arttırmıştır. Bu artış istatistiki olarak da anlamlı bulunmuştur. Mineral gübre kullanılan biber bitkilerinin meyve boyu ve meyve çapının kontrol grubundaki bitkiler ile arasında önemli farklılıklar oluşmamış, yapılan istatistiki analizlerde de anlamlı bir farkın oluşmadığı görülmüştür. Organik gübre ve B5A meyve boyunu ve meyve çapını önemli düzeyde arttırmıştır.Sonuç olarak kullanılın tüm gübrelerin verim artışı üzerine olumlu etkilerinin olduğu görülmüştür. B5A olarak bilinen sıvı organik gübrenin kullanılan diğer organik ve mineral gübre ile kıyaslandığında verim artışı ve büyüme parametreleri açısından olumsuz bir etkisinin olmadığı aksine verimi diğer gübrelere göre arttırdığı görülmüştür. Bundan dolayı diğer organik gübreler gibi organik biber yetiştiriciliğinde kullanılabileceği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this work it is researched the effects of different types of manure applications on pepper plant (Capsicum annuum) that can be growth in greenhouses with respect to organic agriculture principles. In project there are 3 different kinds of manures are used, including compost ( animal dung ), liquid manure ( B5A ) and mineral manure.As a result of applied leaf analyses it is detected that plants? N, P, K, Ca, Mg, B, Fe, Zn, Mn and Cu contents were having enough level. After harvest it is fastened down that, how that different applied manures affect the physical and chemical characteritic of earth. It is observed that as the content of organik matter was decreasing in control group and mineral manure used earth. It was increasing organic matter used earth. At the same time it is observed that organic manure make more increasing proportion on earth?s potassium content, comparing the other manures. According to statistical analyises conclusion which is made after harvest, when there is a meaningful difference between control group and organic manure used plants as regards to stem length, there are no important differences with other manures. According to statistical analyises there is no important differences about plants? stem diameter and product weight. All of the manures increase the plants? leaf width and weight. This increase also meaningful from statistical side. There are no important differences come in to being between mineral manure used pepper plants and control group with regards to product lenght and product diameter, also it is detected tahat there is no meaningful differences after doing statistical analysies. Organic manure and B5A significantl increased the product lenght and diameter.As a conclusion all kind of manures that are used, have positive effects on crop increase. Comparing with the other organic and mineral manures the liquid organic manure, which is also known as B5A has no negative effects on crop increase and growth parameters, on the contrary it increases the crop in respect of others. For that it is fastened down that it can be used for organic pepper producing like other organic manures.Key words : Organic agriculture, pepper, manure, crop.