Skyrme etkileşim parametreleriyle simetrik nükleer madde hesaplamaları
The calculations of symmetric nuclear matter with the skyrme interaction parameters
- Tez No: 259738
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KAAN MANİSA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Nükleer Madde, Simetrik Nükleer Madde, Skyrme Etkileşim Parametreleri, Varyasyonel Monte Carlo Metodu, Nuclear Matter, Symmetric Nuclear Matter, Skyrme Interaction Parameters, Variational Monte Carlo Method
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
Bu çalışmada simetrik nükleer maddenin özellikleri Skyrme etkileşmeleriyle incelenmiştir. Varyasyonel Monte Carlo hesaplamalarından elde edilen sonuçlar, yoğunluğa bağlı Skyrme enerjisine denkleştirilerek simetrik nükleer madde için yeni bir Skyrme parametre seti elde edilmiştir. Ayrıca simetrik nükleer madde için bağlanma enerjisi, basınç doyma yoğunluğu ve sıkıştırılamazlık yeni Skyrme etkileşim parametreleriyle hesaplanmıştır. Bu çalışmada elde edilen sonuçların, farklı Skyrme etkileşim parametreleriyle elde edilen sonuçlarla tutarlı olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the properties of symmetric nuclear matter have been investigated by the Skyrme interactions. The set of new Skyrme parameter set is obtained for the symmetric nuclear matter by fitting the obtained results from Variational Monte Carlo calculations to Skyrme energy density functional. The binding energy, pressure, saturation density and incompressibility of symmetric nuclear matter are also calculated by the new Skyrme interaction parameters. We observe that the results obtained in this study are agreement with those obtained by different Skyrme interaction parameters.