Sac levha kesiminde deney tasarımı ile kalite iyileştirme
Experimental design in sheet metal cutting and quality improvement
- Tez No: 259742
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMİN ELEVLİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Deney Tasarımı, Parametre Dizaynı, Tam Faktöriyel, Yedi Kalite Aracı, Design of Experiment, Full Factorial Design, Parameter Design, Seven Quality Tool
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 118
Özet
Pazar paylarını arttırabilmeleri ve rakiplerine üstünlük sağlayabilmeleri için işletmeler ellerindeki kaynakları en iyi biçimde kullanabilmelidirler. Bu bağlamda işletmeler için büyük bir maliyet unsuru olan kronik proses kayıplarını elimine etmek önem kazanmaktadır. Bu tip kayıpları önlemek için süreç geliştirme faaliyetlerinde bulunulmalıdır. Deney tasarımı süreç kayıplarını önlemek için etkin bir yoldur. Üretim faaliyetlerinde düşük maliyetli, hızlı sonuç veren etkin bir metot olarak yerini almıştır.Bu çalışmada sac kesim işlemi sırasında yaşanan tolerans dışı kesim problemi ele alınarak deney tasarımı ile kalite iyileştirmesi sağlanmıştır. Yapılan deney sonuçlarına göre optimum tezgah parametreleri belirlenmiş, kesim ölçüsüne etki eden faktörlerin etkileri ve etkileşimleri grafik ve tablolar yardımıyla açıklanmıştır. Sonuç olarak kesim standart sapması hesaplanmış ve güven aralıkları belirlenerek kesim sonrasında elde edilecek ölçüler belirlenmiştir, sonuçlar bir doğrulama deneyi ile test edilmiştir. Nihai olarak deney öncesi ve sonrası hedef kesim değerinden sapma ölçüleri kıyaslanmış ve sonuçlar analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Businesses should have used their resources in the best possible way for can increase their market share and to be able to outmanoeuvre his opponents. In this context, a major cost factor for businesses and eliminating loss to the chronic process is important. To prevent this type of loss should be included in process development activities. Experimental design and quality improvement process is an effective way to prevent losses. Low cost, fast results, which took place as an effective method.In this study occurred during sheet cutting off part of the tolerance problem is considered and experimental design and quality has been improved. According to the results of the experiment conducted at the optimum machine setting parameters. Cutting measures affecting factors and interactions are described with the help of graphs and tables. As a result, part of the standard deviation was calculated. Determining the confidence intervals will be obtained after cutting measures have been identified. Validation experiment has been made. As the final experiment before and after the target value of deviation compared from size cutting, and the results have been analyzed.