Klima santrallerinde enerji ekonomisi
Energy economy in HVAC systems
  1. Tez No: 259811
  2. Yazar: EZGİ BABA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANDAN ÇUBUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Klima Santrali, Enerji Geri Kazanımlı Sistemler, Ekonomik Analiz, Heating Ventilating and Air Conditioning, Energy Recovery Systems, EconomicAnalysis
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Ekonomik ve sosyal kalkınmanın önemli girdilerden biri enerjidir. Bu bakımdan enerji, birtoplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesinde önemli bir role sahiptir. Sürdürülebilirkalkınmanın devamlılığı da yine enerjiyle sağlanır. Ancak, enerji kaynaklarının en önemlisinioluşturan petrol, doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların hızla tükenmekte oluşu ve bukaynakların yol açtığı çevresel sorunlar; enerji verimliliğini, dolayısıyla da enerji yönetimikavramını gündeme getirmiştir. Bu sebeple, enerjinin verimli kullanılmasını sağlamak içinçok çeşitli programlar uygulanmaktadır. Bu çalışmada, klima sistemlerinde enerji yönetimi veoptimizasyonu ele alınarak incelenmeye çalışılmıştır. Buna göre ;a. Örnek olarak ülkemizin dört farklı iklim bölgesinden seçilen İstanbul, Ankara, Antalya veErzurum illerinde bulunan bir alışveriş merkezinin klima santrallerindeki saatlik sıcaklıkve nem değerleri ile ısıtma yükleri hesaplanmış,b. Tasarlanan sistemlerde, plakalı ve döner tip ısı değiştirici kullanılarak tekrar saatliksıcaklık ve nem değerleri ile ısıtma yükleri hesaplanmış,c. Geri kazanımlı ve kazanımsız durumlar; ilk yatırım maliyetleri, klima sistem ekipmanları,doğalgaz ve elektrik masrafları açısından karşılaştırılmış,d. Bu sistemlerde kullanılan elektrik motorları yerine yüksek verimli motorların kullanılmasıdurumunda oluşacak yeni tüketim değerleri ve ilk yatırım maliyetleri belirlenmiş,e. İklimlendirme sistemine uygulanacak olan otomasyon sistemi seçimi yapılıp ilk yatırımmasrafları ve sağlayacağı faydalar tespit edilmiş,f. Alışveriş merkezinin bulunduğu şehrin dış hava sıcaklık değerleri incelenerek; geçiş ayları vesoğutma sezonu boyunca saatlik serbest soğutma potansiyeli belirlenmiş ve toplam enerjitüketimi hesaplanmıştır.g. Yapılan yeni sistem tasarımları bir bütün olarak incelenmek suretiyle ekonomik analizleryapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Economic and social development is a significant input of energy. In this respect the energy,the life of a society has an important role in increasing the quality. Continuity of sustainabledevelopment is provided with energy again. However, the most important energy sourcesmake up the oil, natural gas, fossil fuels such as coal are rapidly formed and these resourcescaused by environmental issues, energy efficiency, so the concept of energy management hasbeen brought up. Therefore, to ensure efficient use of energy is applied to a wide range ofprograms. Accordingly;a. Selected from different climatic regions of our country in Istanbul, Ankara, Antalya andErzurum provinces located in a shopping center in central air conditioning and heatingcapacity with hourly temperature and humidity values were calculated;b. Plate and rotary heat exchangers are used in designed systems and calculated the heatingcapacity with type-hour temperature and humidity values;c. The initial investment costs, air conditioning system equipment, natural gas and electricitycosts for heat recovery and without heat recovery systems have been compared in terms;d. The consumption values and initial investment cost have been determined that is used inhigh-efficiency motor instead of the use of EFF2 type electric motors;e. The initial investment cost of air conditioning systems have been determined, which applythe automation system of choice;f. According to outside air temperature, the free cooling potential of the transition months andcooling season and total energy consumption were calculated;g. The new systems as a whole for review by the design of economy have been analyzed.