Zirkonya/mullit seramik matriksli kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of zirconia/mullite ceramic matrix composite
- Tez No: 259836
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ CEYLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Aluminum metal powder, mullite, zircon, zirconia
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Oksit bazlı seramik kompozitler yüksek sıcaklık ve oksidasyon şartlarında yaygın olarak kullanılan malzemelerdir. Bu tür seramik kompozitler üzerine çok yoğun çalışmalar bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı zirkon/alüminyum metal toz karışımları kullanarak zirkonya/mullit seramik kompozitlerin üretimi ve karakterizasyonudur. Zirkon/alüminyum metal tozu karışımı farklı sıcaklıklarda (1000-1100-1200-1300 ve 1400 °C) sinterlenmiş oluşan yapılar mikro yapısal ve mekanik özellikler açısından incelenmiştir. Üretilen kompozitin yüksek sıcaklık mukavemet uygulamalarında kullanılacağı düşünülmektedir. Yapılan ölçümlerin sonucunda üretilen kompozit yapının 1200 °C'de sertliği 13 Hv ve tokluğu 4,2 MPa. m½ olarak bulunmuştur.Anahtar kelimleler: Alüminyum metal tozu, mullit, zirkon, zirkonya.
Özet (Çeviri)
Oxide based ceramic matrix composites are used extensively at high temperature oxidation environment. There are many studies on there ceramıc composites. The aim of this study, produce and characterize mullite/zirconia ceramıc composites by using zircon/Aluminum metal powder mixture. Zircon/aluminum metal powder mixture was sintered at different temperatures as 1000-1100-1200-1300-1400 and formed structures after sintering were characterized by microstructural and mechanical properties. Produced composites were thought to use high temperature strength applications. As the result of applicad experiments, material hardness was measured as 13 HV and fracture toughness was measured as 4,2 MPa.m½ at 1200 °C, respectively