Okul uygulamalarının fizik uygulama öğretmenlerinin mesleki beceri gelişimlerine etkisinin belirlenmesi: Trabzon ili örneği
Determining the effects of school practice on physics mentors? professional skills development: Trabzon sample
  1. Tez No: 259861
  2. Yazar: DEMET BATMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ZEKİ SAKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul uygulamaları, Fizik uygulama öğretmeni, Mesleki beceri gelişimi, Öğretmen adayı, Uygulama etkinlikleri, School practice, Physics mentor, Professional skills development, Student teacher, Application activities
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Fakülte-Okul İşbirliği kapsamında yürütülen okul uygulamaları sürecinde öğretmen adayları ve uygulama öğretmenleri arasında oluşan etkili iletişimin, tarafların mesleki beceri gelişimlerine katkıda bulunduğu vurgulanmaktadır. Bu bağlamda yürütülen araştırmanın amacı; okul uygulamalarının, fizik uygulama öğretmenlerinin mesleki beceri gelişimlerine etkisini belirlemektir. Nitel yaklaşımla yürütülen araştırmada, özel durum yöntemi ve durum çalışmasının desenlerinden biri olan bütüncül çoklu durum deseni kullanılmıştır. Araştırma, 2008-2009 eğitim-öğretim bahar yarıyılında KTÜ Fatih Eğitim Fakültesi OFMAE Bölümü Fizik Öğretmenliği Programı'nda Öğretmenlik Uygulaması dersi kapsamında uygulama etkinliklerine katılan 21 öğretmen adayı, bu programda Okul Deneyimi ve Öğretmenlik Uygulaması derslerini yürüten 1 uygulama öğretim elemanı ve 2008-2009 eğitim-öğretim güz yarıyılında Trabzon merkezindeki uygulama okullarında görev yapan ve okul uygulamalarında sorumluluk alan 10 fizik uygulama öğretmeni ile yürütülmüştür. Araştırma verileri, yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülerek toplanmıştır. Araştırma kapsamında uygulama öğretmenleri ve öğretmen adayları ile yürütülen mülakatlardan elde edilen veriler, uygulama öğretmenlerinin materyal geliştirme ve öğretim teknolojilerini kullanma açısından öğretmen adaylarından ve uygulama etkinliklerinden yararlandıklarını göstermektedir. Elde edilen bulgulara dayalı olarak, okul uygulamaları kapsamında yürütülen uygulama etkinliklerinin ve öğretmen adaylarının, uygulama öğretmenlerinin öğrenme ortamına çeşitlilik getirebilme ve öğrencilerin aktif katılımını sağlayan öğretim ortamı düzenleme becerilerinin gelişimine katkı sağladığı sonucuna varılmıştır. Okul uygulamaları sürecinde uygulama öğretmenlerinin mesleki beceri gelişimlerine beklenen düzeyde katkı sağlanabilmesi için; uygulama etkinliklerinin, uygulama öğretmenlerinin Fakülte-Okul İşbirliği kapsamında belirlenen rol ve sorumluluklarını bütünüyle kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi, araştırma kapsamında sunulan önemli öneriler arasında yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
During the process of school practice which is implemented in the context of the Faculty-School Cooperation, it is emphasized that there exists an efective communication between the student teachers and mentors which made some contributions to the professional skills development of both sides. The purpose of this research is to determine the effects of the school practice on the professional skills development of the physics mentors. The case study methodology and multiple case design were used in research which was implemented with the qualitative approach. Research was applied with 21 student teachers, attending teaching practice process in the spring semester of 2008-2009 at Physics Teaching Program department of Secondary Science and Mathematics Education at Fatih Faculty of Education in KTU, 1 method tutor, implementing the courses of School Experience and Teaching Practice at Fatih Faculty of Education in KTU and 10 physics mentors taking responsibility for school practice process in the fall semester of 2008-2009 at practice schools in the city of Trabzon. Data were collected by giving semi-structured interviews to mentors, mentor tutor and student teachers. Data obtained from interview with mentors and student teachers within the context of research show that the mentors take advantage of student teachers and application activities for design of teaching materials and using instructional technologies. Taking into consideration of obtained data, it was concluded that application activities which have been implemented as part of school practice and student teachers made contributions to the professional skills development of physics mentors in relation to the setting diversity on teaching environment and providing active participation of students to the teaching process in education environment. The application activities need to reorganized including completely the roles and resposibilities which are determined as part of Faculty-School Cooperation of the mentors for providing contribution at expected level on professional skills development of mentors in the process of school practice has been in the important suggestions which were submitted in the context of the research.