İlköğretim 8. sınıf öğrencilerinin fotosentez konusu ile ilgili grafikleri okumada ve yorumlamada karşılaştıkları güçlüklerin belirlenmesi
Determining 8th grade students' difficulties in reading and interpreting graphs of photosynthesis subject
  1. Tez No: 259883
  2. Yazar: ŞAZİYE BELER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BAYRAM COŞTU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Grafik, Grafik Okuma, Grafik Yorumlama, Öğrenci Güçlükleri, Fotosentez, Graphs, Reading Graphs, Interpreting Graphs, Students? Difficulties, Photosynthesis
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Günümüzde kişiler hayatın her alanında grafiklerle karşılaşmakta ve grafiklerin ifade ettiği bilgi ya da ilişkiler doğrultusunda kararlar alma, tercihlerde bulunma durumunda kalmaktadırlar. Kişilerin bu durumlarda sağlıklı kararlar almaları, doğru tercihlerde bulunmaları onların grafik okuma ve yorumlama becerilerinin yeterli olmasına bağlıdır. Ancak ülkemizde kişilerin grafikleri anlama ve kullanmaları üzerine yapılan araştırmalar sınırlı düzeydedir. Fotosentez konusu da fen eğitimi içerisinde önemli bir yere sahiptir ve bu konunun öğretiminde ve öğreniminde de sıklıkla grafikler kullanılmaktadır. Bununla birlikte öğrencilerin fotosentez konusuyla ilgili grafikleri okuma ve yorumlamaları üzerine yapılan çalışmalara rastlanmamıştır. Bu çalışmanın temel amacı, ilköğretim 8. sınıf öğrencilerinin fotosentez konusundaki grafikleri okuma ve yorumlamada karşılaştıkları güçlükleri tespit etmektir. Araştırmanın örneklemini, 2007?2008 eğitim öğretim yılında Trabzon iline bağlı iki ilçe merkezinde bulunan özel dershanelerin OKS hazırlık sınıflarından rasgele seçilen, toplam 76 ilköğretim 8. sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak üç bölümden oluşan bir test ve mülakatlar kullanılmıştır. Ayrıca araştırma kapsamında beş öğrenci ile de yarı yapılandırılmış mülakatlar yürütülmüştür. Testten ve mülakatlardan elde edilen hem nicel hem de nitel verilerle öğrencilerin grafik okumayla ve yorumlamayla ilgili güçlülerinin ve yanılgıların olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin grafik oluştururken yaptıkları yanılgılar kategorize edilmiştir. Öğrenciler tarafından grafik oluştururken yapılmış olan bazı yanılgıların literatürde daha önce tespit edilmiş hatalar olduğu ancak bazılarının ise ilgili literatürde rastlanmamış olan yanılgılar olduğu görülmüştür. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda eğitimcilere ve araştırmacılara bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, people encounter with graphs in all areas of life and they have to make decision and preference based on the information and the relationship within graphs. In these cases, to make healthy decisions and right preferences depend on the individuals sufficiency with the graphing skills. But in our country, research on the use and understanding graphs is quite limited. Photosynthesis is an important subject in science education and graphs are often used in learning and teaching of this subject. There are few studies about students? difficulties in reading and interpreting photosynthesis graphs. The main aim of this study was to determine 8th grade students? difficulties with the reading and interpreting graphs about photosynthesis topic. Sample of the study comprises of 76, students at 8th grade was chosen randomly from two OKS courses in two districts of Trabzon at 2007-2008 education term. A test consisting of three parts were used to collect data. Also, five students in the sample were interviewed in semi-structured manner. The quantitative and qualitative data obtained from tests and interviews revealed that the students had difficulty with reading and interpreting graphs. Misconceptions students have while they created their graphs were categorized. Some of the misconceptions student encountered while constructing their graps were reported earlier in the literature; however some misconceptions were newly unveiled. However some suggestions were given for educators and researchers based on the results of the research.