İlköğretim 8. sınıf matematik öğretim programına göre hazırlanan öğretim materyallerinin değerlendirilmesi
The evaluation of 8th grade teaching materials prepared according to primary education mathematics curriculum
  1. Tez No: 259884
  2. Yazar: YASİN CİNEMRE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DERYA ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Öğretim Materyalleri, Proje 2061, Teaching Mathematics, Teaching Materials, Project 2061
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
İlköğretim 8. sınıf matematik öğretim programına göre hazırlanan öğretim materyallerinin değerlendirilmesi Birçok ülkede eğitim alanında program geliştirme çabaları olduğu gibi ülkemizde de 2004 yılı itibariyle eğitim programının yapılandırmacı öğrenme yaklaşımı doğrultusunda geliştirilmesi kararlaştırılmıştır. Bu yaklaşımla birlikte başarılı bir eğitim-öğretim faaliyeti için öğretim programlarının sınıf içi yansıması olan öğretim materyallerinde de değişime gidilmiştir. Bu çalışmanın amacı, İlköğretim Matematik Dersi Öğretim Programına (İMDÖP) göre hazırlanmış temel öğretim materyallerinin (öğretmen kılavuz kitabı, öğrenci ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı) eğitimsel tasarımının öğretmen ve uzman görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Bu amaca ulaşmak için Amerikan Bilimi İlerletme Kurulu tarafından yürütülen Proje 2061 kapsamında, ?Fen ve Matematik Ders Kitaplarının Değerlendirilmesi? amacıyla geliştirilen ölçekten yararlanılmıştır. Bu projede ders kitaplarının eğitimsel tasarımına yönelik yedi ana değerlendirme ölçütü yer almaktadır. Bunlar amaçları ortaya koyma, öğrenci fikirlerini dikkate alma, konuyla ilgili olaylara öğrencinin ilgisini çekme, matematiksel fikirleri geliştirme, öğrencilerin fikir yürütmelerini teşvik etme, öğrencilerin matematik gelişimini değerlendirme ve matematik öğrenme ortamını geliştirme şeklinde sıralanabilir.Araştırmada özel durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. İlk olarak, Trabzon ilinde 40 matematik öğretmenine ölçek uygulanmıştır. Daha sonra bu öğretmenler arasından rastgele seçilen 5 öğretmen ve 3 uzmanla öğretim materyallerinin bu yedi ana ölçüte uygunluğunu ortaya koymak amacıyla mülakatlar yapılmıştır. Elde edilen bulgular öğretim materyallerinin Proje 2061'de belirtilen yedi ölçütü kısmen de olsa yansıttığını, fakat öğrenci fikirlerini dikkate alma ve matematik öğrenme ortamını geliştirmede diğerlerine göre daha zayıf kaldığını göstermektedir. Ayrıca öğretim materyallerinde bazı eksiklik ve hatalar olduğu da çalışma sonucunda ortaya çıkmıştır. Söz konusu hata ve eksikliklerin düzeltilmesi, öğretim materyallerinin niteliğinin artırılması ve böylece daha etkili bir şekilde kullanılmalarını sağlamak amacıyla; ders kitabı yazarlarına, öğretmenlere ve benzer araştırma yapacak olanlara bir dizi öneride bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Evaluation of 8th Grade Teaching Materials Prepared According to Primary Education Mathematics Curriculum As in many countries, there have been attempts to develop educational programs in our country and it was determined to develop the educational programs according to contructivist approach in 2004. Along with this approach, for a successful teaching education, there have been changes in teaching materials which are a reflection of curriculums. The aim of this study is the evaluation of educational design of basic teaching materials (teacher?s guide book, stundet?s book, student?s workbook), prepared according to primary education mathematics curriculum, in the view of teachers and authorities. To reach this aim the scale which was developed for the purpose of ?Evaluation of Science and Mathematics Textbook? was used as a part of Project 2061 contucted by American Association for the Advancement of Science. In this project, there are seven main evaluation criteria directed to educational design of textbooks. These are ; exposing the goals, considering students? ideas, engaging students? attention to the subject, developing mathematical ideas, promoting students? thinking, assessing students? mathematical progress, and enhancing the mathematics learning environment.The case study method was used in this study. Firstly, the scale was applied to 40 mathematics teacher in the province of Trabzon. Later, interviews were conducted with 5 teachers and 3 authorities, chosen randomly among these teachers, in order to exert the suitability of teaching materials to these seven criteria. The findings of the study indicate that; teaching materials partly reflect the seven criteria stated in Project 2061, however the criteria of considering students? ideas and enhancing the mathematics learning environment are weaker than the others. Besides, in the light of this study the fact that there are some deficiencies and errors in the materials came to surface. Lastly, some suggestions were made to textbook writers, teachers and those who would do a similar research for the purpose of correcting these deficiencies and errors, increasing the quality of teaching materials and using them more effectively as a consequence.