Çay fabrikalarında yaş çay taşımada kullanılacak olan vakumlu sistemin prototipinin tasarımı, imalatı ve performans özelliklerinin incelenmesi
Investigating the design, the production and the performance features of a vacuum system prototype which will be used in the tea factories to transport green tea leaves
  1. Tez No: 259904
  2. Yazar: FARUK GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Pnomatik, Vakum, Venturi, Orifis, Yaş Çay, Çay Kalitesi, Pneumatic, Vacuum, Venturi, Orifice, Green (Wet) Tea Leaves, Tea Quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışmada, çay fabrikalarında ve yaş çay depolama tesislerinde, yaş çay taşımada kullanılmakta olan bantlı konveyör sistemlerinin yerine kullanılabilecek yeni bir vakum sistemin tasarımı, imalatı ve performans özellikleri incelenmiştir. Endüstriyel bir ürün olarak bakıldığında ısı ve neme karşı duyarlı bir ürün olan çay yaprağının taşınmasında, ürüne zarar vermemek amacıyla pnomatik bir sistemin uygun olacağına karar verilmiştir. Pnomatik sistemde vakum oluşturabilmek için Venturi tüpünün çalışma prensibinden yararlanılmıştır. Venturi tüpüne yüksek basınç ve düşük hızda gönderilen hava, dar bir kesitten geçirilerek bu esnada hızının artması ve basıncının düşmesi sağlanarak vakum oluşturulmuştur. Oluşan bu vakum aracılığı ile hava hattına çay yapraklarının girmesi sağlanmıştır. Venturi çıkışından geçen ürünün hava ve taşıma hattı aracılığı istenen noktaya ulaştırılması sağlanmıştır. Venturi tüpüne çay yapraklarının verilmesi ve bunun istenilen üretim bandına aktarılması ile ilgili makine ve donanımlar imal edilmiş ve ilgili deneysel çalışmalar yapılmıştır.Venturi tüpünün girişinde istenen yüksek basınç ve yüksek hızlı hava için uygun fan tipi belirlenmiş, fanın tasarımı yapılmış ve uygun olan fan salyangozu kayıpları en aza indirecek şekilde üretilmiştir.Sistemin tasarımı, çay yapraklarının ezilme ve kırılma açısından zarar görmemesi ve hijyenik ortamda üretim bandına ekonomik bir şekilde aktarılması göz önünde bulundurularak yapılmış ve bu tasarımın ardından da imal edilmiştir. Prototipin performans özelliklerinin yanı sıra çay kalitesinin korunması, hatta iyileştirilmesi amaçlanmış ve ilgili bulgular tezde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the design, the production and the performance features of a new vacuum system prototype which can be used in tea factories and in green (wet) tea leaves storing companies instead of conveying systems were studied. As an industrial product green tea leaves are very sensetive to heat and humidity. So that we decided to built up a pneumatic system to avoid possible damages an tea leaves. In this pneumatic system, the features of Venturi tubes used to perform vacuum. High pressured air with low speed sent to Venturi. Increasing air speed caused low pressure where air was passing through the tight cross-section of Venturi so that vacuum performed in the tight cross-section. This vacuum pulls tea leaves into the transport line. After the Venturi, the mixture of air and product could be transported by the transport line. The prototype machine and its devices which can take the leaves into the vacuum line and can transport these leaves to the production area were producted and studied as experimental.The appropriate fan design which can support the high pressured air with high speed was investigated and the fan with a suitable fan cover designed and producted according to minimalize the pressure loses.The whole project progressed in the rule that is to avoid crushing and cracking damages on the leaves. Another important design and production rule about this prototype is transporting tea leaves to the production areas in higenic conditions in less production expenses. Besides the tecnical features of the prototype, conservation details of the tea leaves quality were studied and presented in this thesis.