Süreli yayınlar bölümünde otomasyona geçiş
  1. Tez No: 26009
  2. Yazar: TUNCER YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BERİN U. YURDADOĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgi ve Belge Yönetimi, Information and Records Management
  6. Anahtar Kelimeler: Periodicals, automation, automation of periodicals
  7. Yıl: 1993
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kütüphanecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
180 Özet Bilgi yayımında oynadıkları önemli rol nedeniyle süreli yayınlar kütüphane dermelerinin büyük bir kısmını oluştururlar. Araştırma kütüphaneleriyle dokümantosyon merkezlerinde ise süreli yayın sayısı kitap sayısını aşar. Ancak bu yayınların teknik işlemleri bir takım rutin işlerin sürekli tekrarını gerektirmektedir. Genel olarak bilginin depolanması ve erişimini hızlandırmada otomasyonu büyük bir memnuniyetle kabullenmiş görülen kütüphaneciler, süreli yayınlarla ilgili işlemleri de genel yazılımlara entegre edebilirler. Tezle birlikte sunulan disket, özellikle süreli yayınlar için hazırlanmış bir yazılım içermektedir. Bu çalışma TBMM Kütüphanesi Süreli Yayınlar Bölümündeki on yıllık emeğin mahsûlüdür ve aynı işte çalışan kütüphanecilere yardımcı olmak üzere gerçekleştirilmiştir. Anahtar kelimeler :Süreli yayınlar; otomasyon; Süreli yayınların otomasyonu.
Özet (Çeviri)
179 Summery Due to-like important role they play in the dissemination of information, the periodicals form a great part of library holdings. In research libraries and documentation centers they outnumber the books, yet the technical services of periodicals require the tedious repetition of quite a number of routine works. Since librarians seen to wellcome automation to speed up the storage and retrieval of information in general, tedious works of periodicals can be integrated easily to the general programme. The attached diskette contains a software especially designed for periodicals. It is the result of ten years labour in the periodicals Department in the parliament library, and is prepared to help fellow workers.