Servetifünun Resimli Uyanış dergisi (1 Ocak 1942 - 25 Mayıs 1944) sistematik tahlili
Servetifünun Resimli Uyanış journal (January 1, 1942 - May 25, 1944): A systematic analysis
  1. Tez No: 764092
  2. Yazar: GÖZDE ORÇAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÂDEM ÖZBEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Süreli Yayınlar, Dergi, Mecmua, Servetifünun, Servetifünun Uyanış Dergisi, Periodicals, Journal, Magazine, Servetifünun, Servetifünun Uyanış Journal
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 481
Özet
Türk edebiyatının en uzun soluklu süreli yayınlarından biri Servetifünun'dur. Dergi, 53 yıllık yayın hayatı boyunca birçok edebî topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu çalışma, yayın sürecinin son döneminde Servetifünun Uyanış adıyla yayınlanan derginin 1 Ocak 1942 - 25 Mayıs 1944 tarihlerini kapsayan toplam 98 sayısının sistematik olarak tahlili ve dergide yer alan seçilmiş metinlerden oluşmaktadır. Bu çalışma“İnceleme”,“Tahlilî Fihrist”ve“Seçilmiş Metinler”başlıklı üç ana bölümden oluşmaktadır.“İnceleme”bölümünde; derginin yazar kadrosu, muhtevası ve şekil özellikleri hakkında bilgiler verilmiş ve derginin görsel zenginliğine de ayrı bir başlık açılmıştır. Bununla birlikte dergide yer alan yazılar ve şiirler ile görsel ögelere dair iki ayrı içindekiler tablosu da bu bölümde yer almaktadır.“Tahlilî Fihrist”adlı bölümde ise dergide yer alan yazılar ve şiirler yazar adına, türlerine ve konularına göre tahlil ve tasnif edilerek künyeleri listelenmiş; ayrıca dergideki fotoğraf, illüstrasyon, karikatür ve resim gibi görsel malzemeler için de ayrı bir künye listesi hazırlanmıştır.“Seçilmiş Metinler”adlı üçüncü bölümde ise dergide yer alan nesirlerden ve şiirlerden örnek metinlere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
One of the longest-running periodicals of Turkish literature is Servetifünun. The journal has hosted many literary societies throughout its 53-year publication life. This study consists of a systematic analysis of a total of 98 issues of the journal, which was published under the name Servetifünun Uyanış, covering the dates January 1, 1942 - May 25, 1944, and selected texts in the journal. This study consists of three main sections titled“Analysis”,“Analytical Index”and“Selected Texts”. In the“Analysis”section; information about the writer' staff, content and shape features of the journal was given and a separate title was opened for the visual richness of the journal. In addition, two separate tables of contents regarding the articles and poems and visual elements in the journal are also included in this section. In the section titled“Assay Index”, articles and poems in the journal were analyzed and classified according to the author's name, genres, and subjects, and their tags were listed; In addition, a separate tag list has been prepared for visual materials such as photographs, illustrations, cartoons and pictures in the journal. In the third part, named“Selected Texts”, sample texts from prose and poems in the journal are included.