Azeri Türk mecmuası üzerine bir inceleme, açıklamalı dizin ve seçilmiş metinler
A study on journal of Azeri̇ Türk, analysi̇s i̇ndexs and chosen text
- Tez No: 358222
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATEM TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Süreli Yayınlar, Azeri Türk mecmuası, Azerbaycan Cumhuriyeti(1918-1920), The Republic of Azerbaijan, Azeri Türk, Journal
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Edebiyatı Bölümü
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Azeri Türk mecmuası, 1928 ile 1930 yılları arasında yayımlanmış ?edebi, içtimai ve siyasi milliyetperver? bir süreli yayındır. Siyasi yönü ağır basan mecmua, 1918-1920 yılları arasında varlığını sürdürmüş olan Azerbaycan Cumhuriyeti ve Kafkasya milletlerinin istiklal mücadelesine hizmet etmektedir. Azeri Türk mecmuasının ana hatlarıyla incelenmeye çalışıldığı bu çalışmanın giriş bölümünde Azerbaycan?ın ve Müsavat Partisinin genel tarihi ve özelliklerinden, Azerbaycan Cumhuriyetinin kuruluş sürecinden bahsedilmeye çalışılmıştır. Birinci bölümde mecmuanın özelliklerinden bahsedilmiştir. İkinci bölümde Mecmuadaki tüm yazıların sayılarına, yazar adlarına ve konularına göre açıklamalı fihristine yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise seçilmiş metinler Latin harflerine aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study consists of Azeri Türk magazine. The magazin deals with Azerbaijan culture, art, literature, socical and political condition. This study consists of introduction and three other chapters. The first chapter deals with the cultural importance, the political background and the form feautures of the magazine. The second chapter consists of Azeri Türk magazin?s writes? ındex acording to their numbers, writers? names and topic. The last chapter consists of the chosen text.