İmmünonutrisyonun karaciğer rezeksiyonu sonrası inflamatuar yanıta ve rejenerasyon sürecine etkisi
The effect of the ımmunonutrısıon on the inflammatory response and the regeneratıon process after hepatıc resectıon
  1. Tez No: 260095
  2. Yazar: FERHAT AYRANCILAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN KORAY TOPGÜL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: İmmünonutrisyon, inflamatuar yanıt, karaciğer rejenerasyonu, İmmunonutrision, inflammatory response, liver regeneration
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Amaç: Ratlarda preoperatif dönemde verilen immünonutrisyonun deneysel parsiyel hepatik rezeksiyon modelinde inflamatuar yanıta ve rejenerasyon sürecine etkilerini araştırmak.Materyal ve Metod: Çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Deney Hayvanları Araştırma merkezinde 2010 Şubat-Mart tarihleri arasında Üniversite Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı alınarak yapıldı (OMÜHADYEK'2009/86). Çalışmanın tüm safhalarında yerel etik kurulun yönergelerine uygun hareket edildi. Çalışmada ağırlıkları 350-475 gr arasında değişen 40 adet erkek Wistar Albino rat kullanıldı. Ratlar n=10 olacak şekilde dört adet gruba ayrıldı.1.Gruba ve 3.gruba preoperatif dönemde 5 gün boyunca sadece standart rat yemi verildi. 2.gruba yine preoperatif dönemde immünnutrisyon beslenme ürünü olan(Toz impact Nestle nutrition®) toz İmpact dan günlük 350kcal/kg/gün olacak şekilde 5 gün boyunca verilerek ratların beslenme durumu ölçülü şişelerle günlük olarak takip edildi. 4.Gruba ise preoperatif olarak tıbbi beslenme ürünü olan (Fortimel Drink Nutricia®) Fortimel drink yine 350kcal/kg/gün olacak şekilde 5 gün boyunca verildi. Bu grubun beslenmesi de günlük olarak ölçülü şişelerle takip edildi. 5.gün sonunda grup 1,2ve 4 de Higgins ve arkadaşlarının tanımladıkları metoda uygun olarak % 70?lik karaciğer rezeksiyonu uygulandı. Grup 3'e kontrol grubu olarak sadece laparotomi yapıldı. Tüm gruplar preoperatif dönemde aldıkları beslenme ürünlerine postoperatif dönemde de 2 gün boyunca devam edildi. Grup 4 de (PH+Fortimel) bir adet ratın operasyon sonrası dönemde 24. saatin sonunda ölmesi nedeniyle çalışma dışı kaldı. Bunun haricin de hiçbir rat da postoperatif ve relaparotomi sonrası olağandışı değişiklik gözlenmedi. 48.saatin sonunda tüm ratlar sakrifiye edildi. Tüm ratlardan ~5ml olacak şekilde kan örnekleri alındı. Kalan karaciğer dokuları histopatolojik olarak incelendi. Alınan kan örneklerinde ELİSA yöntemiyle TNF-?, İL-1, İL-6 ölçümleri yapıldı.Bulgular: Grupların İL-1 sonuçları; Grup 1 ile Grup 2 ve Grup 3 arasında farklılık gözlenirken, Grup 4 arasında istatiksel olarak farklılık yoktu. Grup 2 ile Grup 3 arasında istatiksel fark yokken Grup 4 arasında farklılık gözlendi. Grup 3 ile Grup 4 arasında da istatiksel farklılık gözlenmedi. İL-6 sonuçları; Grup 4 ile Grup1, Grup 2 ve Grup 3 arasında istatiksel farklılık gözlenirken (p=0,006) diğer gruplar arasında anlamlı fark gözlenmedi. Grup 1, Grup 2 ve Grup 3 İL-6 ölçüm dağılımları benzerdi. TNF-? ortalaması olarak gruplar arasında en düşük Grup 2 idi istatiksel olarak Grup 2 ile Grup 4 arasında fark gözlenirken diğer gruplar arasında fark yoktu (p > 0,05).Histopatalojik olarakta grup 4 de diğer gruplardan farklı olarak şiddetli mikroveziküler hepatik lipidozis ve fokal nekrozis gözlendi. Grup 1ve 2 nin sonuçları benzerdi.Sonuç: Preoperatif dönemde başlanıp postoperatif dönemde de uygulanan immünonutrisyonun diğer beslenme şekillerine göre inflamatuar yanıta ve karaciğer rejenerasyonuna olumlu katkısı vardır. Klinik açıdan da bu çalışmanın desteklenmesi ileride ki dönemlerde karaciğer rezeksiyonu yapılacak hastalara daha olumlu katkılar sunacaktır.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: To do research on the effects of the inflammatory response and regeneration process on experimental model of partial hepatic resection of immunnutrision which was given to the rats preoperatively.Materials and Methods:This study was carried out in Experimental Animal Research Center at 19 May University Faculty of Medicine between February and May by the approval of the University Local Ethics Committee of Animal Experiments (OMÜHADYEK?2009/86) In all phases of the study we acted in accordance with the guidelines of the Local Ethics Committee. In the study, 40 male Wistar Albino rats weighing between 350 and 475 gr were used. They were divided into four groups of 10. The rats in the first and third group were fed only by standard rat chow for five days preoperatively. In the second group,again in the preoperative period the rats were observed for 5 days by feeding them daily with 350 kcal/ kg of dust impact which is a type of immunnutrision nutrition products with the measured bottles . In the fourth group the rats were fed daily by 350 kcal/kg of fortimel drink which is a medical nutrition product for five days in the preoperative period. This group?s feeding was also observed by the measured bottles. At the end of the fifth day 70% liver resection was applied to the rats in group 1.2.4 according to the method which Higgins and his colleagues defined. Group 3 as the control group had only laparotomy. In the postoperative period for two days, all groups continued the same feeding products which they had in the preoperative period. In group 4 ( PH+fortimel) one rat was excluded from the study due to death at the end of the twenty-fourth hour of the postoperative period. Apart from this no extraordinary changes were observed after the postoperative and relaparotomi period. All rats were sacrificed at the end of 48th hour. From each rat 5ml of blood samples were taken. The remaining liver tissues were examined histopathologically. TNF-alpha, IL-1, IL-6 were measured in blood samples by ELISA method.Results: IL-1 results of the groups ; While some differences were observed between group 1 and 2 and 3 , there were no statistically differences between group 1 and 4. Althoug there was no difference between group 2 and 3 statistically, some differences were observed between group 2 and 4.There were also no statistical differences between group 3 and 4. IL-1 results; while there were statistical differences between group 4 and 1, group 2 and 3 (p=0,006), no considerable differences were observed between other groups. IL-6 measurements ranges were similar in group 1-2and 3. As TNF-alpha average, the lowest of the groups was group 2.while some differences were observed between group 2 and 4 , there were no differences between the others. As histopathologic, Unlike the other groups, Severe microvesicular hepatic lipidozis and focal necrosis were observed in the 4th group. The results of group 1 and 2 were similar.Conclusions: immunnutrision which was given to the rats preoperatively and also underwent postoperatively has a positive contribution on inflammatory response and regeneration process apart from the other diets. Clinically this study can be applied to the patients who will have liver resection.