İmmunonutrisyonun kemoterapi uygulanan ratlarda Il-2 ve Il-6 seviyelerine ve immun sistem hücrelerine etkileri
The effects of immunonutrition on the rats given chemotherapy to the level of Il-2, Il-6 and immun system cells
- Tez No: 329872
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ABDULKADİR İSKENDER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İmmunonutrisyon, IL-2, IL-6, methotreksat, immun supresyon, Immunonutrition, IL-2, IL-6, methotrexate, immun suppression
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Kemoterapi; kanser hastalarında sıklıkla başvurulan bir tedavi metodudur. Ancak kemoterapi uygulamalarının ortak yan etkisi hastalarda immun supresyon oluşturmalarıdır. İmmunonutrisyon terimi; immün sistem fonksiyonlarını modüle edici substuratları kapsar. İmmün besinler denilince akla sıklıkla; arjinin, glutamin, omega-3 yağ asitleri, nükleotidler gelmelidir. Amaç: Bu deneysel çalışmada amaç; kemoterapi alan ratlarda immünonutrisyonun Interleukin-2 (IL-2), Interleukin-6 (IL-6) seviyelerine ve immün sistem hücrelerine etkilerini değerlendirmektir. Gereç ve yöntem: Bu çalışmada 30 adet Wistar albino cinsi, 14-16 haftalık, 300?350 g ağırlığındaki erkek ratlar kullanıldı. İmmunonutrisyon grubu (Grup 1) immunonutrisyon ile beslenen ratlardan oluşturuldu ve kemoterapiden üç gün önce desteğe başlayıp, toplamda yedi gün devam edildi. Standart rat yemi grubu (Grup 2) standart rat yemi ile beslenen ratlardan oluşturuldu. Üçüncü gün tüm ratlara kemoterapötik ajan olarak Methotrexate (MTX) tek doz intraperitoneal yolla uygulandı. 3 farklı periyotta kan örnekleri alındı; deneyin başlangıcında, üçüncü gün kemoterapi uygulanmadan önce, deneyin son günü. Kan örneklerinde, ELİSA yöntemiyle Interleukin-2 (IL-2), Interleukin-6 (IL-6) seviyelerine ve tam kan sayımı yöntemiyle immün sistem hücrelerine immünonutrisyonun etkilerini değerlendirdik. Bulgular: Tek doz intraperitoneal yolla MTX verilerek kemoterapi uygulanan ratlarda immunonutrisyonla besleme ile standart rat yemi ile besleme arasında lökosit, lenfosit, monosit, basofil değerlerinde ve IL-2 ölçümlerinde düşme, IL-6?da ise yükselme görülmüş ve bu değişimlerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Nötrofil sayımlarında da nihai durum farklı değildir. Ancak immunonutrisyon desteğinin üçüncü gününde, henüz MTX uygulanmadan alınan örneklerde immunonutrisyon alan grupta nötrofil düzeylerindeki yükseklik istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Sonuç: İmmunonutrisyon desteği kemoterapiyle ilişkili immun supresyon profilaksisinde ve/veya tedavisinde tek başına olmasa da güncel tedavilere adjuvan olarak kullanılabilecek potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
Chemotherapy is a common therapy for the population of cancer patient. As known well, the common side effect of chemotherapy is compromising of immun system . The term of immunutrition includes substances that modulate immun functions. When we mention of immun nutrition, we usually mean arginin,glutamin, omega-3 and nucleotids. Purpose: The aim of this experimental study is evaluating of the effects of immunonutrition on the rats takes chemotherapy. That includes also evaluating of levels of Interleukin-2 (IL-2), Interleukin-6 (IL-6). Materials and methods: In this study 30 male,14-16 weeks,300-350 g, Wistar rats were used . We designed two groups; Immunnutrition group (group I), was produced the rats which fed only immunonutrition; and this feeding was started 3 days ago from chemotherapy, continued 7 days..The other group, group II (standart feeding) was produced the rats that fed normal supplement. On the third day, as chemotherapeutic agent, methotrexate (MTX) was given one single dose by intraperitoneal injection. Blood samples were taken at three periods: at the first day of the experiment, at the third day, before chemotherapy injection, and at the end of the experiment. At the blood samples; we evaluated the degrees of IL-2, IL-6 and effects of immunnutrition on the immun system cells. Immun system cells were assessed by complete blood count, and IL-2, IL-6 were assesed by ELISA method. Results: There was no significiant difference in the immunonutrition group for leukocytes, lymphocytes, monocytes, basophil, IL-2 and IL-6 levels and there was no statistical importance but as we expected, with the result of the intraperitoneal metotreksat injection all counts decreased but IL-2 levels increased. On the other hand, we determined increased neutrophil levels in the immunonutrition group, and the difference had statistical importance. Conclusion: The support of immunonutrition has been useful for immunsupresyon treatment or prophylaxis. Related to chemotherapy and even not recommended on its own, it will be helpful as adjuvan therapy with other recent modalities.