Narkotik polisinin özelliklerinin ve performansının diğer polislerle karşılaştırılması
The comparison of the characteristic and the work performance of narcotic policemen with other police departments
- Tez No: 260144
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN COŞKUNOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Polis, Depresyon, Tükenmişlik, Duygusal Tükenme, Mesleki Duyarsızlaşma ve Kişisel Başarı Noksanlığı, police, depression, burnout, emotional exhaustion, depersonalization, personel accomplishment
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu çalışmanın amacı; İzmir Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 10 değişik birimde çalışmakta olan polislerin depresyon ve tükenmişlik düzeylerini belirleyerek, Narkotik polisinin diğer birimlerde çalışan polislerle karşılaştırmasını yapmak ve tüm polislerin depresyon ve tükenmişlik düzeylerinin bazı değişkenler açısından farklılaşıp farklılaşmadığı tespit etmektir.Bu çalışma kapsamında kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle seçilmiş 416 polise, `Sosyo-Demografik Özellikler Formu', `Destek Sistem Özellikleri Formu', `Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ)' ve `Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ)' verilerek kişisel özellikleri ile depresyon ve tükenmişlik düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Verilerin analizi için ki-kare testi, t-testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır.Yapılan analizlerde; narkotik polisi ile diğer polisler arasında son görevde çalışma süresi ve amir desteği alma özellikleri açısından anlamlı bir farklılık saptanmıştır. Araştırmaya katılan polislerin depresyonlarının çalışılan birim, eğitim ve gelir düzeyi ile psikolojik yardım alma isteği, aile bağı kuvveti, ekonomik, problem çözme, amir ve meslektaş desteğine göre; duygusal tükenmelerinin çalışılan birim ve gelir düzeyi ile psikolojik yardım alma isteği, aile bağı kuvveti, ekonomik, amir ve meslektaş desteği göre; mesleki duyarsızlaşmalarının çalışılan birim, çalışma sistemi, eğitim ve gelir düzeyi ile daha önce psikolojik yardım alma, aile bağı kuvveti, problem çözme, amir ve meslektaş desteğine göre; kişisel başarı noksanlıklarının aile bağı kuvveti, ekonomik, amir ve meslektaş desteği göre farklılaşma gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to determine the depression and burnout levels of policemen working in 10 different units of İzmir Police Department, to compare the narcotic policemen with the policemen who work in the different units of police department and to detect whether the depression and burnout levels of all policemen differ with some variables.This study is conducted to 416 policemen. In order to determine the personal characteristics, depression and burnout levels of the police, `Sociodemographic Questiannaire?, `Supportive System Questionnaire?, `Beck Depression Inventory (BDI)? and `Maslach Burnout Inventory (MBI)?. Chi-square, t-test and one-way anova (ANOVA) were conducted for analysis of data.In the analysis of data, there was a significant difference between narcotic policemen and other policemen in terms of work period and support of his superior. Among the policemen, depression level differs significantly in terms of the working unit, education, income, willingness of psychological support, family relations, economic situation, problem solving, superior and colleague support; emotional exhaustion differs in terms of working unit and income with willingness of psychological support, family relations, economic situation and superior and colleague support; depersonalization differs in terms of working unit, job process, education and income with taking psychological support before, family relations, problem-solving, superior and colleague support; personel accomplishment differs in terms of family relations, economic situation, superior and colleague support.