Türkiyede uyuşturucu suçu ile illerin sosyo-ekonomik durumu arasındaki ilişki
The correlations were examined between drugs related crimes and socio-economic factors in Turkey
- Tez No: 235365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN GÖÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Uyu?turucu suçları, suç teorileri( sosyal kontrol, alt kültür, sosyalöğrenme), nüfus, i?sizlik, ehirle?me, Drug related crimes, Crime theories( social control, sub-culture and sociallearning), population, unemployment, urbanization
- Yıl: 2008
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Beykent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bölümü
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tez çalışmasında; Türkiye de i?lenen uyuşturucu madde suçları ile sosyo-ekonomikfaktörler arasındaki ili?ki incelenmektedir.Bu projede kullanılan data 2002?2006 yılları arasındaki Kaçakçılık ve Organize SuçlarlaMücadele Dairesi Ba?kanlığını ve Türkiye ?statistik Kurumunu tarafından toplanan verileriara?tırmanın amacına uygun ?ekilde tasnif edilerek analiz edilmiştir. Bu ara?tırmanınbağımsız değişkenleri; illerde bin kişiye dü?en eroin kullanıcısı, illerde bin kişiye düşenkokain kullanıcısı, illerde bin kişiye dü?en esrar kullanıcısı, illerde bin ki?iye dü?en sentetikkullanıcısı, illerde bin ki?iye dü?en uyu?turucu madde satıcısı alınmı?tır. Bağımlıdeği?kenleri; nüfus yoğunluğu, fert ba?ına dü?en gayri safi milli hâsıla, üniversite bitirenlerinoranı, toplam çalı?anların nüfusa oranı alınmı?tır. Bağımsız kontrol deği?keleri; ?ehirle?me,i?verenlerin genel istihdama oranı, özel otomobil sahipleri oranı, i?verenlerin oranı, ortalamahane halkı büyüklüğü, okur yazar nüfus oranı, ye?il kart sahipleri oranı, polisin toplam nüfusaoranı, illerde kaçakçılık birimlerinde çalı?an polis sayısının nüfusa oranı alınmı?tır.Budeği?kenler arasında istatistiki açıdan anlamlı ili?kiler aranmı?tır.Sosyo-ekonomik faktörlerden göç, nüfus yoğunluğu ve i?sizlik arttıkça uyu?turucusuçları arttığı gözlenmi?tir. Aksine ?ehirle?me, fert ba?ına dü?en gayri safi milli hasıla,istihdam, okulla?ma ve sosyal kontrol arttıkça uyu?turucu suçları azaldığı gözlenmi?tir. Budurum suç teorilerinden; Sosyal Kontrol, Sosyal Öğrenme ve Alt Kültür teorileriyledesteklenerek açıklanmaya çalı?ılmı?tır.
Özet (Çeviri)
In this thesis (study), the correlations were examined between drugs related crimes andsocio-economic factors in Turkey.The data used in the Project were analysed and classified based on 2002-2006 figures ofDirectorate of Drugs, Smuggling and Organized Crime (DDSOC), Turkish National Police(TNP) and the Organization of Turkish Statistical Instute(TÜ?K). Dependent variables arepercentage of drug user per 1000 person, heroin, cocaine, hashish, synthetic substance, ratioof total sentenced hashish users to total province population, ratio of total sentenced syntheticsubstance users to total province poulation, ratio of total sentenced drug dealers to totalProvince population. Independent variables are population Density, gross national productionper person, rate of university graduates, employment rate in total population. Independentcontrol variables are urbanization, ratio of employer in employment rate, rate of carownership, rate of employers, average size of household, ratio of literacy rate in population,free of charge health beneficiary rates (ye?il kart sahibi), ratio of police personel of DDSOCin total province population.After conducted analyses, statistically meaningful correlations were observed betweensocio-demographic factors and drug related crimes. Yapılan analizler neticesinde sosyoekonomikfaktörlerle uyu?turucu suçları arasında doğrudan bir ili?ki söz konusu olduğugörülmektedir.While umemployment rate, population density, and migration among demographicfactors are increased, then drug related crimes are risen up. On the contrary, whenemployment, urbanization, gross national production per person, schooling, social controlmechanisms are increased, then drug related crimes are declined.The findings were obtained from this research study were explained and supported inthe light of crime theories such as sociol control, social learning and sub-culture.