Kadınların meme kanserine ilişkin algıları: Bir fokus grup çalışması
Women's perceptions of breast cancer: A focus group study
  1. Tez No: 260189
  2. Yazar: NURDAN OZAN GÜLTEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ESİN ÇEBER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Hemşirelik, Onkoloji, Public Health, Nursing, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Nitel Araştırma, Fokus Grup, Meme Kanseri, Algı, qualitative study, focus group, breast cancer, perception
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma, niteliksel yöntemlerden fokus grup görüşmesi yöntemi ile gerçekleştirilmiş tanımlayıcı bir alan çalışmasıdır. Meme kanseri olan ve olmayan kadınların meme kanserine ilişkin algılarının saptanması amaçlanmıştır. Çalışma, 30.06.2008 ? 21.07.2008 tarihleri arasında İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi I. Cerrahi Servisi'nde 4 fokus grup görüşmesi yapılarak gerçekleştirilmiştir.Çalışmada iki soru formu kullanılmıştır. Bu soru formların birincisi ?kadınların tanıtıcı özelliklerine ilişkin soru formu? ve ikincisi ?fokus grup soru formu?dur. Görüşmeler dijital ses kayıt cihazı ile kaydedilmiştir. Görüşmeler bittikten sonra, ses dosyaları olarak kaydedilen veriler, değişiklik yapılmadan Microsoft Word dokümanına dönüştürülmüştür. Nitel veri analizi olarak içerik analizi yapılmıştır.Fokus grup görüşmelerinde kadınların meme kanseri belirtisi olarak en çok ele gelen kitle ve meme başı akıntısını bildikleri belirlenmiştir. Kadınlar arasında Kendi Kendine Meme muayenesinin erken tanı yöntemi olarak en çok bilinen ancak düzenli olarak uygulanmayan bir yöntem olduğu saptanmıştır. Meme kanseri olan kadınlar erken tanı yöntemi olarak mamografi çektirmediklerini, mamografinin ancak tanı aşamasında çekildiğini ifade etmiştir. Mammografi çektirmeme nedenleri, acı/ağrı vermesi, sağlık kurumlarında sıra bekleme ve ihmalkârlık olarak belirtilmiştir. Kadınların meme kanseri tanısı aldıktan sonra erken tanı girişimlerinde bulunmadıkları için pişmanlık duydukları ve meme kanseri tedavi sırasında daha çok kemoterapi ve yan etkilerinden sıkıntı çektikleri görülmüştür.Sonuçlar doğrultusunda, kadınlarla yakından profesyonel ilişki kuran bir sağlık ekibi üyesi olarak ebelerin, kadınlara yönelik yapacakları sağlık hizmeti ve eğitim programlarında meme kanserinden koruyucu etkinliklere öncelik vermeleri, bu etkinlikler için kadınların meme kanserine ilişkin algılarını göz önüne almaları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study is based on focus group interview methods as a form of qualitative research and descriptive study. It is aimed to identify perceptions of breast cancer among women who do and do not suffer from the breast cancer. The study depends on 4 focus group interviews, which were conducted between the dates of 30.06.2008 and 21.07.2008 in the first Surgical Service of İzmir Bozyaka Training And Research Hospital.Two questionnaire forms are used in the study. The first one is ?a questionnaire form for descriptive characteristics of women? and the second is ?a questionnaire for a focus group?. Interviews were recorded with a digital voice recorder. Once the interviews were finished, the data obtained through digital audio files was transcribed into Microsoft Word document without any modification. Content analysis is conducted as a qualitative data analysis.According to the results of focus group interviews, the discovery of a breast lump and nipple discharge are the most well known symptoms of breast cancer. Breast self examination, which is one of the early detection methods, is often heard of, but not frequently performed among women. The expectation of pain after a mammogram, the dissatisfaction with health care system (difficulty awaiting one?s turn in health organizations) and negligence are expressed by women as the reasons why they fail to get mammograms. It is seen that women feel more remorse after being diagnosed with breast cancer, and they suffer most from chemotherapy and its side effects during treatment of breast cancerAccording to the results, it is seen that midwives, as a member of a health care team, which develop a close professional link with women, should take into account the women?s perceptions of breast cancer in their related health care and training facilities.