Meme kanseri olan ve olmayan kadınların hastalığa ilişkin algıları: Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde bir uygulama
Perceptions of women with and without breast cancer about the disease: A study in Hacettepe University Hospitals
  1. Tez No: 158066
  2. Yazar: SİNEM SOMUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP TATAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşam kalitesi, sağlıkla ilgili yaşam kalitesi, meme kanseri, meme kanserli hastaların yaşam kalitesi, meme kanserinde tarama yöntemleri, meme kanserine yönelik sağlık politikaları, Quality of life, health related quality of life, breast cancer, quality of life of breast cancer patients, screening methods in breast cancer, health policies towards breast cancer
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
ÖZET Somunoğlu, S., Meme Kanseri Olan ve Olmayan Kadınların Hastalığa İlişkin Algıları: Hacettepe Üniversitesi Hastanelerinde Bir Uygulama. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Doktora Tezi, Ankara, 2004. Meme kanserinin birçok ülkede kadınların sağlığın etkileyen önemli bir kanser türü olduğu bilinmektedir. Ancak, bu hastalığın tarama yöntemleri ile erken evrede tedavi edilme şansının bulunduğuna işaret edilmektedir. Aynı zamanda bu hastalığın ve uygulanan tedavi yöntemlerinin, hastaların yaşam kalitesini etkilediği de ifade edilmektedir. Bu araştırmanın başlıca üç amacı bulunmaktadır. Araştırmanın birinci aşamasında; meme kanseri tarama yöntemlerinin (KKMM yapılması, SPKMM yapılması ve mammografi çektirilmesi) kullanılmasında etkili olan faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu aşama Hacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı'nda yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmış ve toplam 473 kadın hastaya ulaşılmıştır. Araştırmanın ikinci aşamasında, kadınların sağlığını olumsuz yönde etkileyen meme kanserinin ve bu hastalığın tedavi sürecinin, kadınların yaşam kalitesi üzerindeki etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu aşama da, Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Gündüz Tedavi Ünitesi'nde yapılmıştır. Araştırmada Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Anketi (EORTC QLQ-C30) ve Avrupa Kanser Araştırma ve Tedavi Organizasyonu Yaşam Kalitesi Anketinin Meme Kanseri Modülü (EORTC QLQ- BR23) kullanılmış ve 151 kadın hastaya ulaşılmıştır. Bu araştırmanın üçüncü aşamasında da, meme kanserine yönelik olarak geliştirilen politikalar analiz edilmiş ve yukarıda bahsedilen çalışmalar sonucunda, önerilerde bulunulması amaçlanmıştır. Araştırma sonucunda kadınların, %78.0'ının KKMM yaptığı, %46.7'sinin SPKMM yaptırdığı ve %3 1.3 'ünün de mammografi çektirdiği ortaya çıkmıştır. Meme kanserli kadınların boyutlardaki yaşam kalitesi skorları açısından bakıldığında da, rol fonksiyonelliği boyutunun skorunun 84.4 ve modül semptom skalasının meme semptomları boyutunun yaşam kalitesi skorunun 91.2 olduğu görülmektedir. Bu araştırmalar sonucunda ayrıca, meme kanseri ve tarama yöntemleri konusundaki algılamalar, eksiklikler ile meme kanseri hastalarının yaşam kalitesini olumsuzVI yönde etkileyen faktörler belirlenmiştir. Bu sorunların çözümlenebilmesi için, konu ile ilgili eğitim çalışmaları, televizyon programlan ve kadınlara yönelik tarama programlan yapılmalıdır. Meme kanserli hastalann yaşam kalitelerinin yükseltilmesi için de rehabilitasyon çalışmaları yapılmalı ve tedavi prosedürleri düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
vıı ABSTRACT Somunoğlu, S., Perceptions of Women With and Without Breast Cancer About the Disease: A Study in Hacettepe University Hospitals. The Institute of Health Sciences PhD Thesis in Management of Health Institutions Program, Ankara, 2004. It is a well known fact that breast cancer is an important cancer type affecting women's health seriously in many countries. However, with screening methods it is possible to treat the disease at an early stage. It is also stated that the disease and treatment methods can have a serious influence on patients' quality of life. This study has three aims. In the first phase it is aimed to find out the factors affecting the decision to use breast cancer screening methods (breast self-examination, health professional clinical examination and screening mammography). This phase was undertaken in Hacettepe University Gynecology Department. A questionnaire developed for this purpose was answered by 473 women. In the second phase, it was aimed to find out the effect of breast cancer and treatment procedures on the quality of life of women. The European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire- EORTC QLQ-C30 and The European Organization for Research and Treatment of Cancer Quality of Life Questionnaire-EORTC QLQ- BR23 were used for 151 women in Hacettepe University Oncology Hospital Day Care Unit. In the third phase, breast cancer policies were analyzed and suggestions based on the findings of the above mentioned research were made. The research findings revealed that 78.0% of women had breast selt-examination, 46.7% had clinical examinations by health professionals and 31.3% had mammography. In terms of the quality of life scores for women with breast cancer, those women had scored 84.4 for role function and 91.2 for quality of life. Factors affecting the perceptions about breast cancer and screening methods, deficiencies in this respect and factors affecting the quality of life of patients were determined. In order to solve these problems more emphasis on education campaigns, broadcasting policies and screening programs should be made. In addition to this, for those patients with the disease rehabilitation activities and treatment procedures should be regulated.vııı