Periodontitisli bireylerde MİF-173 G/C polimorfizmi ile dişeti dokusundaki MİF ekspresyonunun saptanması: cerrahisiz periodontal tedaviye ek olarak kullanılan azitromisinin DOS MİF düzeyi üzerine etkisinin araştırılması.
Evaluation of the -173 G/C polymorphism and gingival expression of MIF in periodontitis subjects: the effect of azithromycin as an adjunct to non-surgical periodontal treatment on gingival crevicular fluid MIF level.
- Tez No: 260197
- Danışmanlar: PROF. DR. HALUK BAYLAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Şiddetli KP ve AgP hastaları ve periodontal olarak sağlıklı bireylerde MİF polimorfizminin incelenmesi, bu polimorfizmin; klinik periodontal parametreler, dişeti dokusunda MİF mRNA ekspresyonu ve MİF'in dişeti oluğu sıvısındaki protein düzeyleri üzerine olan etkisi ve cerrahisiz periodontal tedaviye yardımcı olarak uygulanan antimikrobiyal tedaviye verilen cevap ile genotip arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. 97 şiddetli KP, 123 şidddetli AgP ve 124 periodontal sağlıklı birey çalışmamıza dahil edildi. MİF -173 G/C polimorfizmi PCR-RFLP yöntemi ile değerlendirildi. Dişeti örneklerinde, RT-PCR yöntemi ile MİF mRNA ekspresyon düzeyi incelendi. MİF protein seviyeleri ELİSA yöntemiyle değerlendirildi. Hastalara cerrahisiz periodontal tedavi ve buna yardımcı olarak azitromisin grubu antibiyotik verilerek tedavi edildi. Grupları arasında MİF -173 G/C polimorfizmi için genotip dağılımlar ve allel sıklıkları bakımından anlamlı bir fark saptanmadı. Dokudaki rölatif MİF mRNA ekspresyonu AgP ve KP için sağlıklı gruptan daha yüksek olduğu bulundu. Polimorfik allel taşıyan ve taşımayan genotip gruplarında mRNA ekspresyonlarının benzer olduğu saptandı. C alleli taşıyan bireylerin uygulanan tedaviye verdiği cevabın C alleli taşımayanlara oranla daha kötü olduğu belirlendi. DOS MİF protein düzeyleri başlangıçta AgP grubunda KP ve sağlıklı kontrol grubuna göre daha fazla bulundu. Çalışmamızda; Türk toplumunda MİF -173 G/C promoter polimorfizminin şiddetli KP ve AgP ile ilişkili olmadığını, ancak uygulanan tedaviye verilen cevapta bu polimorfizmin bir etkisinin olabileceği belirlenmiştir. Bu çalışma MİF' in periodontal hastalıklardaki etkisini araştıran ilk çalışmadır. Sonuçlarımıza göre şiddetli AgP grubunda MİF mRNA ve DOS MİF protein düzeyleri sağlıklı gruba göre yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the MIF polymorphism in periodontally healthy subjects, severe KP and AgP patients and the relationship between genotype and its response to non-surgical periodontal treatment with or without antimicrobial treatment and the effect on the GCF protein levels of MIF and MIF mRNA expression in gingival tissue with clinical periodontal parameters. 97 severe KP, 123 severe AgP and 124 periodontally healthy subjects were included to our study. MIF -173 G/C polymorphism is evaluated with the PCR-RFLP method. MIF mRNA expression levels examined with RT-PCR method. GCF MIF protein leves are evaluated by ELISA. Patients are treated with azithromicyn as adjunct of non-surgical periodontal treatment. Significant differences are not determined between study groups for MIF -173G/C polymorphism from the genotype distribution and allel frequency. It is found that relative MIF mRNA expression for AgP and KP is higher than healthy group. Relative mRNA expression similarity is determined in the genotype groups. The difference is founded between the genotype groups in the response of the periodontal treatment. In the beginning, GCF MIF protein levels are found to be higher in AgP groups than KP and healthy control group. Our study is determined that there is no relationship between MIF -173 G/C promoter polymorphism with severe KP and AgP in Turkish population and there is an effect of this polymorphism in the response of the treatment. This study is the first study investigate the effect of the MIF in periodontal diseases.
Benzer Tezler
- Periodontitisli bireylerde oksidatif stres ve ADMA seviyelerinin değerlendirilmesi
Evaluation of oxidative stress and ADMA level in individuals with periodontitis
BUĞRA BALKAN
Diş Hekimliği Uzmanlık
Türkçe
2022
Diş HekimliğiAnkara ÜniversitesiPeriodontoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. MERAL GÜNHAN
- Periodontitisli bireylerde ghrelin düzeylerinin belirlenmesi
Determination of ghrelin levels in periodontitis patients
GÜLİN YILMAZ
Doktora
Türkçe
2011
Diş HekimliğiSüleyman Demirel ÜniversitesiPeriodontoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. F. YEŞİM KIRZIOĞLU
- Periodontitisli bireylerde dişeti oluğu sıvısındaki rankl, OPG, osteonektin, osteokalsin, IL-1 beta, TNF- alfa'nın etkinliklerinin karşılaştırılması
Comparison of effect of rankl, OPG, osteonectin, osteocalcin, IL-1 beta, TNF-alpha in subjects with peiodontitis
ÇAĞLA YILDIZ SEKBAN
Doktora
Türkçe
2015
Diş Hekimliğiİstanbul ÜniversitesiPeriodontoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
- Periodontitisli bireylerde görülen IFN-gama, IL-2, IL-4, IL-10, IL-12 ve IL-13 ekspresyonlarının incelenmesi.
Determination of IFN-gamma, IL-2, IL-4, IL-10, IL-12 and IL-13 expression in individuals with periodontitis.
SİNEM YEŞİL IŞIK
Doktora
Türkçe
2011
Diş Hekimliğiİstanbul ÜniversitesiPeriodontoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI
- Periodontitisli bireylerde dişeti oluk sıvısındaki IL-1 Beta, IL-1Ra, IL-6, IL-17, IL-23, IL-33, IL-37 düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of effect of IL-1 Beta, IL-1Ra, IL-6, IL-17, IL-23, IL-33 and IL-37 in subjects with periodontitis
SEMA ÖZGEN
Doktora
Türkçe
2016
Diş Hekimliğiİstanbul ÜniversitesiPeriodontoloji Ana Bilim Dalı
PROF. DR. HALİL ERHAN FIRATLI