Hemşirelerin çatışma yönetimi stratejilerinde duygusal zekânın rolü
The role of emotional intelligence in the conflict management strategies of nurses
  1. Tez No: 260212
  2. Yazar: CEYDA YEDİKARDAŞLAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖNÜL ÖZGÜR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: çatışma yönetimi, duygusal zekâ, hemşire
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Sağlık hizmetlerinin verildiği kurumlar çatışmaların yaşanması yönünden riskli kurumlardır. Hemşireler kişiler arası ilişkilerin yoğun olduğu ve stresli iş yaşamları gibi meslek özellikleri gibi birçok nedenden dolayı çatışma yaşayan meslek gruplarından birisidir. Hemşirelerin çatışmaları yönetirken seçtikleri stratejiler çatışmaların sonuçları yönünden çok önemlidir. Her çatışmanın özünde duygusal olduğu düşünüldüğünde, duygusal zekâ önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır.Bu bakış açısıyla araştırmanın amacı; hemşirelerin çatışma yönetimi stratejilerinde duygusal zekânın rolünü incelemektir. Tanımlayıcı ve ilişkisel tipteki bu araştırma Ege Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinde yürütülmüş ve örneklemini 277 hemşire oluşturmuştur. Araştırmada Hemşire Tanıtım Formu, Bar-On Duygusal Zekâ Anketi, Rahim Örgütsel Çatışma Ölçeği-II C Formu kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı, yüzde, ortalama, standart sapma, tek yönlü varyans analizi ve ileri analizler, ?t? testi ve pearson korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin % 40,4'ı 20-29 yaş grubunda, % 63,2'si evli ve % 44,0'ı lisans mezunu ve hepsi kadındır. Hemşirelerin çatışma yönetimi stratejilerinden ?kaçınma? (X=2,98), ?hükmetme? (X=2,76) ve ?uyma? (X=2,71) stratejilerini ?orta? düzeyde, ?uzlaşma? (X=1,99) ve ?bütünleştirme? (X=1,96) stratejisini ?düşük? düzeyde kullandıkları ve ?duygusal zekâ? (X=2,75) düzeylerinin ?orta? olduğu saptanmıştır. Hemşirelerin ?duygusal zekâ? puanlarıyla çatışma yönetimi stratejilerinden ?bütünleştirme? (r= ,168), ?uyma? (r= ,249), ?hükmetme? (r = ,176), ?uzlaşma? (r=,331) yöntemleri arasında anlamlı ve aynı yönde bir ilişki, aynı zamanda ?kaçınma? (r = - ,246) yöntemi arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki saptanmıştır(p< 0,01). Araştırmada elde edilen sonuçlar doğrultusunda hemşirelere duygusal zekâyı geliştirme eğitimi ile birlikte interaktif eğitim yöntemlerin kullanıldığı çatışma çözme becerileri eğitimi verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
Conflict is inevitable in health care organizations. Nursing organizations are particularly vulnerable to conflict as the context of nurses work related interpersonal relations and may be stressful. Strategies which nurses use are important for results of conlicts. Conflicts are indeed emotional, so emotional intelligence is an important factor in conflicts.The purpose of the study was to investigate the role of emotional intelligence in the conflict management strategies of nurses. The study that was descriptive and relational was planned to conduct in Ege University Hospital and 277 nurses are participated to the study. A questioner form for nurses, The Rahim Organizational Inventory-II and Bar_On EQ-i (Emotional Quotient Inventory) were used to evaluating. Frequency, percent, mean, std.deviation, variance, ?t? test and pearson correlation were used to analyse of data. Most nurses (40,4%) were in the 20-to 29-year old age group, 63,2 % of nurses were married, 44,0% had a baccalaureate degree level of education and they were all female. The levels of using strategies of nurses; ?Avoiding? (X=2,98), ?Dominating? (X=2,76), ?Obliging? (X=2,71) were ?medium?, ?Compromising? (X=1,99) and ?Integration? (X=1,96) were ?low? and the levels of ?Emotional Intelligence? of nurses (X=2,75) were ?medium?.