Yaşlılarda beden bütünlüğüne yönelik şiddeti etkileyen etmenler
The factors that effect the violence to physical integrity in elderly inpatients
  1. Tez No: 260213
  2. Yazar: ÇEZAR ATASOY
  3. Danışmanlar: DR. MELTEM EFE SEVİM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaşlı, Beden Bütünlüğü, Suç, Sosyodemografi, Elderly, physical integrity, crime, sociodemography
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Amaç: Bu çalışmada amaç, adli psikiyatri birimine yatırılan 60 yaş ve üstündeki kişilerde beden bütünlüğüne yönelik şiddet davranışını etkileyen etmenleri tespit etmektir.Yöntem: 2004- 2009 yılları arasında hastanemiz adli birimine yatırılmış 60 yaş ve üstünde suç işlemiş olan 107 olgunun tıbbi kayıtları geriye dönük olarak incelenmiştir. Sosyodemografik veriler, suç, suç hedefi ve tanı özelliklerini içeren yarı yapılandırılmış veri formu ve suça ait şiddet davranışının derecelendirilmesinde Taylor'ın (1985) geliştirdiği suç şiddeti derecelendirme skalası kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya alınan kişilerin %34,6'sı son suçlarını adam öldürme, öldürmeye teşebbüs ve kasten yaralama gibi beden bütünlüğüne yönelik şiddet suçları olan ve tamamen erkeklerden oluşan BBYS grubu, 70 (%65,4) kişi kamu suçu, mala zarar verme, hakaret gibi beden bütünlüğüne yönelik olmayan suçları (BBYOS) olan ve 15'i kadın 55'i erkek olgulardan oluşan gruptur. BBYS grubunda eğitim yılı ortalaması 4.19 yıl, BBYOS grubunda ise 5.69 yıl olarak bulunmuştur. BBYS grubundaki kişilerin suç sayısı ortalamaları 1.38, BBYOS grubundaki 1.79 idi. BBYS grubunun %62,2'sinin ciddi şiddet içeren suçlar işlediği, BBYOS grubunda %5,7'sinin ciddi şiddet içeren suçlar işlediği bulunmuştur. BBYS grubun % 48,6'sında aile bireylerinin hedef alındığı, BBYOS olanların akraba olmayan tanıdıkları hedef aldığı saptanmıştır. BBYS grubunda %18,9'unun psikiyatrik hastalığı olmadığı, %81,1 oranında bir psikiyatrik bozukluk olduğu, BBYOS grubunda %24,3'ünün psikiyatrik hastalığı olmadığı, %75,7 oranında bir psikiyatrik bozukluk olduğu anlaşılmıştır. Şiddet suçu işleyen yaşlıların sıklıkla ateşli silah ve delici-kesici alet kullandığı ve yakın çevrelerini hedef aldığı saptanmıştır.Sonuçlar: BBYS grubu eğitim düzeyi düşük, ailesi ile yaşayan erkeklerden oluşmaktadır. Yaşlı bireyler gençlere göre genellikle şiddet derecesi yüksek suçlar işlemekte ve genellikle aile ile yakın çevresini hedef almaktadır. Adam öldürme suçu işleyen yaşlı bireylerde psikiyatrik hastalık saptanma oranı ve hastalık yükü daha yüksektir. Literatürde cinsel suçlar yaşlılarda yaygın bir patern göstermesine rağmen ülkemizde yakınlara yönelik cinsel suçlar toplumsal nedenlerden dolayı adli süreçlere yansımamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study is designed in order to identify the factors effecting the violent behavior to physical integrity in subjects who were 60 years and older and who had been hospitalized to the forensic psychiatry unit.Method: Retrospective medical reports were collected for the 107 subjects who were 60 years and older, hospitalized to the forensic psychiatry unit for the years 2004-2009. Data were abstracted on sociodemographics, crime patterns, characteristics of diagnosis and treatment by using a general semi-structured questionnaire and Taylor?s crime severity grading scale.Results: 34,6% of subject?s index offence were homicide, attempt to homicide and physical assault that were violence to physical integrity and all of this group were male. 70 of the subjects committed public offence, property damage, insult that were accepted as a nonviolent crime. The mean education period of the violent group was 4.19 years and nonviolent group?s was 5.69 year. The mean number of crimes in violent group was 1.38 and in nonviolent group was 1.79. 62.2% of the violent group and 5.7% of the nonviolent group were committed serious crimes. The target of the crime had chosen from the family members in 48.6 % of violent group and in nonviolent group the target of crimes was found to be from the close environment of the offender. 81.1% of the violent and 75.7 % of the nonviolent group had a psychiatric disorder. The elderly subjects who committed violent crimes, had used firearms or sharp objects in crime and the target of crimes was found to be from the close environment of the offender.Conclusion: The group who committed violent crimes to physical integrity were male, had lower status of education and lived with their family. The elderly offenders had more serious crimes than younger offenders and chose their targets from their family members and close environments. The frequency of psychiatric disorder and morbidity in elderly homicidal offenders were found higher than younger offenders. Despite the literature who pointed common sexual crimes patterns in elderly offenders, sexual crimes against to closer environment are not reflected in the judicial process in our country.