Kendine zarar verme davranışı olan genç erişkin hastalarda intihar girişimi olan ve intihar girişimi olmayanların klinik tanıları, borderline kişilik özellikleri, mizaç ve karakter özellikleri açısından karşılaştırılması
Clinic diagnosis of young adult patients with self injury behaviour with and without suicide attempt, with respect to borderline personality characteristics, temperament and character features
  1. Tez No: 260214
  2. Yazar: SEÇİL UYSAL
  3. Danışmanlar: DR. AHMET TÜRKCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Kendine zarar verme davranışı, intihar girişimi, borderline kişilik bozukluğu, self injury behavior, suicide attempt, borderline personality disorder
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İstanbul Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Has. Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Amaç: İntihar ergenlerde ve genç erişkinlerde önemli bir ölüm sebebidir. İntiharı önlemede en önemli strateji yüksek riskli grubu tespit etmektir. Kendine zarar verme davranışı ile intihar arasındaki ilişki komplekstir. Bu grubun yapılan takip çalışmalarında ölüm nedenleri sıralamasında birinci sırada tamamlanmış intiharlar gelmektedir. Bu çalışmada kendine zarar verme davranışında bulunan genç erişkinlerde intiharı önleme, tedavi ve tekrarını engellemede yol gösterecek klinik tanıları, borderline kişilik özelliklerini ve mizaç ve karakter özelliklerini tespit etmek amaçlanmaktadır.Yöntem: Ergen ve Genç Erişkin Psikiyatrisi İkinci basamak polikliniğinden izlenen 18-20 yaşları arasındaki hastalara ardışık olarak Kendine Zarar Verme Tarama Formu uygulandı. Kendine zarar verme davranışları tespit edilen 93 hasta intihar girişimleri olanlar ve olmayanlar olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu hastalara Sosyodemografik Veri Formu, SCID I ve/veya SCID II uygulaması, Kasıtlı Kendine Zarar Verme Anketi, Kendine Zarar Verme Davranışı Tarama Anketi, Mizaç ve Karakter Envanteri ve Borderline Kişilik Envanteri verildi. İntihar girişiminde bulunanlar ve bulunmayanlar klinik tanıları, mizaç ve karakter özellikleri ve borderline kişilik özellikleri açısından karşılaştırıldı.Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %48,4'ünün intihar girişiminde bulunduğu, intihar girişiminde bulunanların %93,3'ünü kızların oluşturduğu saptandı. İntihar girişimde bulunan grupta kendini kesme, sigara ile yakma, tırmalama, yüksek doz ilaç içme ve cam sürtme yöntemlerinin ve tekrarlayıcı kendine zarar verme davranışının intihar girişimi olmayanlara göre anlamlı olarak daha fazla olduğu saptandı(p0,05).Sonuç: Kendine zarar verme davranışı olan olgular içinde erkeklere göre kızlar, anne eğitim düzeyi düşük olanlar, borderline kişilik bozukluğu olanlar ve tekrarlayıcı kendine zarar verme davranışı olanlar intihar girişimleri için daha fazla risklidir. Olgularda intihar girişimi olanlar ve olmayanlar arasında mizaç ve karakter özellikleri açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Kendine zarar verme davranışı ve intihar girişimleri birbirinden uzak durmakla birlikte pek çok açıdan benzerlik içeren deneyimlerdir. Kendine zarar verici davranışı olanlarda intihar düşüncesi ayrıntılı sorgulanmalı ve tedavide problem çözme yeteneklerine odaklanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Suicide is an important cause of death among adolescents and young adults. The most important strategy is to determine the group with highest level of risk. The relation between self injury behavior and suicide is complicated. In the follow-up studies done on this group, suicide is the major cause of death. In this study, it is aimed to determine clinical diagnosis which will lead to prevention, treatment and keeping from reoccurrence of suicide among young adults with self injury behavior, and to determine borderline personality characteristics and temperament and character features.Method: 18-20 year old patients followed in Adolescent and Young Adult Psychiatry second step clinic, have been given self injury consecutively underwent scanning form. 93 patients with self injury behavior have been divided into two groups as those who have attempted suicide and those who have not. These patients have been given socio-demographic data form, SCID I and/or II application, deliberate self harm inventory, self harm behavior questoinnarie, temperament and character inventory and borderline personality inventory. Those who have attempted suicide and those who have not, have been compared with respect to clinical diagnosis, temperament and character features and borderline personality characteristics.Results: It has been determined that %48,4 of the patients have attempted suicide and %93,3 of these attempts have been made by females. It has been determined repetitive self injury behavior is significantly more frequent in the group of those (self-cutting, burning with cigarette, scratching, overdose, tramping with a glazed material) who have attempted suicide, compared to the group of those who have not. It has been determined that borderline personality disorder is observed significantly more frequently in the group of those who have attempted suicide, compared to the group of those who have not. In the group of those who have attempted suicide, using suicide as a threat and idea of suicide is significantly more frequent than the group of those who have not. It has been determined that borderline psychopathology is more severe in the group of those who have attempted suicide. No significant differences have been determined between the two groups with respect to temperament and character features.Conclusion: Self-mutilation of the facts in respect to men, women maternal education level ones, borderline personality disorder and those repetitive self-injurious behavior, those who attempted suicide for the greater risk. In case of suicide attempts and those between non-significant differences in temperament and character traits were not detected. Self-injurious behavior and suicide attempts, but stay away from each other with experience in many ways are similar. Individuals with self-harming behavior and suicidal ideation should be questioned further treatment should focus on problem-solving skills.