Çok kesitli BT tekniği kullanılarak testiküler venlerin değerlendirilmesi
Evaluation of testicular vein with Multidetector CT
  1. Tez No: 260240
  2. Yazar: MUHAMMED YOUNES
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUŞTURAY KARÇAALTINCABA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Çok kesitli BT, Testiküler ven, Multidetector computed tomography, Testicular vein
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Testiküler venlerin anatomik bulgularıyla ilgili çalışmalar nadirdir. Standart abdominal BTtetkiki, testiküler ven anatomisi ve patolojilerini değerlendirmekte sınırlı kalmaktadır. 64-çokkesitli BT (ÇKBT) ile hızlı ve yüksek rezolüsyonlu görüntüler elde edilebilmekte olup, çokince venlerin görülebilmesini sağlamaktadır ve abdominal patolojiler ayrıntılı olarak ortayakonulabilmektedir.Bu çalışmada testiküler venin normal anatomisini(venlerin sayı, drenaj bölgesi,çapı .kollateralleri gibi anatomik varyasyonlarını) ve testiküler ven patolojilerini (varikosel,varisler, testiküler vasküler pedikül işareti ve üreter basısı) göstermek amaçlanmıştır.Çeşitli ön tanılar ile abdomen BT tetkiki yapılması için ünitemize başvuran erkek olgularda64-Çift Tüplü Çok Kesitli BT yöntemi kullanılarak görüntüleme gerçekleştirilmiş ve tetkiksırasında hastaya rutin inceleme dışında ek radyasyon verilmemiştir. Toplam 60 olguda;testiküler venlerin sayı ve dallanma lokalizasyonları, venin sonlandığı lokalizasyon,kollaterallerin tipi ve testiküler venin proksimal, orta ve distal kesimdeki çaplarıkaydedilmiştir.Sağda 60 olgudan, 58'inde( %97) tek testiküler ven izlenirken, 2 hastada (%3)duplikeven saptandı (toplam 62 ven). Tek spermatik veni olan hastalarda drenaj bölgesi 47 olgudainferior vena kava (İVK) , 11 olguda ise sağ renal vendi. Çift testiküler veni olan 2 olgudanbirinde testiküler ven İVK'ya ve sağ renal vende sonlanmaktayken diğerinde her iki venİVK'da sonlanmaktaydı.Sol testiküler ven 60 hastada %80 oranında tek, %20 oranında duplikeydi, toplam72 venizlendi. Tüm olgularda drenaj bölgesi, venlerin sayısından bağımsız olacak şekilde sol renalvendi.Testiküler ven ve drene olduğu venler 64-ÇKBT ile her hastada görülebilmektedir.Çoğu olguda tek olmakla birlikte solda daha fazla olmak üzere duplike olabilmektedir.
Özet (Çeviri)
Studies about the radiological anatomy of testicular vein are rare. Evaluation of testiculer veinanatomy and pathology with standard CT is limited. However with multidetector CT(MDCT)it is possible to obtain high resolution images and allow detailed anatomical study of tinystructures such as testicular veins. The aim of this study is to show normal anatomy andabnormalities of testicular vein.The study included male patients who underwent routine abdomen CT examination. Noadditional radiation dose was given. A total of 60 examinations were performed and werecorded anatomical details of testicular vein including number,.drainage localization,collaterals and diameters at proximal, mid and distal parts.Right testicular vein was single in % 97 percent of cases, %3 had double veins (total of 62veins). The drainage site of single testicular vein in 47 cases was inferior vena cava andremaining 11 cases drain into right renal vein. One of the duplicated veins drain into rightrenal vein and inferior vena cava and the other pair drain into inferior vena cava.Left testicular vein was single in %80 percent of cases and %20 had double vein (total of 72veins). The drainage site in all cases was left renal vein.Testicular vein can be evaluted in every patient with MDCT examination. Testicular vein issingle in most cases, but can also be duplicated with greater frequency on the left side.