Fetüste pelvik iliak kemik parametrelerinin sonografik olarak belirlenmesi
Sonographic evaluation of fetal pelvic iliac bone parameters
  1. Tez No: 260313
  2. Yazar: FULDEM MUTLU AYGÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: fetüs, iliak kemik uzunluğu, iliak açı, anterior iliakseperasyon, fetus, iliac bone lenght, iliac angle, anterior iliacseparation
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Türkiye fetal populasyonundaki iliak açı, iliak kemik uzunluğu veanterior iliak seperasyon parametrelerinin saptanmasıdır.Materyal-Metod: 436 fetüsten 417'sinde iliak parametre ölçümleriyapılabilmiştir. 19 fetüs uygun pozisyon verilememesi nedeniyle çalışma dışıbırakılmıştır. 417 fetüsün 329'u bir kez, 88'i iki kez incelenmiştir. Olguların 414'ütekil gebelik, 3'ü çoğul gebelikti. Fetüslerin ortalama gestasyonel haftası 22 (dağılımaralığı: 16,1-34,9) idi. İliak açı superior, orta ve inferior olmak üzere üç düzlemdenölçülmüştür. AİS ve iliak kemik uzunluğu iliak kemik uzunluklarının birbirine enyakın olduğu düzeyden (iliak açı 2) ölçülmüştür. Ayrıca fetüslerin cinsiyeti, son adettarihine göre hesaplanan gebelik haftası, biparietal çapları, abdomen çevreleri vefemur uzunlukları not edilmiştir. İliak ölçümler ile fetal parametreler arasındakiilişkiyi değerlendirmek için istatiksel analizler yapılmıştır. AİS ve iliak kemikuzunluğu bilindiğinde gebelik haftası saptanmasına olanak sağlayan 2 ayrı formülgeliştirilmiştir.Bulgular: Anterior iliak seperasyon uzunluğu ve iliak uzunluk pelvisbüyüdükçe ve geliştikçe gestasyonel yaşla birlikte artar. Her üç düzlemden alınaniliak açı ölçümlerinin (superior, orta, inferior) gebelik haftası ile korelasyonubulunmamaktadır. AİS-gebelik haftası, AİS-BPD, AİS-FL ve AİS-iliak uzunlukarasında sırasıyla %65, % 62,2, % 61,6 ve %65,7'lik pozitif yönde korelasyon sözkonusudur. İliak uzunluk-gebelik haftası, iliak uzunluk-BPD ve iliak uzunluk-FLarasında ise %74, %73 ve %76'lık korelasyon saptanmıştır. Ortalama iliak açısuperior, orta ve inferior düzeylerde 79, 60 ve 42 olarak saptanmıştır. AİS ve iliak açıarasında superior düzeyde %16, orta düzeyde %5 ve inferior düzeyde %3'lükkorrelasyon mevcuttur. Fetal iliak açı ve iliak uzunlukta cinsiyetler arası farksaptanmamıştır. Trizomi 21, Trizomi 18 gibi kromozom anomalilerinde, iskeletdisplazilerinde ve IUGR'de fetal iliak parametreler değişirken, minör markerlarınizlendiği fetüslerde iliak parametrelerde anlamlı değişiklik saptanmamıştır. Amnionmayiinde azalma iliak ölçümlerin değerlendirilmesini birçok vakada olanaksızkılmıştır. Geliştirilen regresyon denklemleri ile iliak kemik uzunluğu ile gebelikhaftasındaki değişimin %80'inin, AİS ile gebelik haftasındaki değişimin % 75'inintanımlanabildiği saptanmıştır.Sonuç: Fetal iliak açı, iliak kemik uzunluğu ve anterior iliak seperasyonuzunluğu genişletilmiş fetal iliak parametreler olarak sağlıklı fetüslerde kullanılabilir.İliak parametreler tek başına tarama yöntemi olarak önerilmemekle birlikte, diğerbulgularla beraber kullanıldığında, Down sendromunun antenatal teşhisinde faydalıolabilir. Kemik displazileri prenatal tanısında da iliak parametre ölçümlerikullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Sonographic evaluation of fetal iliac angle, fetal bone length andanterior iliac seperation in Turkish population.Materials and Methods: A total of 436 fetuses were evaluated (329 onceand 88 twice, 414 were singleton pregnancies and 3 multiple). Average gestationalweek of the fetuses at time of imaging were 22 (16.1 wks-34.9 wks). Iliac angleswere measured on three planes superior, middle and inferior. Iliac bone length andanterior iliac separation length was measured at the level where iliac bone lengths areclosest (iliac angle 2). Fetal gender, gestational week, BPD, AC and FL were alsorecorded and statistical analyses were employed to evaluate the association betweenthe above fetal parameters and iliac measurements. Two mathematical formulas werecreated to measure gestational week from AIS and iliac bone length.Results: Anterior iliac separation and iliac lengths increase in accordancewith gestational age. Iliac angles obtained from three planes (superior, middle andinferior) are not correlated with the gestational week. Positive correlations aredetected between AIS- gestational week, AIS-BPD, AIS-FL and AIS-iliac length as65%, 62.2%, 61.6% and 65.7% respectfully. Iliac length-gestational week, iliaclength-BPD, iliac length-FL have 74%, 73% and 76% correlations. Median iliacangle from superior, middle and inferior planes were 79, 60 and 42. Correlationsbetween AIS and iliac angle were 16% (superior plane), 5% (middle plane) and 3%(inferior plane) respectfully. No gender difference was noted regarding fetal iliacangles and iliac bone length. Iliac parameters changed in fetuses with chromosomalanomalies such as Down syndrome, trisomy 18 and skeletal dysplasias and IUGR.However no significant changes were noted in fetuses with soft markers. Decrease inamniotic fluid renders iliac measurements inaccurate. The relationship between thegestational week and iliac length and AİS parameters could be measured usingregression analysis with 80% and 75% accuracy respectively.101Conclusion: İliac parameters can be used while assesing fetal well being andcorrelate with fetal gestational age. Although not suitable as a scanning parameteralone if combined with other markers, iliac parameters may as well serve in theantenatal detection of Down syndrome. Iliac parameters may as well be used inprenatal detection of bone dysplasias.