Gebe sıçanlarda valproik asit kullanımının fetüste neden olduğu merkezi sinir sistemi hasarına kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrenin etkisi
The effect of bone marrow-derived mesencyhmal stem cell to cause of central nerve system damage use of valproic acid in pregnant rats
- Tez No: 490018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİHE TÜLÜN BOYLU, DOÇ. DR. MEHTAP KILIÇ EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
- Anahtar Kelimeler: Epilepsi, Valproik asit, Nöral Tüp Defekti, Mezenkimal Kök Hücre, S100b, Epilepsy, valproic acid, neural tube defect, S100b, mesencyhmal stem cell
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
Epilepsi; kortikal nöronlardaki anormal ve aşırı elektriksel deşarj sonucu ortaya çıkan, ani ve tekrarlayıcı tanımlanabilen bir olayla tetiklenmemiş nöbetlerle karakterize bir hastalıktır. Epilepsi hastalığı tüm dünyada yaygın bir şekilde görülür. Hiçbir etnik fark, cinsiyet ayrımı, yaş sınırı ve sosyal sınıf tanımayıp, dünyada 50 milyon insanı etkilediği tahmin edilmektedir. Epilepsi tedavisinde çeşitli antiepileptik ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlardan bazıları benzodiazepin, GABA (Gama aminobütirik asit) analogları ve hormonlardır. Epilepsi tedavisinde kullanılan diğer bir antiepileptik ilaç valproik asittir. Ancak valproik asitin gebelikte kullanılımı çok önemli yan etkilere neden olmaktadır. En önemli yan etkileri; spina bifida, myelomeningosel gibi nöral tüp defektleri, kol ve bacak malformasyonları, dudak yarığı, kardiyovasküler malformasyonlar ve fasiyel dismorfizimdir. Bu verilerden yola çıkarak bu çalışmada gebe sıçanlarda valproik asitin kullanımına bağlı olarak fetüste oluşabilecek nöral tüp defektlerine ve/veya diğer konjenital malformasyonlara, merkezi sinir sistemi hasarına kemik iliği kaynaklı mezenkimal kök hücrelerin etkinliğini araştırmayı hedefledik. Çalışmamızda 24 erişkin“Wistar Albino”dişi sıçan gebeliklerinin 9. günlerinde deney ve kontrol olmak üzere 2 farklı gruba ayrıldı. Deney grubundaki gebeliklerinin 9. gününde olan 16 sıçanın 8'ine subkutan yolla valproik asit (VPA) enjekte edilirken diğer 8'ine ise hem VPA (subkutanöz) hem de sıçan kemik iliğinden elde ettiğimiz mezenkimal kök hücreler aynı gün kuyruk veninden enjekte edildi. Kontrol grubunda olan 8 sıçana ise gebeliklerinin 9. gününde kuyruk veninden Phosphate Buffered Saline (PBS) verildi. Çalışmaya dahil edilen 24 adet“Wistar Albino”cinsi gebe sıçandan gebeliklerinin 21. gününde alınan fetüslerin beyin ve omurilikleri çıkarıldı. Tespit edildikten sonra bu dokular Hematoksilen&Eozin ve Toluidin Blue O boyaları ile histokimyasal; S100b ile immunohistokimyasal olarak incelendi.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a disease characterized by seizures that are not triggered by a sudden and recurrent episode that occurs in abnormal and excessive electrical discharge outcome in cortical neurons. Epilepsy is widespread throughout the world, regardless of ethnic background, age, gender, and social class. It is estimated that it affects 50 million people in the world. Various antiepileptic drugs are used in the treatment of epilepsy. Some of these are benzodiazepines, GABA (Gamma aminobutyric acid) analogs and hormones. Another antiepileptic drug used in the treatment of epilepsy is valproic acid. However, valproic acid has very important side effects in use in pregnancy. The most important side effects are neural tube defects such as spina bifida, myelomeningocele, limb malformations, lip scars, cardiovascular malformations and facial dysmorphism. We aimed to investigate the efficacy of bone marrow-derived mesenchymal stem cells in the neural tube defects and / or other congenital malformations that may occur in fetuses due to the use of valproic acid in pregnant rats. In our study, 2 different groups were assigned as treatment and control on the 9th day of 24 adult“Wistar Albino”female rat pregnancies. Valproic acid (VPA) was injected subcutaneously into 8 of 16 rats on the 9th day of the pregnancies in the experimental group while mesenchymal stem cells obtained from both the VPA (subcutaneous) and rat bone marrow were injected into the other 8 via the tail vein on the same day. 8 rats in the control group were given phosphate buffered saline (PBS) in the tail vein on day 9 of their pregnancy. The brain and spinal cord of fetuses removed on the 21st day of 24 pregnant“Wistar Albino”type included in the study. After tissue embedding, these tissues were histological stained with Hematoxilen&Eosine and Toluidine Blue O; immunohistochemically stained with S100b.