Oral ve transdermal hormon replasman tedavisinin monosit kemoatraktan protein-1 düzeylerine etkisi
Effects of transdermal and orally administered hormone replacement therapy on monocyte chemoattractant protein-1 concentrations
  1. Tez No: 260321
  2. Yazar: TOLGA TAŞÇI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM DİNÇER CENGİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: MCP-1, Hormon Replasman Tedavisi, Oral, Transdermal, MCP-1, Hormone replacement therapy, Oral, Transdermal
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Monosit kemoatraktan ptotein-1'in (MCP-1) spesifik lökositleri inflamasyonsahasına çekmek suretiyle arteriyoskleroz patogenezinde önemli bir rol oynadığı önesürülmektedir. Bu çalışmanın amacı oral ve transdermal hormon replasmantedavisinin postmenopozal kadınlarda MCP-1 düzeylerine etkisini açıklamaktır.Materyal ve metot: Prospektif, randomize olarak dizayn edilen klinik çalışmayayaşları 42 ila 55 arasında değişen (ortalama yaş 47,9) 99 sağlıklı postmenopozalhasta dahil edildi. Hastalar 6 ay boyunca, sürekli 1 mg 17ß-estradiol ve 0,5 mgNETA (noretisteron asetat) (n=39) veya 3-4 günde bir değiştirilecek şekilde siklusunilk iki haftası sadece estradiol (50 ? g/gün salınım hızı olan 4 mg) içeren ve siklusunson iki haftası estradiol ve NETA (50 ? g/gün estradiol salınım hızı olan 10 mgestradiol ve 0,25 mg/gün salınım hızı olan 30 mg NETA) içeren transdermal hormonreplasman tedavisi (n=37) için randomize edildiler. Oral HRT grubunda 20transdermal HRT grubunda 19 hasta tedaviyi tamamlamış olup bu hastalarda tedaviöncesi ve sonrası serum MCP-1 düzeyleri ölçülmüştür.Bulgular: Her iki grup arasında çalışma öncesi bazal MCP-1 düzeyleri yönündenanlamlı fark yoktu (150,1 12,8 ve 145,2 11,6 pg/ml, p=0,219). Yine gerek oralgrubu (150,1 12,8 ve 153,6 12,5 pg/ml; p=0,192l) gerekse transdermal HRTgrubunda (145,2 11,6 ve 146,1 15,1 pg/ ml, p=0,419) tedavi öncesi ve sonrası MCP-1 düzeylerinin benzer olduğu görülmüştür. Yine 6 ay HRT kullanımı sonrası MCP-1düzeyleri değişimi de gruplar arasında benzer bulunmuştur.Sonuç: Ne oral olarak uygulanan devamlı ne de transdermal uygulanan kesintilihormon replasman tedavisi erken menopoz dönemindeki genç kadınlara verildiğindekardiyovasküler hastalık için bir erken belirteç olan MCP-1'in serum seviyelerinideğiştirmemiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Monocyte chemoattractant protein-1 (MCP-1) is suggested to play animportant role in the pathogenesis of athersclerosis via attracting specific leukocytesto sites of inflammation. The objective of this study was to determine the effects oftransdermal and oral hormone replacement therapy on MCP-1 levels inpostmenopausal women.Materials and Methods: Ninety nine healthy postmenopausal patients between theage of 42 and 55 (mean age 47,9) were enrolled in the study. Pateints were randomlyassigned to treatment for 6 months with either oral continuous combined therapycontaining 1 mg 17ß-estradiol and 0.5 mg norethisterone acetate (n=39) ortransdermal sequential hormone replacement therapy containing eight transdermalpatches four comprising estradiol alone (4 mg with 50 g/day absorbtion rate) giventwice a week on days 1 14 and four comprising estradiol (10 mg with 50 g/dayabsorbtion rate) along with norethisterone acetate (30 mg with 0,25 mg/dayabsorbtion rate) given twice a week on days 15 28 (n=37). Twenty patients in theoral HRT group and 19 patients in the transdermal HRT group completed the study.Circulating levels of MCP-1 were assessed before and after treatment in all patients.Results: There were no statistical significant differences in mean serum MCP-1levels among the oral HRT and transdermal HRT groups prior to the study(150,1 12,8 vs. 145,2 11,6 pg/ml, p=0,219). The mean MCP-1 levels did not changeafter 6 months of HRT use in both oral HRT group (150,1 12,8 vs. 153,6 12,5 pg/m;p=0,192l) and transdermal HRT group (145,2 11,6 versus 146,1 15,1 pg/ ml,p=0,419) compared to baseline MCP-1 levels. Moreover there was no significantdifference in MCP-1 serum levels after 6 months HRT use between the groupsConclusions: Neither oral continuous nor sequential transdermal HRT given toyoung women at early menopause did not cause signficant changes in serum MCP-1levels, which is suggested as an early marker for cardiovascular disease.