Yaşlılarda üriner inkontinans sıklığı ve düzeltilebilir sebepleri
The frequency and transient causes of urinary incontinence in the elderly
- Tez No: 260322
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TESLİME ATLI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Geriatri, Üroloji, Geriatrics, Urology
- Anahtar Kelimeler: Üriner inkontinans, düzeltilebilir sebepler, postvoid rezidü, yaşlı, Urinary incontinence, transient causes, post-void rezidu, elderly
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Dünyada yaşlı nüfusun artmasına paralel olarak istemsiz idrar kaçırma olarak bilinenüriner inkontinans (Üİ) önemli bir sağlık sorunu haline gelmiştir. Üriner inkontinansyaşlı bireyler için fiziksel, fonksiyonel ve psikolojik morbiditeye yol açan, yaşamkalitesini ve ülke ekonomilerini olumsuz yönde etkileyen önemli bir sağlıksorunudur. Son yıllarda Üİ ve ilişkili olduğu durumlar ile ilgili çalışmalarda artışmevcuttur. Ülkemizde yaşlılarda Üİ sıklığı ve düzeltilebilir nedenleri ile ilgili çok azçalışma mevcuttur. Bu çalışmada toplumda yaşayan yaşlılarda Üİ görülme sıklığı,düzeltilebilir nedenlerini ve risk faktörlerini araştırdık.Ocak 2008 ile Şubat 2008 tarihleri arasında Ankara'nın Mamak bölgesinde ikameteden 65 yaş ve üstü 1200 katılımcı üriner inkontinans varlığı, tipleri, kronikhastalıklar, ilaç kullanımı, eğitim, gelir düzeyi, genitoüriner operasyon, doğum şekli,mobilizasyon durumu, üriner enfeksiyon semptomları, atrofik vajinit-üretritsemptomları açısından sorgulandı. Çalışma kriterlerini karşılamayan 200 yaşlıçalışmaya dahil edilmedi. Tüm katılımcıların ayrıntılı fizik muayenesi yapıldı. Ürinerenfeksiyon semptomaları olanlardan idrar kültürü alındı. Tüm katılımcılara tam idrartetkiki, tam kan, biyokimya (açlık kan glukozu, kan üre azotu, kreatin, sodyum,potasyum), C-reaktif protein (CRP) ve pelvik ultrasonografi ile post-void residü(PVR) ölçümü tetkikleri yapıldı.Tüm yaşlılarda Üİ sıklığı %47,3 (erkeklerde %34,3, kadınlarda %59,8) olarakbulundu. Tüm yaşlılarda sıkışma tipi Üİ %33,8 (erkeklerde %24,2, kadınlarda%43,1), stres Üİ %15,5 (erkeklerde %0,8, kadınlarda %29,6), taşma tipi Üİ %5,2(erkeklerde %10,4, kadınlarda %0,2), fonksiyonel Üİ %5,1 (erkeklerde %1,2,kadınlarda %8,9), mikst tip Üİ %10,1 (erkeklerde %1,4, kadınlarda %18,5) olarakbulundu. Düşük eğitim ve gelir düzeyi, demans varlığı, diyabet, hiperglisemi, atrialfibrilasyon, hipertansiyon, osteoartrit, parkinson hastalığı, hareket kısıtlılığı, diüretik,39beta bloker, kalsiyum kanal bloker kullanımı ile Üİ varlığı arasında anlamlı ilişkiolduğu bulundu (p0,05).Sonuç olarak çalışmamızda Üİ kadınlarda olduğu gibi erkeklerinde önemli birkısmını ilgilendiren önemli bir sağlık problemi olduğu bulundu. Çalışmamızdadüzeltilebilir Üİ nedenleri arasında en sık üriner sistem enfeksiyonları saptandı.Sanılanın aksine PVR ile Üİ arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı ve PVR bireylerinsadece %4,5'unda (n=39) 100 mL'nin üzerinde bulundu. Fiziksel, fonksiyonel,psikolojik açıdan daha sağlıklı bir yaşlı toplumu için buna benzer ve daha geniş hastagruplarını içeren araştırmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Paralel to the elderly population increasing in the world, urinary incontinence (UI) asknown involuntary urine leakage has become a major health problem. Urinaryincontinence leads physically, functional and psychological morbidity for elderlyindividuals and influences quality of life and the national economies negativelly. Inrecent years, there is an increase in studies about UI and associated factors. There arefew studies about frequency and transient causes of UI in our country. In this studywe investigated the frequency of UI, transient causes of UI and risk factors incommunity dwelling elderly people.Between January 2008 and February 2008, 1200 elderly individuals who are 65years old or older and resing in the Mamak district of Ankara were questioned aboutpresence of UI, types of Uİ, chronic diseases, drug use, education, income status,genitourinary operation, form of birth, mobilization, urinary infection symptoms andatrophic vaginitis-urethritis sympthoms.Two hundred elderly who did not meet studycriteria were exluded from the study. Detailed physical examination was performedfor all individuals. Urine culture were taken from whom describes urinary infectionsymptoms. Full urine examination, blood count and biochemical markers (fastingblood glucose, blood urea nitrogen, creatinin, sodium, potassium), C-reactive protein(CRP), post-void residu (PVR) measured by pelvic ultrasonography were made forall individuals.Overall frequency of urinary incontinence was found 47,3% (male 34,3%, female59,8%) in all elderly individuals. Urge UI 33,8% (male 24,2%, female 43,1%), stressUI 15,5% (male 0,8%, female 29,6%), overflow UI 5,2% (male 10,4%, female0,2%), functional UI 5,1% (male 1,2%, female 8,9%), mixed UI 10,1% (male 1,4%,female 18,5%) were found respectively. We found significant relationship betweenUI and low education, income, dementia, diabetes, hyperglycemia, atrial fibrillation,41hypertension, osteoarthritis, parkinson disease, movement limitation, use of diuretics,beta blockers, calcium channel blockers (p0,05).As a result, in our study we found that the UI is a important health probleminfluencing large portion of men as much as women. In our study the most seencause of transient UI was found urinary system infections. On the contrary there wasno significant relationship between PVR and Uİ, and PVR greater than 100 mL wasfound in only 4,5% (n=39) of individuals. Similar studies or studies including largergroups of individuals are needed for more healthy elderly community as physical,functional, phychologically..