Özofagus kanserli olgularda plazma arginaz, arginin ve nitrik oksit seviyelerinin araştırılması
Plasma arginase, nitric oxide and arginine levels in patients with esophageal cancer
- Tez No: 260407
 - Danışmanlar: PROF. DR. M. SAİT KELEŞ
 - Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
 - Konular: Biyokimya, Biochemistry
 - Anahtar Kelimeler: özofagus kanseri, arginaz, arginin, nitrik oksit, esophageal cancer, arginase, arginine, nitric oxide
 - Yıl: 2010
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Atatürk Üniversitesi
 - Enstitü: Tıp Fakültesi
 - Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 94
Özet
Özofagus kanserleri görülme sıklığı bakımından dünya genelinde, tüm kanserlerarasında altıncı sırada yer alır. Ülkemizde en sık Doğu Anadolu Bölgesi'ndegörülmektedir. Özofagus kanserinin etiyolojisinde multifaktöriyel etkenlerin roloynadığı dü?ünülmektedir.Özofagus kanserinin erken tanısı ve tedaviye cevabın takibinde CEA, CA 125 veCA 50 gibi bazı tümör belirteçleri kullanılmasına rağmen yeterli derecede hassasdeğildirler. Kanser hastalarında arginaz enzimi, nitrik oksit ve argininle ilgili birçokçalı?ma yapılmı?tır. Çalı?malarda, bu parametrelerin kanser hastaları için belirleyicifaktörler olabileceği ileri sürülmektedir.Bu çalı?maya özofagus kanseri tanısı konulup takip edilen ve ameliyat yapılmamı?51'i kadın ve 49'u erkek olmak üzere 100 hasta dahil edildi. Olguların ya? ortalamaları62,03 ± 12,4 idi. Radyoterapi veya kemoterapi alan hastalar çalı?maya alınmadı. Ayrıcaya? ortalamaları 57 ± 12,4 olan 38 kadın ve 42 erkek olmak üzere 80 kontrol grubuolu?turuldu. Olguların plazma arginin ve NO düzeyi ile arginaz aktivitesi ölçüldü.Arginin düzeyi HPLC (Yüksek performanslı likit kromatografi) yöntemi, nitrik oksitdüzeyi Griess reaksiyonuyla, arginaz aktivitesi ise modifiye Geyer ve Dabich metoduylaölçüldü.Arginin konsantrasyonu kontrol grubuna oranla belirgin derecede dü?ük (p0.05). Arginaz aktiviteleri,NO ve arginin düzeyleri yassı epitel hücreli karsinomlu hastalar ile adenokarsinomluhastalar arasında kıyaslandığında yine istatiksel olarak bir fark saptanmadı (p>0.05).Sonuç olarak özofagus kanserli hastaların tanısında, NO düzeyi ile arginazaktivitesinin bir tümör belirteci olabileceğini dü?ünüyoruz. Ancak bununla ilgili dahakapsamlı ve ileri düzeyde çalı?malara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The incidence of esophageal cancer is at the order of sixth cancer among allcancers around the world. It is most frequently seen in the Eastern Anatolia Region inour country. It is considered that esophageal cancer has a multifactorial etiology.Although CEA, CA 125 and CA 50 are used for early diagnosis of esophagealcancer and in monitoring the response to the treatment, these tumor markers are notsensitive enough. On the other hand many studies have been performed about arginase,nitric oxide and arginine in cancer patients. In previous studies, it has been proposedthat these parameters can be determining factors for cancer patients.100 patients (51 females) with esophageal cancer who did not have surgery wereincluded in the study. Mean age was 62,03 ± 12,4 years. Patients receiving radiotherapyor chemotherapy were excluded from study. The control group consisted of 38 femalesand 42 males with the mean age of 57 ± 12,4 years. Plasma arginine and nitric oxidelevels and arginase activity were measured. Arginine levels were measured by HPLC(High performance liquid chromatography) method, nitric oxide levels measured byGriess reaction, arginase activity was measured using modified Gayer and Dabichmethods.When compared to the control group, arginine concentrations were significantlylower (p0.05). In addition therewas no statistically significant difference between the patients with squamous cellcarcinoma and adenocarcinoma (p>0.05) with respect to the same parameters.In conclusion, we consider that in the diagnosis of patients with esophagealcancer, nitric oxide levels and arginase activity may be a tumor marker. However, morecomprehensive and advanced studies are needed for this.