Proliferatif diyabetik retinopatide pars plana vitrektominin oküler hemodinamiklere etkisi
The effect of pars plana vitrectomy on ocular hemodynamics in proliferative diabetic retinopathy
- Tez No: 822055
- Danışmanlar: PROF. DR. ZELİHA YAZAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Vitrektomi, hemodinami, fotokoagülasyon, diyabetik retinopati, doppler, Vitrectomy, hemodynamics, photocoagulation, diabetic retinopathy, doppler
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 90
Özet
Çalışmamızdaki amaç proliferatif diyabetik retinopatide (PDR) uygulanan pars plana vitrektominin (PPV) oküler kan akımını nasıl etkilediğini araştırmaktır. Hastalarda renkli doppler utrasonografi (RDUS) ile akım parametreleri santral retinal arterde/vende (SRA/SRV), posterior siliyer arterde (PSA) ve oftalmik arterde (OA) incelendi. Çalışmaya tip 2 diyabete bağlı PDR'li 24 hastanın 24 gözü dahil edildi. Proliferataif diyabetik retinopati nedeniyle PPV uygulanan 13 hasta vitrektomi grubunu oluşturdu. Vitrektomi grubundaki hastaların panretinal lazer fotokoagülasyonu (PRFK) ameliyat öncesi başlandı ve intraopertaif ya da erken postoperatif dönemde tamamlandı. Pars plana vitrektomi yapılmayan sadece PRFK uygulanan 11 hasta ise lazer grubunu oluşturdu. Her iki gruptaki hastalara tedavi öncesi ve sonrası 6. ayda RDUS incelemeleri yapıldı. Lazer grubunda SRA maksimum sistolik hızda , ortalama hızda ve SRV ortalama hızda anlamlı azalma saptandı, bu damarlara ait diğer akım hızlarında ve Rİ,Pİ değerlerinde anlamlı değişim izlenmedi. Ayrıca PRFK sonrası OA ve PSA akım parametrelerinde anlamlı değişim yoktu. Vitrektomi grubunda SRA ve OA rezistivite indeksinde (Rİ) ve pulsatilite indeksinde (Pİ) anlamlı azalma mevcuttu. Bu damarlarda akım hızlarında ise azalma olmasına rağmen anlamlı değildi. Santral retinal vende ve PSA'de akım parametrelerinde anlamlı değişim saptanmadı. Lazer fotokoagülasyon ile SRA'de ve SRV'de kan akımı hızları azalmaktadır. Vitrektomi ile beraber uygulandığında ise akım hızlarında anlamlı değişim olmamaktadır. Bu nedenle LFK ve PPV akım hızları üzerinde zıt etki göstermektedir ve PPV kan akım hızlarını arttırıcı yönde etkilidir. Vitrektomi ile beraber damar direnç indeksleri kabul edilen Rİ ve Pİ ameliyat sonrası azalmaktadır. Diyabetle beraber oküler damarlarda bozulan hemodinami PPV ile düzeltilebilir. Pars plana vitrektomi operasyonu yapılan hastalarda PDR'nin ilerlemesi noninvaziv RDUS yöntemiyle takip edilebilir
Özet (Çeviri)
The aim of our study is to investigate how pars plana vitrectomy (PPV) applied in proliferative diabetic retinopathy (PDR) affects ocular blood flow. Flow parameters were examined in the patients with color Doppler ultrasonography (CDUS) in the central retinal artery/vein (CRA/CRV), posterior ciliary artery (PCA) and ophthalmic artery (OA). Twenty-four eyes of 24 patients with PDR due to type 2 diabetes were included in the study. 13 patients who underwent PPV due to proliferative diabetic retinopathy constituted the vitrectomy group. Panretinal laser photocoagulation (PRP) of patients in the vitrectomy group was started preoperatively and completed intraoperatively or in the early postoperative period. 11 patients who did not undergo pars plana vitrectomy and only underwent PRP constituted the laser group. CDUS examinations were performed on patients in both groups before and at 6 months after treatment. In the laser group, a significant decrease in CRA maximum systolic velocity, mean velocity and CRV mean velocity was detected; no significant change was observed in other flow velocities and RI, PI values of these vessels. Additionally, there was no significant change in OA and PCA flow parameters after PRP. There was a significant decrease in CRA and OA resistivity index (RI) and pulsatility index (PI) in the vitrectomy group. Although there was a decrease in flow velocities in these vessels, it was not significant. No significant change was detected in flow parameters in the CRV and PSA. With laser photocoagulation, blood flow rates decrease in CRA and CRV. When applied together with vitrectomy, there is no significant change in flow rates. For this reason, LP and PPV have opposite effects on flow rates, and PPV is effective in increasing blood flow rates. With vitrectomy, RI and PI, which are considered vascular resistance indices, decrease after surgery. Hemodynamics that deteriorate in the ocular vessels with diabetes can be corrected with PPV. The progression of PDR can be followed by non-invasive CDUS method in patients who underwent pars plan vitrectomy operation.