Üreme mevsiminde vajinal sünger ve kulak implantı uygulamalarıyla senkronize edilen kıl keçilerinde farklı zamanlarda yapılan servikal tohumlamaların başarısı
The success of cervical inseminations performed in different times in hair goats synchronized with vaginal sponge and ear implant treatments in the breeding season
  1. Tez No: 260525
  2. Yazar: CENGİZ ERARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET KARACA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Flugeston asetat, Norgestomet, Östrüs senkronizasyonu, Suni tohumlama, Keçi, Flugeston acetate, Norgestomet, PMSG, PGF2, Estrous synchronization, Artificial insemination, Goats
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı​
  13. Sayfa Sayısı: 58
Özet
Çalışmada; üreme mevsimindeki kıl keçilerinde flugeston acetate içeren vajinal sünger ve norgestomet içeren kulak implantı uygulamaları ile senkronizasyon sonrası, farklı zamanlarda gerçekleştirilen servikal tohumlamaların başarısı değerlendirildi. Çalışmada, yaşları 2-5 arasında değişen toplam 80 baş kıl keçisi kullanıldı. Keçiler çalışmanın başlangıcında tesadüfi olarak iki eşit gruba ayrıldı (n=40). Keçilere 20 mg flugeston asetat içeren vajinal sünger (grup FGA, n=40) ya da 3 mg norgestomet içeren kulak implantı (grup Nİ, n=40) uygulandı. Progestagenler (vajinal sünger, kulak implantı) 8 gün süre ile yerlerinde bırakıldı, progestagenlerin uzaklaştırılmasından 24 saat önce 200 IU PMSG ve 0.150 mg PGF2? (tiaprost tromethamol) kas içi enjekte edildi. Vajinal sünger ya da kulak implantların çıkartılmasından 12 saat sonra başlanılarak, keçilerde östrüs belirtileri arama tekeleri kullanılarak günde iki kez izlendi. Östrüs gösteren hayvanların yüzdesi FGA (% 90) ve Nİ (% 75) gruplarında farklı değildi (P>0.05). FGA ve Nİ gruplarında ortalama (±S.H.) östrüs başlama zamanı sırasıyla 28.4 ± 1.1 ve 29.3 ± 1.3 saat olarak belirlendi. Östrüs başlangıç zamanı bakımından gruplar arasında istatistiksel farklılık saptanamadı. FGA (n=36) ve Nİ(30) gruplarında östrüs gösteren keçiler, tohumlama zamanına göre iki alt gruba (FGA1, FGA2/ Nİ1, Nİ2) ayrıldı. FGA1(n=18) ve Nİ1 (n=15) gruplarındaki keçiler östrüslerin belirlenmesinden 12 saat sonra, FGA2 (n=18) ve Nİ2 (n=15) gruplarındaki keçiler ise, östrüs tespitinden 18 saat sonra tohumlandı. Tohumlamalar, 4-6 ºC ye soğutulmuş, 150 x106 spermatozoa içeren 0.25 ml payetler ile intra servikal olarak bir kez yapıldı. Gebelik oranı, doğum oranı, çoğul doğum oranı, gebelik süresi ve yavru verimleri sırasıyla; FGA1 grubunda % 77.8, % 92.9, % 46.2, 148.9 ± 0.2 gün ve 1.5 ± 0.2, FGA2 grubunda % 66.7 , % 100 ,% 41.7, 148.5 ± 0.2 gün ve 1.5 ± 0.2, Nİ1 grubunda % 60.0, % 100, % 44.4, 148.2 ± 0.5 gün ve 1.5 ± 0.2, Nİ2 grubunda ise % 53.3, % 100, % 50.0, 148.6 ± 0.3 gün ve 1.5 ± 0.2 olarak elde edildi. Vajinal sünger gruplarının (FGA1; % 77.8, FGA2; % 66.7) gebelik oranı, kulak implantı gruplarından (Nİ1; % 60.0, Nİ2; % 53.3) rakamsal olarak yüksek bulunmasına karşın, gruplar arasında farklılık istatistiksel olarak önemsizdi. Her iki tedavi grubunda (vajinal sünger ve kulak implantı), gebelik oranı östrüslerin belirlenmesinden 18 saat sonra tohumlanan (FGA2; % 66.7, Nİ2; % 53.3) keçilerle karşılaştırıldığında, östrüs tespitinden 12 saat sonra tohumlanan (FGA1; % 77.8, Nİ1; % 60.0) keçilerde rakamsal olarak daha yüksekti. Doğum oranı, çoğul doğum oranı, gebelik süresi ve yavru verimleri gruplar arasında benzerdi (P>0.05).Sonuç olarak; üreme mevsimindeki kıl keçilerinde, PMSG ve PGF2? ile kombine edilen flugeston acetate içeren vajinal sünger ya da norgestomet içeren kulak implantı uygulamalarının, östrüsleri senkronize etmek için başarılı bir şekilde kullanılabileceği görüldü. Bununla birlikte, östrüs ve gebelik oranları vajinal sünger uygulanan gruplarda (FGA1; % 77.8, FGA2; % 66.7), kulak implantı uygulanan gruplara (Nİ1; % 60.0, Nİ2; % 53.3) göre rakamsal olarak daha yüksekti. Bu nedenle, üreme mevsimindeki keçilerde vajinal sünger uygulamalarının, östrüs senkronizasyonu ile birlikte gerçekleştirilecek servikal tohumlamalar için önerilebileceği kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
The objective of the present study was to evaluate the success of the cervical inseminations performed in different times following the synchronization with flugeston acetate-vaginal sponge and norgestomet-ear implant applications in goats during breeding season. A total of 80 Hair goats, aged 2-5 years-old were used in the trial. Goats were randomly equally into two groups (n=40) at the beginning of the study. The goats were treated with vaginal sponge impregnated with 20 mg of flugeston acetate (group FGA, n=40) or ear implant containing 3 mg of norgestomet (group NI, n=40). The progestagens (vaginal sponge, ear implant) were left in place for 8 days and intramuscular injections of 200 IU PMSG and 0.150 mg of an analogue of PGF2? (tiaprost tromethamol) were given 24 h prior to progestagen removal. Starting from 12 h after removal of the intravaginal sponges or ear implants in the groups, the occurrence of behavioral estrous signs was monitored twice (12 h intervals) daily, using teaser bucks. Percentage of animals in estrus was not statistically different (P>0.05) a mong the FGA (% 90) and NI (% 75) groups. The mean (±SE) time to the onset of estrus for the FGA and NI groups were 28.4 ± 1.1 h and 29.3 ± 1.3 h, respectively. No significant difference in onset of estrus among the groups was recorded. The goats showing estrus in the FGA (n=36) and NI (30) groups were divided two subgroups (FGA1, FGA2/ NI1, NI2) according to the insemination time. The goats in the FGA1 (n=18) and NI1 (n=15) groups were inseminated 12 h after the estrus detection. The goats in the FGA2 (n=18) and NI2 (n=15) groups were inseminated 18 h after the estrus detection. The insemination route was intra-cervical, using a single dose of 150 x106 spermatozoa in 0.25 ml straws cooled to 4-6 ºC. Pregnancy rate, birth rate, multiple birth rate, gestation duration and litter size was 77.8 %, 92.9 %, 46.2 %, 148.9 ± 0.2 d, and 1.5 ± 0.2 in the FGA1 group, 66.7 %, 100 %, 41.7 % 148.5 ± 0.2 d and 1.5 ± 0.2 in the FGA2 group, 60.0 %, %, 100 %, 44.4 %, 148.2 ± 0.5 d and 1.5 ± 0.2 in the NI1 group, and 53.3 %, 100 %, 50.0 %, 148.6 ± 0.3 d and 1.5 ± 0.2 in the NI2 group, respectively. Although the pregnancy rate of the vaginal sponge groups (FGA1; 77.8 %, FGA2; 66.7 %) was numerically higher than of the ear implant groups (NI1; 60.0 %, NI2; 53.3 %), difference among the groups was statistically insignificant. In both treatments groups (vaginal sponge and ear implant), pregnancy rate was numerically higher in the goats (FGA1; 77.8 %, NI1; 60.0 %) inseminated 12 h after detection of estrus compared to the goats (FGA2; 66.7 %, NI2; 53.3 %) inseminated 18 h after detection of estrus. The birth rate, multible birt rate, gestation duration and litter size were similar (P>0.05) among the groups.It was concluded that vaginal sponge (flugeston acetate) and ear implants (norgestomet) treatments combined with PMSG and PGF2? could be successfully used to synchronize the estrus in Hair goats in the breeding season. However, the estrus and pregnancy rates were numerically higher in the vaginal sponge treatment (FGA1; 77.8 %, FGA2; 66.7 %) groups than the ear implant treatment (NI1; 60.0 %, NI2; 53.3 %) groups. Thereof, the intravaginal sponge treatment can be suggested for the cervical insemination performed with the estrus synchronization in the goats during the breeding season.