Emla kreminin ıntramusküler sefalosporin uygulamasında ağrıyı azaltmadaki etkinliğinin incelenmesi
Investigation of the efficiency of emla cream in easing the pain in the application of intramuscular cephalosporin
  1. Tez No: 260578
  2. Yazar: KEVSER SEVGİ ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAĞFİRET KARA KAŞIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Intramusküler Enjeksiyon, ağrı, emla kremi, Intramuscular Injection, Pain, Emla Kremi
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
Bu araştırma Intramusküler sefalosporin tedavisi alan hastalarda Emla kreminin ağrıyı azaltmada etkinliğinin belirlenmesi amacıyla yarı deneysel olarak yapılmıştır.Araştırmanın verileri 31 Haziran- 1 Ağustos 2009 tarihleri arasında toplanmış; 30'u deney 30'u kontrol grubu olmak üzere toplam 60 hasta ile çalışılmıştır. Veri toplamada ?Hasta Tanıtım Formu?, Vizüel Analog Skala kullanılmıştır.Deney grubuna intramusküler enjeksiyondan 1 saat önce emla kremi uygulanmıştır. Kontrol grubu hastalarına ise rutin hemşirelik girişimleri dışında uygulama yapılmamıştır. Araştırmacı tarafından her iki gruptaki hastaların ağrı puanları kaydedilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ki-kare, ortalama ve t testi kullanılmıştır.Deney grubu ve Kontrol grubunun ağrı puan ortalamaları arasında istatiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı belirlenmiştir (p >0.05).Çalışma sonucunda ?Emla Kremi? ile yapılan uygulama sonucunda deney grubundaki hastaların intramusküler enjeksiyon ağrısının azaldığını fakat istatiksel olarak anlamlı olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out as a quasi-experimental one to determine to what extend the Emla cream eases the pain in patients who have received intramuscular sephalospholin treatment.Data was gathered between June 31 and August 1, 2009; a total of 60 patients, half in control group and another in experimental group were included in the study. ?Patient Introduction Form?, Visual Analogue Scale were used in gathering data.Emla Kremi was administered to the experimental group one hour before intramuscular injection. Control group patients were only given routine nursing interventions. Researcher recorded pain scores of the patients in both groups. Percentage chi-square, average and t test were employed in evaluating the data. It was established that there was not a statistically significant difference among the averages of pain scores of the patients in both groups (p-0.05).At the end of the study, it was found out that Emla cream has eased the pain the patients in the experimental group have suffered during the intramuscular injection but was not statistically significant.