Kronik hepatit C hastalarında tedaviye yanıt ve yanıtı etkileyen faktörler
Response to treatment and factors that affect the response in patients with chronic Hepatitis C
  1. Tez No: 260620
  2. Yazar: AZİZE GÖKHAN YETİŞGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BAYDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Klinik Bakteriyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları, Clinical Microbiology and Infectious Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit C, Tedavi sonu yanıt, Risk faktörleri, Chronic hepatitis C, End of treatment response, Risk factors
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı, kronik hepatit C (KHC) hastalarında tedaviye yanıt oranları, yanıt üzerinde etkili faktörler (yaş, cinsiyet, viral yük, histopatoloji vd.) ve nüks oranlarını belirtmekti. Ayrıca hastalarda tedavi ile değişiklik gösteren biyokimyasal ve hematolojik parametrelerdeki değişikliklerin değerlendirilmesi ve aralarındaki ilişkininin saptanması hedeflendi. Daha önce tedavi almamış 160 KHC'li hastanın kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastalar 2005-2009 yılları arasında enfeksiyon hastalıkları polikliniğimizde takip ve tedavi edilen olgulardı. Bütün hastalar 48 hafta boyunca PEGIFN ve ribavirin tedavisi almışlardı. Tedaviye alınma kriterleri HCVRNA (+)'liği, 18 yaş üstü, 65 yaş altı olma zorunluluğu ve dekompansasyon bulgularının olmayışı idi. Hastaların tedavi öncesi tam kan sayımları (CBC), Karaciğer (KC) enzimleri, koagülasyon paremetreleri, alfafetoprotein (AFP) düzeyleri ve ultrasonografik bulguları kaydedildi. Viral yük her hasta için tesbit edildi.Bu paremetreler tedavinin 12. haftası, 24. haftası, 48. haftası ve tedavi bitiminden sonraki 1.yıl, 2.yıl, ve 3.yılda belirlendi. Tedaviye yanıt olarak HCVRNA düzeyinin 50 IU/ml nin altında olması kabul edildi. 3. ayda HCVRNA negatifleşmesi veya viral yükte ? 2 log azalma olması erken virolojik yanıt (EVY) , tedavi sonrası 48. haftada HCVRNA negatifliği kalıcı virolojik yanıt olarak kabul edildi. 160 hastada tedavi sonu (48.hafta) yanıt oranları %81.3 idi. Hastaların %18.8'inde HCVRNA pozitifliği devam etti. KVY oranı % 65.1, nüks oranları %14.2 olarak bulundu. Kadın cinsiyette EVY, TSY ve KVY oranı daha yüksek saptandı. Ancak istatistiksel anlam bulunmadı. ?45 yaşındaki hastalarda tedaviye yanıt oranları daha fazla bulundu ve bu grupta nüks eden olmadı. EVY alınan hastalarda da TSY, KVY anlamlı olarak yüksek bulundu. Viral yük ile fibrozis arasında, USG bulgusu olarak steatoz ile, fibrozis ve viral yük arasında ilişki bulunmadı. Serum ALT düzeyleri normal olanlar ve yüksek olanlarda benzer tedavi sonuçları bulundu. Tedavi ile hastaların normalin üzerindeki biyokimyasal ve hormonal değerleri (AST, ALT, ALP, GGT, AFP) tedavi sonunda normal sınırlara geriledi. Tedavi süresince ilaçların yan etkileri olan anemi, lökopeni ve trombositopeni olgularımızın çoğunda görüldü. Bu değişiklikler istatistiksel olarak anlamlı bulundu. Sonuç olarak bizim hastalarımızda ?45 yaş ve EVY alınmış olanlarda tedaviye yanıt daha iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to define the rate of response to treatment,factors that affect this response (age, sex, viral load, histopathology etc.), and rate of recurrence in patients with chronic hepatitis C (CHC). In addition to this, correlation between biochemical and hematological parameters that change after treatment were also tried to define. Charts of 160 patients with previously untreated CHC were retrospectively reviewed. All participants in our study were evaluated in our infectious diseses polyclinic between 2005-2009. All patients were treated with PEGIFN and ribavirin for 48 weeks. Inclusion criteria were HCVRNA positivity, age between 18-65, and absence of signs of hepatic decompensation. Complete blood count (CBC), liver enzymes, coagulation parameters, alpha-fetoprotein (AFP) levels and ultrasonographic findings of all participants were recorded. Viral load was measured in all of the patients. The above mentioned parameters were defined at 12th, 24th and 48th weeks of treatment and 1, 2 and 3 years after the end of the treatment. The response of treatment was considered as HCVRNA level to be lower than 50 IU/ml. HCVRNA negativity or ? 2 log decrease in viral load at 3rd month of treatment were considered as early virological response (EVR) and HCVRNA negativity at 48 weeks of treatment was considered as sustained virological response (SVR). Overall response rate at the end of the treatment (48th week) was 81.3%. 18.8% of patients remained HCVRNA positive . SVR rate was 65.1% and recurrence rate was14.2%. EVR, TSY, and SVR rates were found higher in females. But they were not statistically significant. The response rate to the treatment was higher in patients under the age of 45 and there was no recurrence in this group. TSY and SVR rates were found significantly higher in patients who had EVR. No correlation was found between viral load and fibrosis. Likewise there was no correlation between USG finding of hepatosteatosis and fibrosis and viral load. Treatment results were found similar in those with normal serum ALT and high serum ALT. Biochemical and hormonal parameters (AST, ALT, ALP, GGT, AFP) that were higher than normal values before the treatment become closer to the natural after the treatment. Side effects of the drugs like anemia,leukopenia, and thrombocytopenia were seen in most of our patients during treatment. These changes were found statistically significant. In conclusion, response rate to the treatment was better in patients younger than 45 years of age and patients who had EVR.