Relapsing remitting Multipl Sklerozda GH, IGF-1, IGFBP-3, TSH düzeyleri ve immünmodülatör tedavi ile ilişkisi
GH, IGF-1, IGFBP-3, TSH levels and their assocıation with ımmunmodulatory treatment ın RRMS
- Tez No: 260649
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN AKÇALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, TSH, IGF-1, IGFBP-3, Multipl Skleroz, TSH, IGF-1, IGFBP-3
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Dahili Tıp Bilimleri Bölümü
- Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Multipl Skleroz'da remiyelinizasyon eksikliğinin ortamda oligodendrosit ve oligodendrosit öncül hücre bulunmaması değil mekanizmanın işlemesi için gerekli sinyallerin yetersizliği olduğu düşünülmektedir. Son zamanlarda yapılan çalışmalarda IGF-1'in SSS miyelinizasyonunu, maturasyonunu ve proliferasyonunu, nöronal yaşam ve nörit filizlenmesini arttırdığı, in vitro çalışmalarda apopitozisi engellediği ve immunmodülasyonda rol aldığı bildirilmektedir. GH'un nöronlarda nöroprotektif ve antiapopitotik etkisi olduğu ve IGF-1'in ana düzenleyicisi olduğu belirtilmektedir. Tiroid hormonlarının da oligodendrosit olgunlaşması, miyelin tabakalarının düzenlenmesi ve nöroprotektif etkileri bildirilmektedir.Bu araştırmada, RRMS'li hastalarda serum TSH, GH, IGF-1, IGFBP-3 düzeylerinin ölçümü planlanmıştır. Bu düzeylerin ölçümü ile gerek hasta-kontrol grubu arasında, gerekse hastalarda farklı tedavi gruplarının ve klinik özelliklerin ilişkilendirilmesi amaçlanmıştır. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim dalı Kliniği'ne başvuran, RRMS tanısı almış olan hastalar (n=100) ve sağlıklı gönüllüler (n=100) çalışmaya alınmıştır. Hastalarda ve kontrol gurubunda serumda GH, TSH, IGF-1 ve IGFBP-3 düzeyleri incelenmiştir. MS'li grupta cinsiyet dağılımı, atak sayısı, hastalık süresi, EDSS skoru ve kullanılan immünmodülatör tedavilerle biyokimyasal değerler karşılaştırılmıştır.Hasta ve kontroller arasında serum GH ve IGF-1 düzeyleri bakımından istatistiksel olarak fark görülmemiştir. TSH ve IGFBP-3 düzeyleri hasta grubunda kontrol grubuna göre daha düşük olarak tespit edilmiş ve bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Kullandıkları immünmodülatör tedaviler açısından anlamlı farklılık saptanmamıştır. Yaş ve EDSS skorlarındaki artış ile IGF-1 düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Yaş ve EDSS ile yine IGFBP-3'ün azaldığı gözlenmiştir. MS hastalarında IGF-1'in etkinliğinde gözlenen yetersizlik sebeplerinden birisi IGFBP-3 azlığı olabilir. TSH düşüklüğü, remiyelinizasyon için gerekli olan oligodendrositlerin olgunlaşamamasında yer alan faktörlerden biri olabilir.Bu konuda ataklı ve ataksız dönemlerde yapılacak ve BOS incelemelerinin de yer aldığı ileri incelemelere gereksinim olduğu düşüncesindeyiz.
Özet (Çeviri)
In Multipl Sclerosis, it is thougt that there is a deficiency in signaling pathways essential for remyelinization rather than the absence of oligodendrocytes and oligodendrocyte precursor cells. Recently, the studies show that IGF-1 increases CNS myelinisation, maturatıon and proliferation. It also increases neuronal survival and neuron buddging. It is also stated that Growth Hormone is the main regulator of IGF-1 and has a neuroprotective and antiapoptotic effect. Also the neuroprotective effects of thyroid hormones are declared in oligodendrocyte maturation and the regulation of myelin sheaths.In this study it is aimed to analyze of serum TSH, GH, IGF-1 and IGFBP-3 levels in patients with relapsing and remitting multipl sclerosis. With measuring of this hormones it is purposed to make an association between different treatment groups and their clinical features either in patıent groups or the patient-control group.100 healthy volunteers and 100 patients with RRMS referred to the Neurology Department, the Gaziantep University Faculty of Medicine. The serum levels of TSH, IGF-1 and IGFBP-3 are investigated. The gender, the attack frequency, the duration of attacks, the EDSS scores, the immunmodulatuar treatments and the biochemical values are compared in the patient group.No differences are statistically found in terms of serum growth hormon levels and IGF-1 levels. In patient group, the TSH and IGFBP-3 levels are lower than control group. These results are found statistically different. There were no differences in immunmodulatuar treatment of the patients. IGF-1 levels and IGFBP-3 levels are negative correlated with IGF-1 levels and EDSS scores. In the patients with MS, one of the reasons of inadequecy might be the scarcity of IGFBP-3 observed in the IGF-1 activity. Low levels of TSH could be one of the factors that take place in the oligodendrocyte maturation which is necessary for remyelination.We thought that further studies are necessary about this issue, especially including CSF samples obtained in attack and in nonattack periods.