Kuvvet antrenmanının 12-14 yaş grubu erkek tenisçilerin motorik özelliklerine etkisi
The effect of strength training on motor abilities of 12-14 year-old male tenis player
- Tez No: 260674
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN AKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: çocuk, tenis, kuvvet, 12-14 yaş, motorik özellikler, child, tennis, strength, 12-14 year old, motor abil
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Bu çalışmanın amacı kuvvet antrenmanının 12-14 yaş erkek tenisçilerin motorik özelliklerine etkisini incelemekti.Çalışmaya Ankara Tenis Kulübü 12-14 yaş grubu sporcularından 10 sporcu deney, 10 sporcuda kontrol grubu olarak toplam 20 sporcu katılmıştır. Deney grubu tenis antrenmanına ek olarak 8 haftalık kuvvet antrenmanı yapmıştır. Kontrol grubu sadece tenis antrenmanı yapmıştır. Deney ve kontrol gruplarının antrenman periyodu öncesi ve sonrası boy, ağırlık, dikey sıçrama, Wingate testi, 5-10 m sprint, 30 m sprint, asimetrik sprint, pençe kuvveti, deri kıvrım kalınlığı, 20 m mekik koşusu ve otur uzan testleri yapılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının ön test sonuçları ko-değişken olarak tanımlanmış ve değişkenlerin son test sonuçları arasındaki farklar tek değişkenli varyans analizi ile karşılaştırılmıştır. Deney ve kontrol gruplarının bazı performans değişkenleri arasındaki farklar bağımsız gruplarda t testi ile değerlendirilmiştir. Analizler SPSS (10.0.1) istatistik paket programında yapılmıştır. Anlamlılık düzeyi 0,05 kabul edilmiştir.Deney ve kontrol grubunun boy ve vücut ağırlığı arasında anlamlı bir değişim gözlenmemiştir (p>0,05). Deney grubunun dikey sıçrama son test değeri kontrol grubundan daha yüksek bulunmuştur (p0,05). Deney ve kontrol grubunun relatif ortalama güçleri arasında anlamlı fark bulunmuştur (p0,05), 10 m sprint süreleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0,05).Bu çalışmanın sonuçları, 8 haftalık 6 tekrar maksimal kuvvet antrenmanlarının 12-14 yaş erkek tenisçilerin dayanıklılık, kuvvet ve sürat motorik özelliklerini geliştirdiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The total 20 athletes which played the Club of Ankara Tennis participated in the study, as experimental group (n=10) and control group (n=10). The experimental group performed the strength training for 8 weeks in addition to tennis training. The control group performed only tennis training. Height, body weight, vertical jump, Wingate test, 5-10 m sprint, 30 m sprint, asymmetric sprint, hand grip strength, skinfold, 20 m shuttle run and sit and reach test were measured in pre training and post training of the experimental and control group. The results of pre-test of experimental and control group were defined as a co-variance and the difference between post-tests of variables was compared in univariate variance analysis. The difference between some performance variables of experimental and control groups was determined by using independent t test. The statistical treatment was analysed in SPSS version 10.0.1. The level of significance was set at p?0.05.There was no significant difference between heights of the experimental and control group and their body weights (p>0,05). The value of post-test of vertical jump in the experimental group was significantly higher than in control group (p0,05). There was significant difference between the result of relative mean power of Wingate test performed by the experimental and control group (p0,05), there was significant between those of 10-m sprint durations (p0,05).The results of this study have shown that the strength trainings with 6 repetition maximum for eight weeks increased the motor abilities which are the endurance, strength and speed in 12-14 year-old male tennis player.