Gazi Üniversitesi öğrencilerinin cinsel davranışları, acil kontrasepsiyona ilişkin bilgi ve görüşleri
Determination of information and opinion of students of Gazi University about emergency contraception, sexual behaviours
  1. Tez No: 260699
  2. Yazar: FİLİZ ÜNAL KÖKSAL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. AYTEN ŞENTÜRK ERENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Aile Planlaması, Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Family Planning, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Acil kontrasepsiyon, adölesan, üreme sağlığı, Emergency contraception, adolescent, reproductive health
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Bu çalışma Gazi Üniversitesi öğrencilerinin cinsel davranışları, acil kontrasepsiyona ilişkin bilgi ve görüşlerini saptamak amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırmanın örneklemini, 2007-2008 öğretim yılında Gazi Üniversitesi lisans ve ön lisansa kayıtlı, normal eğitimde okuyan, Ankara ili büyükşehir belediyesi sınırları içinde bulunan bölümlerde öğrenim gören 1029 öğrenci oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde istatistiksel çözümleme yöntemi olarak Ki-Kare ve Fisher's Exact testleri kullanılmış ve yüzde değerlerine göre yorumlanmıştır.Öğrencilerin % 57.4'ü 20-22 yaş grubunda, % 61.9'u kız, % 98.2'si bekardır. Araştırmamızda, öğrencilerin % 19.1'inin cinsel deneyimi bulunmaktadır. Cinsel yönden aktif olan öğrencilerin yarısına yakınının düzenli cinsel yaşantısı olduğu belirlenmiştir. Cinsel olarak aktif olan öğrencilerin % 59.3'ünün gebelikten korunma yöntemi kullandıkları belirlenmiştir. Yöntem kullananların kullandıkları yöntemler; % 69.5'i prezervatif, % 14.4'ü oral kontraseptiflerdir.Öğrencilerin % 28.2'sinin acil kontrasepsiyon kavramını daha önce duyduğu, % 20.7'sinin acil kontrasepsiyon konusunda bilgi sahibi olduğu, % 69'unun acil kontrasepsiyon konusunda bilgi almak istediği saptanmıştır. Öğrencilerin % 62.4'ü her bireyin acil kontrasepsiyon hakkında bilgi sahibi olması gerektiğini belirtmiştir. Öğrencilerin % 47.6'sının ?A.K. kullanımı istenmeyen gebelikleri önleyerek birey ve toplum sağlığını olumlu yönde etkilediğine ifadesine katıldığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was done to determination of information and opinion of students of Gazi University about emergency contraception, sexual behaviours.Survey sample consisted of 1029 students who were enrolled in associate degree and degree of formal education programs in 2007-2008 academic year. Statistical analysis methods used for data evaluation were X² and Fisher?s Exact test and data were interpreted according to the percentage value.Of the students; % 57.4 were in 20-22 years age group, % 61.9 were female and % 98.2 were single. In our survey it was detected that % 19.1 of students were sexual experienced.It was determined that nearly half of sexually active patients had a regular sexual life. We detected that % 59.3 of sexually active students were using a contraception method. % 69.5 of these methods was condom, % 14.4 were oral contraceptive tablets.It was detected that % 28.2 of the students heard emergency contraception concept before, % 20.7 had information about emergency contraception; % 45.8 of students thought that they knew sufficient information about emergency contraception. % 62.4 of the students stated that every individual should be informed about emergency contraception. % 47.6 of the students aggreed that ?Emergency contraception prevented unwanted pregnancies and influenced public health in a positive way.