Stres üriner inkontinans tanısı alan kadınlara verilen eğitimin yaşam kalitesine etkisinin incelenmesi
The analysis of the effect of the education given to the women diagnosed as stress urinary incontinance
- Tez No: 260700
- Danışmanlar: PROF. DR. NALAN ÖZHAN ELBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: SUI, pelvic basal excercises, pad test, I-QOL
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Araştırma; stres üriner inkontinans tanısı alan kadınların yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı verilen eğitimin etkinliğini değerlendirmek için yapılmış olan prospektif bir yarı deneysel çalışmadır. Araştırmanın örneklemine, 19.12.2008 -17.04.2009 tarihleri arasında araştırmanın yapıldığı hastanenin üroloji polikliniğine başvuran, örneklem seçim kriterlerine uygun özellikleri taşıyan, araştırmaya katılmayı kabul eden rastgele olarak seçilen 40 kadın oluşturmuştur. Çalışma süresi içerisinde iletişim kayıtlarındaki değişikliklerden dolayı 4 hastaya ulaşılamamıştır.36 hasta ile araştırma tamamlanmıştır.Çalışmanın verilerini elde etmek için, uygulama öncesi tanıtıcı anket formu, yaşam kalitesi ölçeği, eğitim kontrol listesi hastalara sorularak araştırmacı tarafından doldurulmuştur. İnkontinansın varlığı ve şiddeti ped testi ile değerlendirilmiştir. Hastalara eğitim kitapçığı doğrultusunda eğitim verilmiş ve pelvik egzersizler uygulatılmıştır. Hastalar 6 hafta sonra telefonla aranmıştır. Hastaların yaşam kalitelerinde iyileşme olup olmadığını değerlendirmek için inkontinans yaşam kalitesi ölçeği (I-QOL) tekrar uygulanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 12 paket programı yardımı ile değerlendirilmiştir.Elde edilen verilere göre araştırmaya katılan kadınların yaş ortalaması 55.86±11.1 bulunmuştur. Kadınların ped testi ortalaması 24.72±20.0 `dir. Kadınların hiçbiri daha önce eğitim almamış ve sadece %4 `ü ilaç tedavisi almıştır. Stres üriner inkontinansın yaşam kalitesine etkisi inkontinans yaşam kalitesi ölçeği ( I-QOL) ile değerlendirilmiştir. Kadınların eğitim öncesi davranışların sınırlanması alt boyutu ortalaması 22.5±6.3 iken, eğitim sonrası bu ortalama 28.9 ± 6.5 `e yükselmiştir. Eğitim öncesi psikososyal etkilenme alt boyutu ortalaması 27.3±7.4 iken eğitim sonrası 34.7±6.6 olmuştur. Eğitim öncesi sosyal izolasyon alt boyutu ortalaması 10.6±4.0 iken, eğitim sonrası 16.5±4.2'ye yükselmiştir.
Özet (Çeviri)
This is a prospective semi-experimental study that aims to assess the efficiancy of education given to increase the life quality of the women diagnosed as SUI . The research group consists of forty women who applied to the urology polyclinic of the hospital in which the research were conducted between the dates 19.12.2008 and 17.04.2009, have the right criteria for the study, accepted to join to the study and were chosen casually. During the study, four of the patients could not be reached because of the changes in contact information.The study was completed with 36 patients.To collect the data of the research, the pre-application initiatory survey sheet, quality of life scale, education control list were filled by being asked to the patients by the researcher. The presence and intensity of incontinence was assessed by the pad test. The patients were trained in accordance with the training booklet and pelvic exercises were carried out. Six week later, the patients were called by phone. I-QOL scale was applied once more to assess if there had been any improvement in incontinence QOL. The collected data were evaluated with the help of the SPSS-12 soft ware.The avarage age of the women who participated was 55.86 ±11.1 The avarage of the pad test of the women was 24.72 ± 20.0. None of the women had not been trained before and only 4 % of them had medical treatment. The effect of the stress urinary incontinence on the quality of life was evaluated by I-QOL scale. While the avarage of sub-dimension of the limitation of women?s pre-education attitudes was 22.5 ± 6.3, the post-education avarage increased to 28.9 ± 6.5.While the avarage sub-dimension of pre-education psychosocially being affected was 27.3 ± 7.4, post-education avarage increased to 34,7 ± 6,6. While the avarage sub-dimension of pre-education social isolation was 10.6 ± 4.0, post-education avarage incrased to 16,5 ± 4,2. It was been clearly seen that pre- test scores were significantly higher than last test scores after training.The outcomes of the research showed that the education given to women who were diagnosed as Stres Urinary Incontinence increased their quality of life.