Postmenopozal dönemde hormon replasman tedavisi kullanmayan kadınların ilaç kullanmama nedenleri
The reasons for postmenopausal women not taking up hormone replacement therapy to refuse medication
  1. Tez No: 260741
  2. Yazar: SEMİHA KOÇAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YILMAZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Knowledge level, HRT, Cancer, Menopause, Postmenopause
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Araştırma, postmenopozal döneme giren kadınların hormon replasman tedavisini kullanmama ve kullanıp bırakma nedenlerini araştırmak amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma Afyon Kocatepe Üniversitesi, Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniğinde bulunan Jinekoloji Polikliniğine başvuran çalışmayı kabul eden 104 kadın üzerinde yapılmıştır.Araştırmada veriler 21 sorudan oluşan ve bireylerin sosyo-demografik özellikleri, HRT kullanımı ile ilgili bilgileri, HRT hakkındaki bilgilerinin nereden aldığını tespit etme amacı ile oluşturulmuş bir anket veri toplama formu uygulanarak yapılmıştır. Elde edilen verilerin değerlendirilmesi SPSS veri programında varyans analizi ve ki-kare testi kullanılarak yapılmıştır.Araştırmaya katılan postmenopozal kadınların HRT'ni en fazla ilacı sevmeme, kilo alma korkusu, kanser korkusu, nedenleriyle hiç almamış ya da alıp bırakmışlardır. Çalışmamızda kişilerin bilgi alma kaynakları ile tedavi alma arasındaki ilişkiye bakıldığında; komşu ve arkadaşlarından bilgi alanların ilaç kullanmayanlara oranı %37.7, düzensiz kullanıp bırakanların oranı ise %15.4 dür. Bunların aralarındaki ilişki istatiki açıdan anlamladır.Araştırmamız doğrultusunda menopoz dönemindeki kadınların menopoz ve HRT'ne ilişkin bilgi düzeylerinin arttırılmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur. Menopoz ve HRT konularında yetkin ve uzman kişilerin, topluma ulaşma araçlarını(tv, radyo, gazete, dergi vb.) kullanılarak daha geniş kitlelerin bu konularda bilgilendirilmelerinin yaygınlaştırılması sağlanmalıdır.Anahtar Kelimeler1.Bilgi Düzeyi2.HRT3. Kanser 4.Menopoz 5.Postmenopoz
Özet (Çeviri)
This study has been conducted on women who enter the postmenopause stage with the objective of defining their reasons for refusal or withdrawal from the hormone-replacement therapy.The research has been performed over 104 consenting sample women who seeked treatment at the Gynecology Division of the Gynecology and Maternity Polyclinic of the Afyon Kocatepe University, Ahmet Necdet Sezer Practical and Research Hospital.The data for the study has been collated using a questionaire form composed of 21 questions examining the individual patients socio-demographic attributes, knowledge on HRT and identifying their source of information on HRT. The resulting data was analysed on the SPSS Statistics Program using variance analysis and the chi-square test.The postmenopausal women samples who participated in the study indicated; dislike of medication, fear of gaining weight and suspicion of cancer, as the main reasons for refusal or withdrawal from HRT. In our study, a meaningful statistical difference has been identified for withdrawal from HRT or refusal to exercise it due to influence of the social environment. It has been concluded that there is no statistical relationship between economic standards and refusal to use medication. A statistical relationship has been identified between those who have no knowledge on menopause and their refusal to use medication.It has been suggested within the frame of the study that, womens knowledge level on menopause and HRT ought to be improved. Furthermore suggestions have been outlined on development of nurses on menopause and their preparation towards and the practice of this role.