Altmış beş yaş ve üstü kişilerde ilaç kullanım bilgi düzeylerinin sorgulanması
Establishment to drug utilization in the elderly over 65 or more years old knowledge level
  1. Tez No: 260742
  2. Yazar: LEVENT ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSEL ONRAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi Düzeyi, Çoklu İlaç Kullanımı, Geriatri, İlaç, Yaşlı, Drug, Education Level, Elderly, Geriatric, Polypharmacy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu çalışma, 65 yaş ve üzeri kişilerde çoklu ilaç kullanımının incelenmesi ve ilaçkullanımını etkileyen faktörlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.Araştırmamız, Mart 2009-Mayıs 2009 tarihleri arasında Afyonkarahisar İliSinanpaşa İlçesine bağlı Tınaztepe Sağlık Ocağı bölgesinde yaşayan 65 yaş ve üzerikişilerden araştırmayı kabul eden 250 kişi üzerinde yapılmıştır.Araştırmada; demografik bilgileri, kronik hastalıkların sayı ve türlerini,kullanılan ilaç sayı ve türlerini, ilaçların kullanılma sürelerini, bu ilaçların düzenlikullanılıp kullanmama durumunu, ilaç kullanım bilgi düzeyini, düzenli olarak doktorkontrollerine gidip gitmeme durumunu ve sağlık kuruluşlarından yararlanmadurumlarını içeren 21 soruluk anket formu yüz yüze uygulanmıştır.Araştırmada anket sonuçlarına ilişkin veriler; tanımlayıcı istatistik ile özetlendive düzenli ilaç kullanım bilgi düzeyini etkileyen faktörler arasındaki ilişkikorelasyon analizi ile araştırıldı.Araştırma; bölgemizde yaşayan 65 yaş ve üstü kişilerde çoklu ilaç kullanımınınsık ve ilaç kullanım bilgi düzeyinin düşük olduğunu göstermiştir. Bilgi düzeyinietkileyen en önemli faktörün geriatrik bireyin yaşı olduğu saptanmıştır. Bireylerineğitim düzeyleri, medeni durumları ve kronik hastalıklarının sayısı ilaç kullanımbilgi düzeylerini etkilemektedir.`
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine polypharmacy in the geriatric people andevaluate to factors what on the effects of use medication.Our research, in to practise, on the 250 elders who accepted to join the studyand living on the Afyonkarahisar contry, Sinanpaşa district, Tınaztepe town, betwenMarch 2009- May 2009.In the study, the questionnaire form applied as face-to-face including 21questions which examined such as demograpich conditions, number and kind ofchronic disease, taking medication, drug using time, regularly take medication anddrug utilization knowledge level, routine go to doctor visits, reason of application tophysician and situtaion profit from health societys.Descriptive statitics for summary were used for statiscal analyses forcollected data what questionnaire results and regular use medication between oneffect of them connection research with correlation analyse way.In the study showed among living our region who over the age of 65 age,polypharmacy is frequently and taking drug knowledge level is low. Most importantfactor to affected knowledge level is age of geriatric people. İndividual educationranks, civil sitaution, number of chronic diseases are effect to drug utilizationkonowledge levels.`