Bir askeri fabrikada çalışan işçilerde tükenmişliğin incelenmesi
The study of burnout on the workers of a military factory
  1. Tez No: 260754
  2. Yazar: YASEMİN ASLAN
  3. Danışmanlar: DR. SATI ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, işçi, fabrika, Burnout. Worker. Factory
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu araştırma, fabrika işçilerinin tükenmişlik düzeyini ve etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ankara il merkezindeki bir fabrikada çalışan 247 işçi oluşturmuştur. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş, evrenin tamamı örnekleme dâhil edilmiştir. Araştırmanın verileri ?Kişisel Bilgi Formu? ve ?Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ)? kullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde; iki gruplu karşılaştırmalarda Mann-Whitney U testi, üç ve daha fazla gruplu karşılaştırmalarda ise Benferoni düzeltmeli Kruskall-Wallis H testi kullanılmıştır. Bu araştırmada MTÖ alt ölçeklerinden DT ve D alt ölçeği puan ortalaması orta düzeyde, KBA alt ölçeği puan ortalaması düşük düzeyde bulunmuştur. Araştırmada ?yaş, eğitim durumu, çocuk sahibi olma, sahip olunan ve birlikte yaşanan çocuk sayısı, birlikte yaşanan kişiler, şu an çalışılan atölye ve fabrikadaki çalışma süresi, toplam çalışma süresi, başka bölümde çalışma durumu, işi kendine uygun bulma, sahip olunan bilgi ve becerilerin yapılan işle uyumu, iş ile ilgili geleceğe ilişkin düşünce, yapılan işi sevme, işe devam etme nedeni, çalışma ortamından memnuniyet, iş ortamındaki sağlık ve güvenlik tedbirleri, üstlerden takdir görme, iş yükü, iş stresi ve düzeyi, iş yerinde güçlük yaşama ve yaşanan güçlüklerin türü, ekonomik durum, alınan ücreti yeterli bulma, ailede sağlık sorunu yaşama ve kendine zaman ayırma? şeklindeki faktörlerin çalışmaya katılan işçilerde tükenmişlik düzeyini önemli ölçüde etkilediği saptanmıştır. Atölyelerin bulundukları risk bölgeleri, iş kazası geçirme durumu, iş kazasının türü ve sonucu, işçinin sağlık sorununun olup olmaması tükenmişlik üzerinde etkili değildir.
Özet (Çeviri)
This research was performed as a descriptive study aimed to identify burnout levels of factory workers and affecting factors. 247 employees who work in a factory in central of Ankara had constituded the sample of this study. There was no specifically chosen sample and all of the universe was included in the sample. Study data was collected by using ?Personal Information Form? and ?Maslach Burnout Inventory?. In the assessment of study; Mann-Whitney U Test was used for dual comparisons and Benferoni corrected Kruskall-Wallis H Test was used for the comparison of three and more groups. In this study average scores of Emotional Exhaustion and Depersonalization were found to be in medium level and average score of Reduced Personal Accomplishment was found to be in low level. It was reported that the factors such as age, education level, number of children, number of children that the workers live with, persons living with, total experience in the department and factory working now (year), total experience (year), working in other departments of the factory, business self-approval, harmony of job with person?s knowledge and skills, work-related thoughts about the future, liking the job, reason to continue to work, workplace satisfaction, health and safety measures in workplace, thought about being approved, workload, job stress and it?s level, experiencing difficulty in workplace and the difficulties, financial situation, satisfaction with salary, having health problem in the family and sparing self-time status had significantly affected the burnout level in the workers joining this study. Risk areas that the workplaces locate, the status of having job accident, job accident type and result, having a health problem of worker or not do not affect on burnout.