Sporun topluma yaygınlaştırılmasında medyanın etkisi (Taekwondo örneği)
Community Impact of the media dissemination of sports (Taekwondo Example)
- Tez No: 260755
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNER EKENCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Spor, Medya, Taekwondo
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Spor olaylarını halka duyurma işlevini yerine getiren spor medyası, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de geniş kitleleri etkileyen bir güce sahiptir. Bu araştırmada Taekwondo yapan sporcuların, Taekwondoya yönelmesinde Medyanın rolünü tespit edilmesi amaçlanmıştır.Araştırma tarama niteliğinde olup, araştırma ile ilgili genel bilgilere ayrıca yer verilmiştir. Araştırmanın örneklemi Taekwondo sporunun yoğun olarak yapıldığı Ankara, İstanbul, İzmir, Kayseri, Konya, illerinden tesadüfü olarak seçilmiş 503 Taekwondocudan meydana gelmektedir. Araştırmada veri toplama aracı olarak 33 sorudan oluşan bir anket kullanılmıştır. Ankette kendi içerisinde üç bölüme ayrılmıştır. İlk bölümde Taekwondocuların kişisel özelliklerine yönelik sorular, ikinci bölümde deneklerin Taekwondo'ya olan eğilimleri ve üçüncü bölümde ise Taekwondocuların medyaya olan ilgilerinin tespitine yönelik sorulara yer verilmiştir. Anketler geliştirilmeden önce alanda yapılan çalışmalarda kullanılan ölçekler incelenerek taslak form haline getirilmiştir. Daha sonra konu alanı uzmanları ile görüşülmüş, onların görüş ve önerileri dikkate alınarak anket formuna son şekli verilmiştir. Anketten elde edilen verilerin istatistiksel olarak incelenmesinde Anova uygulanarak ? değeri 0.05 olarak alınmış olup bu değere göre karşılaştırılmalar yapılmıştır. Aynı zamanda elde eldin değişkenler çapraz tablo haline getirilip yorumlanarak analizler desteklenmiştir. Araştırma sonucunda, deneklerin büyük bir çoğunluğunun lise öğrencisi olduğu, sporun topluma yaygınlaştırılmasında medyanın büyük bir etkiye sahip olduğu yönünde görüş bildirirlerken, kendilerinin ise Taekwondo sporuna yönelmelerinde medyanın etkisinin çok düşük bir oranda olduğunu belirttikleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Sports media, which function as an announcer of sports events to the public, have a wide affecting power over the mass in Turkey, alike all over the world. The aim of this research is to evaluate the role of the media on how the sportspeople who do taekwondo had a tendency for taekwondo.The research is a survey study and the general information about the research is also presented. The sampling group of the research is composed of 503 taekwondo sportsmen which are chosen by random sampling from Ankara, Istanbul, Kayseri, Izmir and Konya, which are the cities where taekwondo is popularly done. As the data collection tool, a 33-question questionnaire is used.The questionnaire is divided into three sub parts. In the first part, there are some questions about the personal qualifications of the taekwondo sportsmen; in the second part, some questions about the tendency of the subjects to taekwondo; and in the last part, some questions to determine the interest of the taekwondo sportsmen for media.Before the questionnaire is completely ready, the scales which were used in the previous researches are examined and a draft form is created.