Cumhuriyet döneminde olimpik Türk biniciliğinin gelişimi
The development of the olympic Turkish equestrian in the period of republic
  1. Tez No: 260763
  2. Yazar: TOLGA KARAPİRİM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER ŞENEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Cumhuriyet, Binicilik, Gelişim, Republic, Equestrian, Development
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışma, sportif binicilik eğitiminin başladığı Cumhuriyet Döneminden günümüze kadar olan dönemdeki Olimpik Türk Biniciliğinin gelişimini ortaya koymak için yapılmıştır. Araştırma tarama modeli kullanılarak yapılmıştır. Bu amaçla, konuya ilişkin kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerin kütüphane ve arşivleri taranmıştır. Sonuç olarak;Türkler tarafından atın uluslararası kurallar çerçevesinde sportif olarak kullanımı Cumhuriyet Dönemine rastlar. Savaşlar sebebiyle binicilik eğitimine ara verilmek zorunda kalınmıştır. Uzun süre yüksek seviye binicilik eğitimi verebilecek binicilik öğretmeninin bulunamaması biniciliğin gelişimini olumsuz yönde etkilemiştir.1960 yılından sonra Türkiye'de at vebası hastalığı görüldüğüne ilişkin haberler yayılmıştır. Bu sebepten dolayı uzun bir süre uluslararası herhangi bir yarışmaya gidilememiş ve ülkemizde de organize edilememiştir. Gerek savaş ekonomisi, gerekse yerli at üretimindeki yetersizlikler ülkemizi kaliteli at konusunda yurt dışına bağımlı kılmıştır. Aynı zamanda bir binicilik okulu olarak hizmet eden Süvari Yarışmalar Grubunun 1978 yılında kapatılması, bilimsel anlamda binicilik eğitimini temelden sarsmıştır. Türk olimpik biniciliği 1931 yılında katıldığı ilk uluslararası yarışmadan 1960 yılına kadar uluslararası alanda başarılarını sürdürmüştür. Bu tarihten günümüze kadar Balkan Şampiyonaları hariç olmak üzere Avrupa ve Dünya çapında herhangi bir başarı söz konusu değildir. Günümüzde binicilik sporunun ülkemizde yaygınlaşması ve gelişmesindeki temel adımlardan birisi de; binicilik sporunun evrensel kurallarına uygun bir biçimde işletilecek, bilinçli ve kaliteli bir binicilik eğitiminin yapılmasının planlandığı ?Türkiye Binicilik Federasyonu Ulusal Binicilik Okulu ve Eğitim Merkezi?nin kurulmuş olmasıdır. Bunun yanı sıra Binicilik Federasyonunun da özerk yapıya kavuşması ve batı ülkelerinde olduğu gibi sponsorların binicilik sporuna da ilgi göstermesi, bu sporun gelişmesinde önemli yer tutacak hususlar olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışma sonucunda; Dünya'da olimpik binicilik sporu, kendi sektörünü bile oluşturacak bir hızla gelişim gösterirken, Türk Olimpik Biniciliği'nin bu gelişime ayak uyduramadığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This study has been done for revealing of the development of the Olympic Turkish Equestrian from the period of athletic equestrian training started in the Period of Republic to the present day. Scanning model has been used for the research. For this purpose, issues related to archives and libraries of public institutions and universities had been scanned. As a result;Horse of using within the framework of international rules by the Turks was in the Republican Period. Equestrian training had a break due to the wars. High-level equestrian riding education teacher could not be found for a long time so the development of the horse-riding was affected negatively. After 1960s, the news has spread related that horse plague disease were seen in Turkey. For this reason it couldn?t have participated in any international competition for a long time and failed to organize in our country. War economy and inadequacies of Turkish horse production in our country all in one were dependence on abroad about qualified horse. Closing of the Cavalry Group in 1978 which had served as a riding school at the same time had shaken to the foundations of equestrian training in the scientific sense. Turkish Olympic Equestrian, from the period of joined in 1931 the first international equestrian competition until 1960, had continued success in the international arena. From that date until today, there isn?t any success in Europe and around the World except to the Balkan Championships. Nowadays, one of the fundamental steps of the development and becoming more widespread of the equestrian sport in our country is established that National Equestrian School and Training Center of Turkish Equestrian Federation which will be operated properly to the universal rules of equestrian sports and plan a conscious and quality riding training. Besides, the obtaining autonomous structure of the Equestrian Federation and the interest of sponsors to equestrian sports as western countries are evaluated that plays an important role in the development of this sport. As a result of this study, it can be said that Turkish Olympic Equestrian could not keep up with this development while Olympic equestrian sport in the World shows a rapid development even create their own sector.