Rekreasyonel spor hizmeti veren işletmelerde kalite ölçeği; geçerlik güvenirlik çalışması(Türkçe uyarlaması)
Recreational sports service quality in business issuing scale; validity reliability study (Turkish version)
  1. Tez No: 260764
  2. Yazar: EMİNE KÖŞKER DEMİR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Rekreasyon, Spor hizmeti, Kalite, Recreational, Sport services, Quality
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Hizmet sektöründe önemli bir rekabet aracı olan kalite, tüm işletmelerde büyük önem kazanmıştır. Spor işletmeleri de bunların içinde yer almaktadır. Diğer alanlarda olduğu gibi, spor işletmelerinde hizmet kalitesini ölçmede müşteri algılamaları temel alınmaktadır. Bu noktadan hareketle, rekreasyonel spor hizmetlerinde hizmet kalitesini ortaya çıkarabilecek faktörleri belirlemek maksadıyla Yong Jae Ko ve Donna L. Pastore (2005) tarafından geliştirilen Rekreasyonel Spor Hizmetleri Kalite Ölçeğinin (The Scale of Service Quality in Recreational Sport (SSQRS) Türkçe uyarlamasının geçerlik ve güvenirliğinin müşteri algıları çerçevesinde ölçülmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır.Araştırmanın evrenini Ankara ilinde spor hizmeti veren ve tesadüfi olarak seçilen sekiz büyük ölçekli spor işletmesinden faydalanan müşteriler, örneklemini ise bu işletmelerden düzenli olarak spor hizmeti alan ve çalışmaya gönüllü olarak katılan 131 bayan (% 43.1), 173 erkek (% 56.9) 304 katılımcı oluşturmuştur. Araştırmada, veri toplama aracı olarak kullanılan ölçek iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde katılımcıların hizmet kalite algılarını ölçen 49 madde ve 11 alt boyuttan oluşmaktadır. Katılımcılar ölçekte yer alan maddeleri ?Hiç Katılmıyorum (1)'den, Tamamen Katılıyorum (7)? şeklinde 7'li Likert tipi ölçek üzerinden değerlendirmişlerdir. İkinci bölümde ise katılımcıların demografik özelliklerine yönelik 9 madde yer almıştır. Verilerin istatistiksel analizlerinde SPSS 16.00 paket istatistik programı kullanılmıştır.Ölçeğin faktör yapısının belirlenmesi için yapılan Temel Bileşenler (Principle Component) Analizi varimax dönüştürmesi sonuçları Rekreasyonel Spor Hizmetleri Kalite Ölçeği-38'in Türkçe uyarlaması için 10 faktörlü yapıyı desteklemekte ve ölçekte yer alan 38 madde, 304 katılımcı için ölçeğin % 73'ünü açıklamaktadır. Faktör analizi sonucuna göre 49 maddelik orijinal ölçekde yer alan 11 madde (4, 7, 12, 22, 23, 29, 37, 38, 40, 41 ve 46) faktör yükleri .40'ın altında olduğu için ölçeğinTürkçe uyarlamasından çıkarılmıştır. Çıkarılan maddelerden sonra oluşturulan Türkçe ölçek 38 madde ve 10 alt boyuttan oluşmaktadır. Ölçeğin güvenirliğini test etmek için hesaplanan Cronbach Alpha iç tutarlılık katsayısı 304 rekreasyonel spor hizmetleri katılımcısı için, .72 (çalışma zamanı) ile .91 (tasarım) arasında bulunmuştur. Ölçeğin iç tutarlılık güvenilirlik katsayılarının kabul edilebilir sınırların üstünde olduğu görülmüştür.Sonuç olarak, Rekreasyonel Spor Hizmetleri Kalite ölçeği-38'in Türkçe uyarlamasının, spor işletmelerindeki hizmet kalitesini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir olduğunu söylemek mümkündür.
Özet (Çeviri)
The quality which is an important competitive tool in service sector has gained great importance in all sectors. Sport sector is located within them as well. As it is in other sector , measuring service quality in sport sector, customer perception is thought important . The purpose of this study is to analysis the reliabilty and validity of Turkish version of Recreational Sports Service Quality Scale(SSQRS) which was developed by Yong Jae Ko and Donna L.Pastore (2005) according to sport service customer perception.Universe of the survey in Ankara sports serve as random selected eight large-scale sports centers that benefit from customers, the sample of these businesses regularly services the area of sports and participating as volunteers in the study 131 women (43.1%), 173 men (56.9%) 304 participants constituted. In the study, data collection tool that is used as the scale is divided into two sections. In the first section measured participants' perceptions of service quality consists of 49 items and 11 sub-dimensions. Participants were asked to respond to each item using a 7-point Likert-type scale ranging from. "I never agree? (1)' to ?I Completely Agree? (7). In the second part of the demographic characteristics of participants for 9 items were included. SPSS 16.00 package statistical program was used for statistical analysis.Principle Component Factor Analysis with Varimax Rotation for testing factor structure of the Turkish version of Recreational Sports Service Quality Scale-38 supported 10-factor structure and scale the 38 items, 304 participants for explains 73% of variance. In the first part the results of factor analysis according to the original 49-item the scale 11 items (4, 7, 12, 22, 23, 29, 37, 38, 40, 41 and 46) which were loaded below .40 eliminated from the Turkish version. An extracted substance generated from Turkish scale consists of 38 items and 10 sub-dimensions. To test the reliability of scale, Cronbah?s Alpha internal consistency coefficient was calculated scale itmes internal consistency coefficient for the 304 recreational sport service participants was found .72 (operating time) and .91 (design) scale internal consistency reliability coefficients were examined to be over acceptable limits.As a result, Turkish version of -Recreational Sports Services Quality Scale-38 is reliable and valid to measure sport service quality.