İshalli olgularda microsporidia sıklığının farklı boyama yöntemleriyle araştırılması
The investigating of the prevalanc of the different method of the microsporidia in the diarheal of facts
  1. Tez No: 260770
  2. Yazar: SONGÜL TÜRK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA DOĞRUMAN AL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Microsporidia, tanı yöntemleri, Microsporidia, diagnostic methods
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
İlk kez 1857 yılında tanımlanan Microsporidialar zorunlu hücre içi parazitidir. Microspora şubesi, 144 cinsten oluşmaktadır. İnsanda enfeksiyon yapan yedi cins bulunmaktadır. Çok geniş konak yelpazesine sahiptirler. İlk olarak hayvanlarda enfeksiyon yaptığı bildirilmiş ve daha sonra insanlardan izole edilmiştir. Son zamanlarda HIV pozitif bireylerde bulunmasıyla bu parazite olan önem artmıştır. Son araştırmalara yalnızca immün yetersiz değil immün yeterli bireyler de dahil edilmiştir ve immün yeterli bireylerde de Microsporidia enfeksiyonları saptanmaktadır.Çalışmamızda ishalli olgularda farklı boyama yöntemleriyle microsporidia sıklığını araştırmak ve üç farklı boyama yöntemini karşılaştırmak amaçlanmıştır.Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı laboratuarına gelen Mart-Haziran 2009 tarihlerinde çeşitli klinik ve polikliniklerden gönderilen 225 ishalli hastaya ait dışkı örnek çalışmaya alınmıştır. Örnekler Weber'in modifiye trikrom boyama (MTS), Calcofluor boyama ve Acridine Orange boyama yöntemleriyle boyanmıştır.Çalışmamızda 225 ishalli olguda microsporidia sıklığı %9.8 (22/225) olarak saptanmıştır. Erişkin-çocuk yaş grupları ve kadın-erkek cinsiyet grupları arasında microsporidia bulunması açısından anlamlı bir fark bulunmamıştır (p>0.05). MTS yöntemi referans alındığında Acridine Orange boyama yöntemi ile arasında microsporidia saptanması açısından anlamlı bir fark bulunurken (p0.05). Acridine Orange boyama yöntemi Calcofluor boyama yönteminden daha yüksek duyarlılığa sahipken, özgüllüğü daha düşük bulunmuştur ( Acridine orange yöntemi duyarlılık %100, özgüllük %91,6; Calcofluor yöntemi duyarlılık %95,4, özgüllük %99,5) Calcofluor boyama ile Weber'in trikrom boyama yöntemleri arasında yüksek korelasyon bulunmuştur.Sonuç olarak ishalli olgularda microsporidianın araştırılması ve rutin laboratuvarlarda microsporidia tanısında Weber'in trikrom boyama yöntemi ile birlikte Calcofluor boyama yönteminin kullanılmasının faydalı olacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Microsporidia was defired first in 1857 is required for the cell parasites. Microsora phylum consists of 144 species. There are been seven of people who are infeded species. Microspora phylum has a common host range. Infection in animals that were initially reported and then were isolated from people. Not only in the recent researches, immune was not only enough but also about the sufficient immunity individuals were included and who had microsporidia were researched.To investigate the frequency of the different staining were aimed to compare in the diarheal facts in our study.225 stool specimens from diarheal of facts which were come to medical microbiology laboratory of AD in the months from march to june 2009 were taken to study. Examples of with Weber s trichrome staining, Calcofluor staining and Acridine Orange staining were stained.According to the our studying it had frequency microsporidia were obtained as %9.8 in the 225 diarheal of facts. It has not been found in important difference between adult and child age groups and male-female gender groups in the terms of microsporidia detection (p>0,05). According to Weber?s trichrome staining reference method, there was important difference between Acridine Orange and trichrome staining (p0,05) . Acridine Orange has a higher sensitivity than Calcoflour staining while specificity was found lower ( Acridine Orange sensitivity %100, specifity %91.6; Calcofluor sensitivity %95.4, specifity %99.5). High correlation was found between Weber s trichrome staining while specificity was found lower. High correlation was found between Weber s trichrome stainin and Calcoflour staining.As a result, the researching of the microsporidia diarheal cases and routine laboratory diagnosis of microsporidia with Weber?s trichrome staining using of the Calcoflour staining methods were concluded to be useful.