Sivas il merkezinde çalışan polislerin ilkyardım bilgi ve tutumlarının değerlendirilmesi
An evaluation of first aid information and attitudes of police officers working in the city center of sivas
- Tez No: 260776
- Danışmanlar: PROF. DR. REMZİ AYGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kazalar, İlk ve Acil Yardım, Accidents, Emergency and First Aid
- Anahtar Kelimeler: Polis, Sivas ili, ilkyardım, bilgi ve tutum, Police, Sivas city, first aid, information and attitude
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Polisin görevi nedeniyle her an bir saldırıya uğraması, olaylara müdahale için giderken kazaya karışması veya yaralı bir vatandaş ile karşılaşması her an olabilecek bir durumdur. Yapılacak doğru ve zamanında müdahale sakatlıkları veya ölümleri önlemek için önemlidir.Bu çalışma, Sivas İl Merkezinde görev yapan polislerin ilkyardım konusundaki bilgi ve tutumları değerlendirmek amacıyla yapılmış tanımlayıcı tipte bir araştırmadır. Araştırmadan elde edilecek bulgular doğrultusunda, ilkyardım alanında Sivas Emniyet Müdürlüğüne ve Emniyet Genel Müdürlüğüne katkıda bulunulması hedeflenmiştir.Bu çalışma Nisan 2009- Şubat 2010 tarihleri arasında yapılmıştır. Araştırmanın verileri anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Araştırmanın yapıldığı Sivas ilinde araştırmanın yapıldığı sırada 1074 polis çalışmakta iken araştırmaya 45'i kadın 626'sı erkek toplam 671 (% 62,4) polis katılmıştır. Elde edilen verilen SPSS paket programı ile analiz edilmiş, ?Mann Whitney U Testi? ve ?Kruskall Walls Analizi? uygulanmıştır.Araştırmaya katılan polislerin % 0,7'si 86 puan üzeri başarı göstermiş olup, % 62,3'lük bölümü 61-85 puan arası başarı göstermiştir. Her bir maddenin doğru cevaplanma oranları incelendiğinde katılımcıların %97,8'i 1. soruya yani ?İlkyardım Nedir?? sorusunu doğru cevaplandırmışlardır. Katılımcıların en başarısız oldukları soru ise % 3,3 doğru cevaplanma sıklığı ile ?Yemek yediği sırada lokma boğazına kaçan ve öksürmeye başlayan kişiye yapılacak doğru ilkyardım müdahalesi hangisidir?? olan 16. sorudur.Ankete katılan polislerin yalnızca cinsiyetlerine göre verdikleri cevaplarda farklılaşma vardır. Kadın polislerin doğru cevaplama sıklıklarının erkek polislere göre daha az olduğu görülmüştür. Katılımcıların eğitimleri, rütbeleri, çalıştıkları birimler, yaşları, ilkyardım eğitimi alıp almamaları ve meslek sürelerinin verdikleri cevapları önemli derecede etkilemediği görülmüş istatistiksel olarak fark bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
Police can be under attack, can have an accident when they go to a case, or come across an injured person at any time. A timely and right intervention is of paramount importance to prevent casualties and deaths.This is a descriptive study to evaluate first aid information and attitudes of police officers who work in the city center of Sivas. Under the light of findings, it is aimed that this study may contribute to Sivas Police Department and General Directorate of Turkish National Police in the field of first aid.This study has been conducted between April 2009 and February 2010. The data were obtained through survey method. At the time of the study, 1074 police officers were on duty, and among them, a total of 671 officers (62,4%), including 626 males and 45 females, participated in. The data were analyzed by using SPSS software; ?Mann Whitney U Test? and ?Kruskall Walls Analysis? have been performed.Only 0,7% of participants have been successful with 86 points of more, while 62,3% of them had a success rate between 61-85 points. When the successful answers were examined, vast majority of participants (97,8%) gave the right response to the first question of ?what is first aid??. The sixteenth question was the one that most participants (96.7%) were unsuccessful. The question was ?what is the best first aid intervention to a person when his/her throat is stuffed with a piece of meal, and starts to cough??.Only gender is found statistically significantly different among participants. The success rate for female officers is significantly different from male officers? success rates. Differences between education, ranks, police divisions, age, taking a first aid course, duration of service in police department have not found statistically significant.