Evde tüple enteral beslenen hastaların yaşadıkları sorunlar ve sorunlara yönelik yapılan girişimlerin belirlenmesi
Determination of patients, depending on enteral tube feding at home, and interventions adopted for the problems
- Tez No: 260779
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYİŞE KARADAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Enteral Beslenme, Evde Bakım, Hemşirelik, Hasta Eğitimi, Enteral Nutrition, Home Care, Nursing, Patient Training
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Araştırma, evde tüple enteral beslenen hastaların yaşadıkları sorunları ve sorunlara yönelik yapılan girişimleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır.Araştırma, Ankara İli sınırlarında yaşayan, üç aydan uzun süredir evde tüple enteral beslenen ve evde bakım hizmeti sunan özel bir şirkete kayıtlı olan yetişkin hastalar üzerinde yapılmıştır. Araştırmada örneklem seçimine gidilmemiş olup araştırma kapsamına alınan hasta sayısı 50'dir.Araştırmada veriler, araştırmacının deneyimine ve literatüre dayanarak hazırladığı soru formu aracılığı ile, araştırmaya katılmayı kabul eden hasta ve yakınlarıyla yüz yüze görüşme yapılarak elde edilmiştir.Veri toplama formunda; hastaların tanıtıcı özelliklerini, enteral beslenmeye ilişkin özelliklerini ve hastaların evde enteral beslenirken yaşadıkları sorunlar ve sorunlara yönelik yapılan girişimleri sorgulayan toplam 46 soru bulunmaktadır.Verilerin kodlama ve değerlendirme işlemleri SPSS 15.0 programı kullanılarak yapılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzdelik hesapları kullanılmıştır.Araştırma kapsamına alınan hastaların yaş ortalaması; = 69.08 ± 9.25' yıldır. Hastaların tamamına yakınının kronik nörolojik bir hastalığı bulunduğu, % 46.0'ının bilinç durumunun değişik düzeylerde etkilenmiş olduğu ve tamamına yakınının günlük yaşam aktivitelerinde kısmen ya da tam bağımlı oldukları belirlenmiştir. Hastaların aspirasyon pnömonisi (n=6), tüp enfeksiyonu (n=9), kusma (n=29), konstipasyon (n=22), diyare (n=19), tüpün tıkanması (n=15), enterostomal tüpün çıkması (n=14) ve anksiyete (n=29) gibi fizyolojik, mekanik ve psikososyal sorunlar yaşadıkları belirlenmiştir. Hasta ve yakınları araç-gereç temini (n=47), evde sağlık hizmetine bütçe ayıramama (n=40) ve hastanın transferi ile ilgili (n=22) ekonomik sorunları ifade etmişlerdir.Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The research was conducted for the purpose of determination of the problems encountered by patients depending on enteral tube feeding at home and interventions for the problems on a descriptive basis.The research was conducted on adult patients, residing in the province of Ankara, depending on tube feeding at home for more than three months, and who were registered to a special company, rendering house care service. In the research, no selection of sampling was adopted, and the number of patients, taken into the scope of the research, was 50.The data in the research were obtained as a result of one-to-one meetings with patients and relatives, accepting to take place in the research through the question form prepared by the researcher on his experience and literature.Data collection form comprises of 46 questions of descriptive features of patients, characteristics related to enteral feeding, and problems encountered when depending on enteral feeding at home and interventions against the said problems.Data coding and assessment operations were made on the basis of SPSS 15.0 programme. In assessment of the data, number and percentage calculations were used.The average age of the patients is; = 69.08 ± 9.25? years. It was determined that nearly all patients had chronic neurological diseases, consciousness level of 46 % of them was affected at different levels, and nearly all of them were partially or wholly dependent in their daily life activities. It was determined that the patients encountered physiological, mechanical and psychosocial problems such as aspiration pneumonia (n=6), tube infection (n=9), vomiting (n=29), constipation (n=22), diarrhea (n=19), tube blockage (n=15), disconnection of enterostomal tube (n=14), and anxiety (n=29). Patients and their relatives expressed financial problems related to tool procurement (n=47), non-allocation of health service at home (n=40), and patient transportation (n=22).Suggestions were put forth in parallel with the results, obtained from the research.