Çocuk hastalıklarında kullanılan fitoterapötikler
Phytotherapeutics using in child diseases
- Tez No: 260780
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ERGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: İnfantil kolik, bitkisel çaylar, simetikon içeren A kodlu preparat, Infantile colic, herbal teas, preparation A including simethicone
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
Organizmaya yan etkilerinin olmaması ya da sentetik ilaçlara göre çok az oluşları nedeniyle bitkisel ilaçlar ve bitkisel çaylar uzun yıllardır hastalıkların tedavisinde veya destek tedavi şeklinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada infantil kolik tanısı konmuş bebeklere üç ayrı grup halinde rezene çayı, papatya çayı ve simetikon içeren A kodlu preparat verilerek iyileşme oranları karşılaştırılmıştır.Çalışma Ağustos 2005 ile Mart 2006 tarihleri arasında Özel Ankara Gölbaşı Polikliniği Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümüne başvuran yaşları 2 hafta ile 4 ay arasında değişen, sağlıklı, zamanında doğmuş, anne sütü ile beslenen ve infantil kolik tanısı konmuş 108 bebekle yapılmıştır. İçeriğinde sadece rezene veya papatya bulunan Milupa® firmasına ait granüle bitkisel çay preparatlarından, beslenme aralarında 150 ml kaynamış suya bir çay kaşığı eklenerek verilmiştir. A kodlu preparat her verilişte kilogram başına 2-3 damla, günde 4 defa aç karnına uygulanmıştır. Tedavi sonucunda düzelme oranları papatya çayı alan grupta % 66.1, rezene çayı alan grupta % 66.7 ve A kodlu preparatı alan grupta % 66.7 bulunmuştur. Bebeklerde herhangi bir yan etki görülmemiştir. Üç tedavi grubundaki düzelme oranları istatistiksel olarak değerlendirildiğinde aralarında anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0.05). Yaşamın ilk 3 ayında bebeklerin üçte birini etkileyen infantil kolik, sağlıklı ve iyi beslenen bebeklerde nöbetler tarzında gelen huzursuzluk ve günde 3 saatten fazla süren ağlamalar ve bu nöbetlerin haftada 3 günden fazla ve 3 hafta sürmesi şeklinde üçlü kuralı kullanılarak tanımlanmıştır (Wessel kriterleri, 1954).İnfantil kolik tedavisinde alışılagelmiş tedaviler yetersiz kaldığında anne ve babalar doğal yollara örneğin bitkilerle tedavilere başvurabilmektedirler. Bitkisel tedavilerin de hekime danışılarak verilmesi uygundur.
Özet (Çeviri)
Herbal drugs and herbal teas are widely used for treatment purposes and supportive therapies for many years thanks to their minimal or no side effects as opposed to synthetic drugs. In this study, infants with colic separated into three groups; one group received fennel tea, the other to chamomile tea and the last group was given preparation A including simethicone to be able to observe the improvements in their conditions.This study was conducted between August 2005 and March 2006 in the Gölbaşı Policlinic Pediatri Section with aged 2 weeks to 4 months, healthy, term, only breast feeding 108 infants with colic.Granulated herbal tea preparations of Milupa® firm contains only fennel or chamomile were given between breast feedings, in 150 ml boiled water that contained one tea-spoon full of these. Preparation A including simethicone was given 2-3 drops per kilogram / weight, 4 times in a day before breast feedings. After the treatments the colic improvement rates that were found are: 66.1% in chamomile tea group, 66.7% in fennel tea group and 66.7% in metsil group. No adverse effect were detected in all three groups. When improvement rates evaluated statistically there is no significant difference were noted among the groups (p>0.05). Affecting one third of newborn babies in the first 3 months of life, infantile colic is described using the ?rule of three?: episodic fussiness and crying of well-fed and otherwise healthy infants for more than three hours per day, for more than three days per week and fore more than three weeks (Wessel?s criteria, 1954).Parents may prefer natural treatments such as herbal treatments when conventional therapies are proved to be inadequate. However, they need to council their physicians before using herbal treatments, just like they do with any other treatment method.