Barter (Takas) sistemi ve sporda kullanılabilirliği: Spor kulüp yöneticilerinin görüşleri
Barter system and its usability in sports: The thoughts of sport clubs manegers
  1. Tez No: 260810
  2. Yazar: BURHANETTİN HACICAFEROĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZAFER ÇİMEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Barter Sistemi, Finans, Spor Kulübü, Kulüp Yöneticisi, Barter System, Finance, Sports Club, Club Manager
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu araştırmada; spor kulübü yöneticilerinin, alternatif bir finansman modeli olan barter sisteminin bilinirliliği ve kulüplerinde kullanıp kullanmadıkları ile barter sistemini kullanan spor kulüplerinin sistemi hangi oranda kullandıkları ve spor kulüplerinin sisteme arz edecekleri ürünler ile sistemden talep edecekleri ürünlerin neler olduğu incelenmiştir.Araştırmanın evreni; üst liglerde mücadele eden ve Türk sporuna; Futbol, Voleybol, Basketbol branşlarında hizmet eden ve tesadüfi örneklem yöntemiyle seçilen spor kulüplerinin yöneticileri (179) oluşturmuştur.Araştırmada veri toplama aracı olarak spor kulübü yöneticilerine, barter sisteminin kullanılabilirliği, sistemden ne beklendiği ile sistem hakkındaki bilgilerine yönelik görüşlerini ölçmek için araştırmacı tarafından geliştirilen ve katılımcılara uygulanmadan önce, aralarında barter şirket yöneticilerinin de olduğu, spor yönetimi alanında uzman dört kişi tarafından da ayrı ayrı değerlendirilerek son şekli verilen anket yöntemi kullanılmıştır.Araştırmaya katılan spor kulübü yöneticilerinin, demografik bilgileri, barter sistemi hakkındaki bilgi düzeyleri ve spor kulüplerinde barter sisteminin kullanılabilirliği üzerine vermiş oldukları cevaplar, SPSS 15,0 paket istatistik programıyla çözümlenmiş, veriler değerlendirilirken frekans (f) ve yüzde (%) değerleri kullanılmıştır.Araştırma sonunda; araştırmaya katılan spor kulübü yöneticileri, barter sisteminin alternatif bir finans modeli olarak spor kulüplerinde kullanılabileceğine, kulüplerin yaşamış olduğu ekonomik krizlerden, sistemde faaliyet gösteren birçok sektörden yapacakları mamül ve hizmet takası ile çıkabilecekleri görüşlerini bildirmişlerdir. Yöneticiler tarafından, spor kulüplerinde barter sisteminin genellikle bilinmediği bu nedenle başta yöneticiler olmak üzere tüm kulüplerin bu sistemden haberdar olmaları gerektiği vurgulanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this research, sports club managers, an alternative funding model, which Barter system awareness and the club's and do not use the Barter system that uses sports club system, which at the rate they use and sports clubs to the system of supply will be with products from the system demand will be the product of what happens examined.The Universe of the study, the Turkish sports leagues and various branches that serve the sports club managers, the sample, the top league in the fighting and the random sampling method selected by the sports club administrators (President and board member, general secretary and administrative manager) which comprise 179 executive.Study sports club administrators, Barter system availability, system what is expected with the system about the information for their views to measure the researchers developed by and to the participants before the application, among Barter company managers in the sports management experts in the field to four people by the evaluated separately the final shape of the survey (survey) methods were used.Research the participating sports club administrators, demographic information, Barter system information about the levels and sports clubs Barter system availability have been given on their responses, SPSS (Statistical Packet for Social Sciennes) 15.0 package program decoded, the data used to evaluate the frequency (f) and percentage (% ) values were used.Research at the end surveyed sports club administrators, Barter system, an alternative financial model as used in sports clubs may be, of the clups who have lived in the economic crisis, the system operating in many sectors will make the goods and service exchange can go with their observations were. By managers, sports clubs Barter system is generally unknown, so particular to managers of all clubs are aware of this system are highlighted as needed.