Normal ve preeklamptik plasentalarda ezrin/ radiksin /moesin (ERM) ekspresyonlarının incelenmesi
In normal and preeclamptic placenta investigation of ezrin/radixin/moesin (ERM) exspression
  1. Tez No: 260821
  2. Yazar: AYLA CİHAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ARK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: preeklampsi, ERM, plasenta, preeclampsia, ERM, placenta
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Preeklampsi, maternal ve fetal morbidite ve mortalitenin en önemli nedenlerinden biridir. Bu konuda çok fazla araştırma yapılmasına rağmen hastalığın etiyolojisi belirlenememiştir. Plasental bozuklukların hastalığın gelişmesinde önemli rol oynadığı kabul edilmektedir. Plasental sinsitiyotrofoblast hücrelerin mikrovilluslarının dökülmesi maternal endotel hücre hasarlarıyla sonuçlanır ve bu durum da hipertansiyon ve proteinüriye neden olur. Mikrovillus dökülmesi, hipoksinin başlattığı plasental apoptozisden kaynaklanmaktadır. Bununla beraber mikrovillus dökülmesinin mekanizması tam olarak anlaşılamamıştır.Ezrin-Radiksin-Moesinin üçü de yapısal olarak aktin-membran çapraz bağlayıcı proteinlerle ilişkilidir. Bu proteinlerin önemli görevlerinden biri de mikrovillus üretimine aracılık etmesidir.ERM proteinlerinin ekspresyon ve fonksiyonlarındaki herhangi bir bozukluk, preeklampside mikrovillus dökülmesinin görülmesine neden olabilir. Bu nedenle çalışmamızda bu hipotez sınanmıştır. İmmünohistokimyasal yöntem kullanılarak ERM proteinlerinin plasental lokalizasyonları değerlendirilmiştir. İmmünohistokimyasal çalışmalar, ezrinin plasentanın membranlarında özellikle de sinsitiyotrofoblast hücrelerinde lokalize olduğunu göstermektedir.İmmünoblotlama yöntemi ile ERM proteinlerinin ekspresyon ve aktivasyonları belirlenmiştir. Sonuçlarımız preeklampside ERM protein ekspresyonlarının total homojenatlar ve sitozolik fraksiyonlarda önemli derecede azaldığını göstermektedir. Diğer taraftan, preeklampside mikrovillus membran fraksiyonlarında moesin belirlenememesine rağmen ezrin ve radiksin seviyeleri değişmemiştir. Bunlara ek olarak preeklamptik plasentalarda ERM aktivasyonuda azalmıştır.Bütün bu bulgular bir arada değerlendirildiğinde, sonuçlarımız ERM proteinlerinin ekspresyon ve aktivasyonlarındaki azalmanın, preeklampside görülen mikrovillus dökülmesine katkısının olabileceğini düşündürmektedir. Eğer ilaç tedavisiyle, azalmış ERM ekspresyon ve aktivasyonları düzeltilebilirse preeklampsi semptomlarının önlenmesi olasıdır.
Özet (Çeviri)
Preeclampsia is one of the leading causes of maternal and fetal morbidity and mortality. Although extensive researches, the etiology of the disease remains obscure. It has been widely accepted that placental defects play a pivotal role in the development of the disease. Shedding of the placental syncytiotrophoblast cell microvilli result in the maternal endothelial cell injury and subsequently induce hypertension and proteinuria. Microvillus shedding results from the hypoxia-induced placental apoptosis. However, the exact mechanism of microvillus shedding was not completely understood.Ezrin-Radixin-Moesin (ERM) are three structurally related actin-membrane cross linker proteins. One of the important functions of these proteins is contribute to the production of microvilli.Possible defects in the expressions and functions of ERM proteins may cause the microvillus shedding seen in preeclampsia. Therefore, we tested this hypothesis in the current work. To evaluate the placental localizations of ERM proteins, immunohistochemistry was used. Immunohistochemical studies indicate that, ezrin is mainly localized in the syncythiotrophoblast cells, especially in the membrane, of the placenta.To determine the expressions and activations of ERM proteins, immunoblotting was used. Our results showed that all of the ERM proteins expressions were significantly decreased in total homogenates and cytosolic fractions of the preeclamptic placental tissues. On the other hand, although we could not detect moesin in the microvillus membrane fractions, ezrin and radixin levels in microvillus were not changed in preeclampsia. Moreover, ERM activities were also diminished in preeclamptic placentas.Taken together, our results suggest that decreased expressions and activities of ERM proteins may contribute to the microvillus shedding in preeclampsia. It is possible that if reduced ERM expressions and activities are restored by the drug treatment, microvillus shedding and preeclamptic symptoms may be prevented.