Elit futbolcuların kişilik özelliklerinin içe dışa dönük davranışlara etkisi
The effect of elite football players' personality traits to introverted and extraverted behaviours
  1. Tez No: 260833
  2. Yazar: ERSİN AKA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Kişilik özellikleri, İçe-dışa dönük davranışlar, Futbol, Personal traits, intro-extraverted behaviours, Soccer
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışmada 2008?2009 ve 2009?2010 futbol sezonunda elit olarak futbol oynayan 5 futbol takımı oyuncuları üzerinde gerçekleşmiştir. Bu araştırmada futbolcuların kişilik özelliklerinin belirlenmesi ve bu özelliklerin içe-dışa dönük davranışlara etkisini ve arasındaki anlamlı ilişki farklılıklarının olup olmadığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu süreçte veri toplama aracı olarak öğrencilere kişisel bilgi formları hazırlanmıştır. Kişisel bilgi formları ile birlik de oyuncuların Genel Uyum, Sosyal Uyum ve Kişisel Uyumlarını belirlemek için Hacettepe Kişilik Envanteri ölçeği kullanılmıştır. İçe-dışa dönük davranışları belirlemek için RİDKOÖ ölçeği kullanılmıştır.Yapılan analizler sonunda anlamlı ilişki farkı gözlenmemiştir, ancak 3 grup değişkende gözlem sayısının arttırılması anlamlı ilişki gözlenmesi ile sonuçlanabilir bunlar, kişilik özellikleriyle ilgili olarak KU ile milli olan futbolcuların lehinde çok kuvvetli olmamakla birlikte anlamlı bir ilişki farklılığından söz edilebilir, millilik durumu ve Genel Uyum arasında ve son olarak İçe-dışa dönük davranışlar ile futbol oynadığı mevki ile ilgili analizlerde puanlar yüzde beşlik sınıra çok yakındır.Bunun dışında yaptığımız analizlerde anlamlı ilişki farklılıklarına rastlanmamıştır. İçe-dışa dönüklük puanlarına bakıldığında araştırmaya katılan futbolcuların % 37,8'i içe dönük davranış eğiliminin baskın olduğunu, % 62,2'si ise dışa dönük davranış eğiliminin baskın olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was performed on 5 soccer teams? players that play in the soccer seasons 2008-2009 and 2009-2010. This study aims to determine personal traits of the soccer players and if there is any positive relation differences or not. Within this period personal information forms were used for the students as gathering information tools. With these personal information tools, it was used Hacettepe Personality Inventory Scale in order to determine the players? General, Social and Personal Concordances. The RIDKOÖ scale was used to determine introverted and extraverted behaviours.As a result of the analisis was made, it was not observed that a positive relation differences, however increasing the number of observations for 3 groups of variables, it may come to a conclusion with an observation of a positive relation, these are;. it can be mentioned that a positive relation differences slightly in favor of National players about General Concordance. Between the situation of being National and the General Concordance, and finally between introverted and extraverted behaviours and the position which the player plays, the points are very close to the limit of 5 %In the analisis that we made there is not any other positive relation differences. 37,8 % of the soccer players? introverted behaviour difference was dominant, for 62,2 % of them extraverted behaviour difference was dominant, as we observed the points of the players? intro-extraverted behaviour tendencies.