Bir kamu kurumunda çalışanlarda bel ağrısı sıklığı ve ilişkili faktörlerin incelenmesi
The frequency of low back paın among the employees of a publıc ınstıtutıon and analysing related factors
  1. Tez No: 260834
  2. Yazar: YUSUF KÖMÜ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEÇİL ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Sağlık Eğitimi, Public Health, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu çalışanları, bel ağrısı, bel egzersizi, Public employees, Low buck pain, Waist exercises
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kazaların Demografisi ve Epidemiyolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
Bu çalışmanın amacı, Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü'nde çalışan personelin çalışma ortamından kaynaklanan bel ağrısı sıklığı ve ilişkili faktörlerin incelenmesi araştırmasıdır. Yüz yüze görüşme ile otuz bir adet sorudan oluşan anket formu Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü Merkez teşkilatı çalışanlarına yöneltildi. Veriler SPSS 15.0 for windows istatistik paket programı ile analiz edildi ve değerler ki-kare testi ile karşılaştırıldı. Araştırma sonucunda incelenenlerde bel ağrısı görülme sıklığı; % 55.0 olarak bulunmuştur. Bel ağrısının kamu çalışanlarında sık görülen şikayet ve hastalıklarından biri olduğu görüldü. Bel ağrısını önlemek veya bel ağrısından kurtulmak için çalışanlara bel okulu gibi bir eğitim uygulanması ile yanlış duruşlardan kaçınılması, düzenli egzersizlerin yapılması, çalışma ortamının iyileştirilmesi ve bel ağrısı konusunda çalışanların bilgilendirilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the frequency of low buck pain among the employees of the General Directorate of Public Accounts of the Ministry of Finance caused by working environment and its related factors. In face to face interviews, a questionairre consisting of thirtyone questions was given to the employees working at the headquarters of the General Directoare of Public Accounts. Data were analysed by using SPSS 15.0 for Windows statistics programme and figures were compared with chi-square test. As a result, it is seen that lumbago is one of the frequent illness among the public employees. In order to prevent or recover from lumbago, it is aimed to inform employees on the issues of low buck pain, avoiding wrong positions, doing regular exercise, and improving working environment through a training application like waist school.